Rückert Ödülü’nün yeni sahibi Türkiye’den

Ocak 12, 2016

Rückert Ödülü’nün yeni sahibi Türkiye’den

sema-kaygusuzAlmanya’nın en saygın edebiyat ödüllerinden Rücket Ödülü,  Türkçe edebiyat alanında Sema Kaygusuz’a verildi.

Yazar ödülü Rückert’in 150. doğum günü olan 31 Ocak tarihinde alacak.

Sema Kaygusuz kimdir?

Yazar Sema Kaygusuz 1972 yılında Samsun’da dünyaya geldi. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü mezunu (1994) olan Kaygusuz, öğrencilik yıllarında, radyo oyunu, koreografi ve tiyatro alanlarla ilgilendi. İlk öyküleri Kitap-lık, Adam Öykü, Varlık, Düşler Öyküler dergilerinde yayımlandı. Hazırladığı ilk dosya, Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü’ne (1995), ikinci dosya ise 1996 Gençlik Kitabevi İkincilik Ödülüne değer bulundu. Ancak, ödül alan bu iki dosya, kitap olarak yayımlanmadı.

Ortadan Yarısından (1997), Sandık Lekesi (2000) ve Doyma Noktası (2002) adlı öykü kitapları yayımlandı. Sandık Lekesi adlı kitabıyla 2000 yılında Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandı. İlk romanı Yere Düşen Dualar edebiyat çevrelerinden çok iyi eleştiriler almış, Fransa, İsveç, Norveç ve Almanya’da da yayınlanmıştır. Atlas dergisinde coğrafya yazıları yazmayı ve “yaratıcı okuma” üzerine atölye çalışmaları yapmayı sürdürmektedir.

edebiyathaber.net (12 Ocak 2016)

Yorum yapın