Sanat tarihçi ve küratör Ellef Prestsæter’in konuşma ve kitap tanıtım etkinliği yakında

Şubat 6, 2020

Sanat tarihçi ve küratör Ellef Prestsæter’in konuşma ve kitap tanıtım etkinliği yakında

Sanat tarihçi ve küratör Ellef Prestsæter, “Belki Bu Belleğinizi Tazeler”: Sanat, Arşiv ve Vandalizm başlıklı konuşması ve editörlüğünü üstlendiği These Are Situationist Times! (Devir Sitüasyonistlerin Devri!) adlı kitabın tanıtımı için Arter’e konuk oluyor. Prestsæter’in, Arter’de devam eden Saat Kaç? ve Kelimeler Pek Gereksiz sergileriyle diyalog içinde kurgulayacağı konuşması 13 Şubat Perşembe akşamı 19:00’da Sevgi Gönül Oditoryumu’nda; kitap tanıtımı ise 15 Şubat Cumartesi günü 16:00’da Arter Kütüphanesi’nde gerçekleşecek.

 Sanat tarihçi ve küratör Ellef Prestsæter “Belki Bu Belleğinizi Tazeler”: Sanat, Arşiv ve Vandalizm başlıklı konuşmasını, Arter’de devam eden Saat Kaç? ve Kelimeler Pek Gereksiz sergileriyle diyalog içinde kurgulayarak, sanat pratiklerinin zamanı işleme yöntemleri ve kültürel belleği şekillendirme çabasına ilişkin sorular üzerinde duracak. Sanat ile bellek arasındaki etkileşimi temel alan konuşma, Prestsæter’in akademik, sanatsal ve küratoryal çalışmalarının da odağında bulunan üç önemli arşiv pratiğini ele alacak: Danimarkalı sanatçı Asger Jorn’un kurucusu olduğu  Scandinavian Institute for Comparative Vandalism (İskandinavya Karşılaştırmalı Vandalizm Enstitüsü); Hollandalı sanatçı Jacqueline de Jong’un hazırlayıp yayımladığı The Situationist Times (Sitüasyonist Zamanlar) dergisi ve Norveçli sanatçı Guttorm Guttormsgaard’ın bir araya getirdiği “kökenleri bilinen ve bilinmeyen sanat yapıtları” arşivi. Konuşma, bu sanatsal pratiklerin “kelimelerin pek gereksiz” olduğu önermesini sahiplenme yöntemlerinin yanı sıra, deneylere, sezgilere ve jestlere göre şekillenen açık uçlu arşivler oluşturmayı amaçlayan yapıları üzerine de düşünmeye davet edecek. “Belki Bu Belleğinizi Tazeler”: Sanat, Arşiv ve Vandalizm başlıklı konuşma, 13 Şubat 2020 Perşembe akşamı 19:00’da Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşecek.

 

 

 

 

 

 

These Are Situationist Times! (Devir Sitüasyonistlerin Devri!) adlı kitabın tanıtımı ise, editörü Ellef Prestsæter’in katılımıyla 15 Şubat 2020 Cumartesi günü 16:00’da Arter Kütüphanesi’nde gerçekleşecek. Hollandalı sanatçı Jacqueline de Jong’un 1962-1967 yılları arasında hazırlayıp yayımladığı The Situationist Times (Sitüasyonist Zamanlar) dergisi üzerine hazırlanan kitap, Torpedo Press tarafından kısa süre önce yayımlandı. Çokdilli, disiplinlerarası ve çokkültürlü kurgusuyla, düğümler, labirentler ve –yayımlanmamış yedinci sayısında– tilt oyunu gibi konuları ele alan The Situationist Times, 1960’ların en heyecan uyandırıcı ve oyunbaz yaklaşıma sahip dergileri arasında yer alıyor. Derginin tarihini derinlemesine ele alırken günümüz için taşıdığı anlamı da araştıran kitap ve bu kitaba eşlik etmek üzere tasarlanan dijital arayüzün tanıtımının yapılacağı etkinlik, kitabın editörü Ellef Prestsæter’in kısa sunuşuyla başlayacak. Katılımcıların, derginin orijinal sayılarını inceleme fırsatı da bulabileceği etkinlik, tarihsel malzemelerin günümüze nasıl etki edebileceği ve verimli bir şekilde yeni işlevler kazanabileceğine dair önerilerle devam edecek.

Görsel içeriği ve daha önce gün yüzüne çıkarılmamış arşiv malzemeleriyle son derece zengin bir kurguya sahip olan These Are Situationist Times! (Devir Sitüasyonistlerin Devri!), sitüasyonizm, deneysel yayıncılık ve sanatçılar tarafından çıkarılan dergilere dair yeni ve etkileyici perspektifler sunuyor.

Arter Öğrenme Programı’nın Yorumlama Etkinlikleri kapsamında düzenlenen her iki etkinliğe de katılım ücretsiz olacak.

Kurumsal sponsor Tüpraş’ın desteğiyle Arter’de Perşembe günleri sergi girişleri tüm ziyaretçiler için ücretsiz; 24 yaş ve altı ziyaretçiler ile Arter Beraber üyeleri ise Arter’i her gün ücretsiz ziyaret edebiliyor. Arter’e Taksim’den ve Tepebaşı’ndan, Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın sağladığı ücretsiz servislerle erişilebiliyor. Arter Salı, Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri 11:00–19:00; Perşembe günleri ise 11:00–20:00 saatleri arasında ziyarete açık. Ziyaret ve ulaşımla ilgili detaylı bilgilere arter.org.tr/ziyaret adresinden ulaşılabilir.

ELLEF PRESTSÆTER HAKKINDA

Norveçli sanat tarihçi ve küratör Ellef Prestsæter (d. 1982) Institute for Computational Vandalism (Bilgisayar Destekli Vandalizm Enstitüsü) üyesidir. The Gutenberg Galaxy at Blaker (2013–2015), These Are Situationist Times! (2017–2019) ve Rett Kopi Documents the Future: Manifesto (2007) gibi sergiler ve yayın projeleri gerçekleştirmiş olan Prestsæter, Oslo Üniversitesi sanat tarihi bölümünde Asger Jorn ve Scandinavian Institute of Comparative Vandalism (İskandinavya Karşılaştırmalı Vandalizm Enstitüsü) hakkındaki doktora çalışmasını sürdürüyor.

edebiyathaber.net (6 Şubat 2020)

Yorum yapın