Şeniz Atik ile Kadıköy’ün kuruluşu üzerine söyleşi 7 Mart’ta

Şubat 5, 2015

Şeniz Atik ile Kadıköy’ün kuruluşu üzerine söyleşi 7 Mart’ta

seniz-atik7 Mart Cumartesi 15.00’te TESAK’ta Şeniz Atik ile söyleşi düzenleniyor. Söyleşinin başlığı: Antik Kaynaklar ve Arkeolojik Veriler Işığında “Khalkedon / Körler Ülkesi / Kadiköyün Kuruluş Efsanesi”.

Antik dünyada Khalkedon ya da “Körler Ülkesi” olarak bilinen Kadıköy Antik Çağ yerleşiminin kuruluşu çeşitli efsanelere dayandırılır. Yaklaşık 2700 yıl öncesine uzanan bu bilgiler, bölgede yapılan küçük çaplı arkeolojik kazılarla günümüze taşınmakta. Bu konuşmada Kadıköy/Kalkhedon’un Antik Çağ kuruluşu, kentin yerleşim alanı ve önemli yapıları, halkın yaşamı, geçim kaynakları, inançları, komşularıyla siyasi ve ticari ilişkileri ile bölgede yapılan savaşlar ele alınacak, kısacası bugün yaşadığımız bu topraklarda binlerce yıl önce kimler yaşıyordu ve neler yaşandı gibi sorular cevaplandırılacak.

1987 yılında Kadıköy Altıyol’da yapılan “Khalkedon Nekropolü Kurtarma Kazısı” başta olmak üzere Kadıköy Hasanpaşa Kazısı, Fenerbahçe Yat Limanı araştırması ve Kadıköy’de yapılan pek çok temel kazıyı İstanbul Arkeoloji Müzeleri uzmanı olarak gerçekleştiren, MSGSÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Arkeolog Dr. Şeniz Atik, konuşmasında kazılarla ortaya çıkan buluntular ve yayınların ışığında Khalkedon’un Antik Çağ yaşamından kesitler sunacak.

edebiyathaber.net (5 Mart 2015)

Yorum yapın