Siyasi mülteciler 12 Eylül Darbesi’ni anlatıyor

Kasım 8, 2019

Siyasi mülteciler 12 Eylül Darbesi’ni anlatıyor

Özlem Delikanlı ve Eylem Delikanlı’nın yazdığı Hiçbir Şey Aynı Olmayacak Ayrıntı Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hiçbir Şey Aynı Olmayacak, gitmekle kalmanın ikilemi içinde kendini yolda bulmuşların hayat muhasebesi. 12 Eylül 1980 Darbesi’nde ülkeyi terk etmek zorunda kalmış siyasi mültecilerin yaşam öyküleriyle şekillenen bu anlatıya hatırlamak, unutmak, sessizlik ve yüzleşme temaları çerçevesinde geçmişi müşterekleştirmek isteği de denilebilir.

12 Eylül yalnızca militarist baskıların, korkunç işkencelerin, parçalanmış yaşamların ortak hikâyesi değil; aynı zamanda haklı direnişlerin, dövüşerek kaybetmenin, kadın mücadelesi ve örgütlenmesinin, kolektif aklın, yaşama sıkıca tutunmanın ama bunların yanında bir kuşaktan diğerine aktarılmış travmaların da anlatısıdır. Elinizdeki çalışma bu tecrübe ve çalkantıları Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsveç ve İsviçre’de darbe sonrası siyasi mülteci olarak yaşayan kadın, erkek ve çocukların kendi anlatımlarıyla gözler önüne seren kapsamlı bir çalışma.

Pek çok insana ailesini, sevgilisini, dostları ile kültürel alışkanlıklarını geride bırakıp bir küçük bavul ile yola çıkmanın ve dilini bilmediği bir ülkeye göçmenin düşüncesi dahi ürkütücü gelebilir. Bu kitap, bunu zoraki yapmak durumunda kalmış mücadele insanlarının seslerini duyuruyor; her şeye rağmen bir ağıt ya da trajedinin yeniden dile getirilmesinden ziyade, mücadele ve umudun insanı nasıl ayakta tutttuğunun tercübeleri olarak…

Özlem Delikanlı

Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde başladığı yüksek lisansın ikinci yılında New York’a gitti ve New York Film Academy’de Digital Filmmaking eğitimi aldı. Reklamcı olarak çalışıyor. Çocuklarız Bir Aradayız İnisiyatifi’nin kurucularından biri. 12 Eylül’ün geride kalan ailelerinin yaşam öyküleriyle incelendiği Keşke Bir Öpüp Koklasaydım adıyla yayımlanan sözlü tarih çalışmasının yazarlarından biri.

Eylem Delikanlı
Marmara Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklam bölümünden lisans, City University of New York’tan sosyoloji ve Columbia Üniversitesi’nden sözlü tarih alanlarında yüksek lisans dereceleri var. Columbia Üniversitesi’nde Institute for the Study of Human Rights ve Robert Bosch Stiftung bünyelerindeki insan hakları programlarında araştırmacı olarak çalışmalarına devam etti. Sözlü tarih çalışmalarda post bellek, kolektif bellek, toplu şiddet ve sessizlik üzerine yoğunlaşıyor. New York merkezli Research Institute on Turkey’nin kurucu üyelerinden ve araştırmacılarından, Çocuklarız Bir Aradayız İnisiyatifi’nin kurucularından biri. 12 Eylül’ün geride kalan ailelerinin yaşam öyküleriyle incelendiği Keşke Bir Öpüp Koklasaydım adıyla yayımlanan sözlü tarih çalışmasının yazarlarından biri.

edebiyathaber.net (8 Kasım 2019)

Yorum yapın