Sait Faik, ölümünün 70. yılında Burgazada’da anıldı

Mayıs 27, 2024

Sait Faik, ölümünün 70. yılında Burgazada’da anıldı

Ada Dostları Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Darüşşafaka Cemiyeti, Adalar Su Sporları Kulübü ve Burgazada Sait Faik Abasıyanık Müzesi’nin iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, modern Türk öykücülüğünün öncülerinden Sait Faik Abasıyanık, vefatının 70. yıl dönümünde Burgazada’da anıldı. Konuşmalarda, Sait Faik’in Ada’da olan önemi ve Ada’nın yazar için taşıdığı değer vurgulandı.

Anma etkinliği, Burgazada Adalar Su Sporları Kulübü’nde (ASSK) gerçekleştirildi. Belediye Meclis Üyesi Medine Pamuk, Ali Mengü Şeker ve Çağdaş Erçelik’in çabaları ile Burgazada İskele Meydanı’nda bulunan Sait Faik Abasıyanık Anıtı yenilendi ve anıtın çevresi güzelleştirildi.

Anmaya, Adalar’dan ve İstanbul’dan, başta yazar ve şairler olmak üzere çok sayıda ünlü sinemacı, yönetmen, ressam ve müzisyenin yanı sıra Sait Faik ve Ada dostları yoğun ilgi gösterdi. Konuklar, Burgazada Muhtarı Mustafa Biçer ve Adalar Belediyesi Eski Başkan Vekili Hıdır Uvaçin tarafından karşılandılar.

Heykeltıraş Çağdaş Erçelik tarafından bilabedel yapılan Sait Faik Anıtı önündeki açılış töreni, Ada Dostları Derneği Başkanı İbrahim Aycan’ın konuşması ile başladı. Aycan, derneğin kuruluş misyonuna ve Adalar’ın sorunlarına değinerek mevcut durumda Faik’in kemiklerinin sızladığını vurguladı.

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner, Sait Faik’in öykücülüğü üzerine bir konuşma yaptı ve özetle şunları söyledi: “Hepinize merhaba. Sait Faik, bugün 118 yaşında! Bugün burada, Burgazada’da, Burgaz halkıyla yan yana olduğumuz gibi bütün İstanbul halkıyla da yan yanayız. Balıkçısı, işçisi, köylüsü, memuru, esnafı, meyhanecisi, kahvecisi, mahalle insanlarıyla, namuslusu da namussuzu da dâhil olmak üzere bir aradadır. Aramızdadır Sait Faik! “Sakarya Balıkçısı”nı yazdığı, doğduğu kent olan Sakarya halkıyla da Anadolu insanıyla da yan yanadır. Bütün farklılıkların arasındadır, yanındadır. Aramızdadır.  Sait Faik, öykücülüğümüzün temel taşlarındandır. Yaşananı değil, yaşananları anlattığı öykülerinde kendisi de yaşananların içindedir, yaşananları yazmıştır. Sınırsız bir insan sıcaklığı ve insan sevgisiyle anlattığı insanları, içinde bulundukları doğa ve çevreyle betimler. Doğayı güzeller, güzellediği doğanın ardından gerçeği ve yaşam çelişkisini de görmezden gelmez! Göstermekten de geri kalmaz!”

Sait Faik Müzesi Müdürü Yeşim Temel, kalabalık heyetin müzeyi ziyaretinden memnuniyetini dile getirdi. Müze önünde toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

edebiyathaber.net (27 Mayıs 2024)

Yorum yapın