Savaşa ve umuda dair ödüllü bir roman: “Bugün Hayattayız Ya”

Aralık 13, 2016

Savaşa ve umuda dair ödüllü bir roman: “Bugün Hayattayız Ya”

bugun-hayattayiz-ya_emmanuelle-pirotteEmmanuelle Pirotte’un, En İyi Tarihi Roman ödüllü kitabı Bugün Hayattayız Ya, Bahadırhan Bozkurt çevirisiyle hep kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Emmanuelle Pirotte’un, En İyi Tarihi Roman dalında 2016 Historia Ödülü’ne layık görülen ilk romanı Bugün Hayattayız Ya, savaşın korkunçluğuna, hayatta kalma mücadelesine, umuda ve sevgiye dair dokunaklı bir roman. Bugün Hayattayız Ya, okurlarını sarsıcı bir gerçekle yüz yüze getiriyor: Savaş ancak kanla yazılıyor.

1944 yılının Aralık ayı… Bozguna uğramış Alman ordusu Belçika’nın Ardennes bölgesinden çekilirken geride müttefikleri bozguna uğratmak için özel olarak eğitilmiş seçkin bir ekip bırakır. Bu askerlerden Mathias gözünü kırpmadan insan öldürebilen, acımasız biridir. Yedi yaşındaki kimsesiz küçük bir Yahudi kızla yolları kesiştiğinde, onu da öldürmeye hazırdır. Sonra kendisine de açıklayamadığı bir şey olur ve küçük kızın yerine bir Alman askerini öldürür.

Bugün Hayattayız Ya kimsenin, siyah ya da beyaz olmadığı dokunaklı bir roman. Ama ortada bir gerçek var: Savaş ancak kanla yazılıyor. Tam da ihtiyacımız olan şeyi yaparak insandan, yaşamdan umut kesilmeyeceğini insanın içine işleyen bir dille anlatan Belçikalı senarist Emmanuelle Pirotte, bu ilk romanıyla En İyi Tarihi Roman dalında 2016 Historia Ödülü’ne layık görüldü.

edebiyathaber.net (13 Aralık 2016)

Yorum yapın