Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi Aralık ayı söyleşi programı belli oldu

Aralık 7, 2023

Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi Aralık ayı söyleşi programı belli oldu

Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi Aralık ayı programı belli oldu.

Tanıtım bülteninden:

FOUCAULT’DAN SONRA İNSAN

Çağdaş Felsefe Söyleşileri

06 Aralık 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacılar: Ferda Keskin, Utku Özmakas

Moderatör: Kurtul Gülenç

Çağdaş Felsefe Söyleşileri’nin moderatörlüğünü MSGSÜ Felsefe Bölümü öğretim üyesi Kurtul Gülenç üstleniyor. Kurtul Gülenç’in Aralık ayındaki konukları Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Ferda Keskin ve Uşak Üniversitesi öğretim üyesi Utku Özmakas. “İnsan” kavramının Foucault düşüncesinde ve Foucault sonrası felsefedeki görünümlerini değerlendireceğimiz bu söyleşiye davetlisiniz.

Ücretsiz

*******

DOĞUMUNUN 100. YILINDA YAŞAR KEMAL’İN ROMANCILIĞI

Cumhuriyet’in 100. Yılı Söyleşileri 

07 Aralık 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacı: Atilla Birkiye

Moderatör: Turgay Fişekçi

2023 boyunca sürdürdüğümüz, Cumhuriyetimizin 100. yılına adadığımız söyleşilerin Aralık ayındaki son konuğu Atilla Birkiye. Bu söyleşide Turgay Fişekçi’nin yürütücülüğünde Atilla Birkiye ile çağdaş edebiyatımızın en büyük hikâye anlatıcılarından Yaşar Kemal ve kendine özgü edebiyatı üzerine konuşacağız.

Ücretsiz

*******

KÜLTÜRÜN MİMARI: BOZKURT GÜVENÇ

Anma

13 Aralık 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacılar: İlhan Tekeli, Haluk Özen, Aydın Köksal, Tayfun Atay, Gözde Mirza

Moderatör: Akile Gürsoy

“İnsan ve Kültür”, “Japon Kültürü”, “Türk Kimliği” gibi kıymetli başyapıt eserleriyle Türk sosyal bilimcilerimiz arasında güçlü bir yere sahip olan mimar-antropolog Bozkurt Güvenç vefatının beşinci yıldönümünde TESAK’ta anılıyor. Güvenç’in bilimsel çalışmalarının ve duruşunun anlamını günümüze bağlayan anma paneline davetlisiniz.

Ücretsiz

*******

PUNCTUM EDEBİYAT SÖYLEŞİLERİ

20 Aralık 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacı: Murat Menteş

Moderatör: Cana Bostan

Punctum Edebiyat Söyleşileri kapsamında konuğumuz yazar Murat Menteş. Moderatörlüğünü Cana Bostan’ın üstleneceği söyleşide Murat Menteş’in son romanı “Afili Hafiye” odağında edebiyatta polisiye türüne değinilecek. Fantastiği gerçekliğin yapay biçimde devre dışı bırakılışıyla tanımlayan ve bu içeriği masal gibi kadim anlatılarla köklendiren romancının edebiyat nosyonunun farklı katmanları tartışmaya açılacak.

Ücretsiz

*******

ŞİİRDE DUYGU ÜRETİMİ, DUYGULARIN KÜLTÜREL POLİTİKASI VE CİNSİYET

ÇİĞDEM SEZER’LE “ARAMIZDAN HAYAT GEÇTİ” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

ŞiirEylem: Ekofeminist Söyleşiler

21 Aralık 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacı: Çiğdem Sezer

Moderatör: Nilay Özer

“Aramızdan Hayat Geçti” adlı Toplu Şiirler kitabı bu yıl yayımlanan Çiğdem Sezer çağdaş Türk şiirinin üretken kalemlerinden biri. Şiir serüveni eko-feminist bağlamda incelendiğinde ataerkinin doğa ve cinsiyetler üzerinde yarattığı yıkım ve eşitsizliklere dair çok sayıda tema için izleksel okumalar yapılabiliyor. Ç. Sezer şiirlerinin bunlara eşlik eden belki en dikkat çekici yanı şiirlerinin duygu üretiminin ortaya koyduğu değişiklikler. Öfke ve kederden dinginliğe, huzurlu söylenişlerin ve mırıldanmaların diline evrilen bu şiirler bize duygular, duyguların kültürel politikası ve cinsiyet konusunda çok şey söylüyor.

Ücretsiz

*******

PROUST ROMANINDA AŞK VE KISKANÇLIK İLİŞKİSİ

Psikanaliz Seminerleri

27 Aralık 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacılar: Nedret Öztokat Kılıçeri, Umut Özen

İstanbul Freudcu Psikanaliz Derneği (FPD) üyeleriyle düzenlediğimiz Psikanaliz Seminerleri’nde bu sezon yine TESAK’ta psikanaliz üzerine konuşuyor, psikanalitik teorinin kliniğe ve kültüre yaptığı katkıları anlamaya çalışıyoruz. Bu seminerde İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Nedret Öztokat Kılıçeri ileFPD kurucu üyesi Umut Özen, edebiyat ve psikanalizin kesişiminde Fransız edebiyatının büyük yazarı Proust’un romanları üzerine konuşacaklar.

BİZE ULAŞMAK İÇİN:

https://tesak.kadikoy.bel.tr

https://instagram.com/tesak.kadikoy

https://facebook.com/profile.php?id=100086531720876&mibextid=LQQJ4d

https://youtube.com/@tarihedebiyatsanatkutuphanesi

edebiyathaber.net (7 Aralık 2023)

Yorum yapın