Prof. Dr. Beliz Güçbilmez “okur-yazarlık” atölyelerini online olarak sürdürüyor

Mart 18, 2021

Prof. Dr. Beliz Güçbilmez “okur-yazarlık” atölyelerini online olarak sürdürüyor

Prof. Dr. Beliz Güçbilmez, uzun zamandır sürdürdüğü “okur-yazarlık” atölyelerini pandemi dönemiyle birlikte online buluşmalarla sürdürüyor. Akademisyen, oyun yazarı, dramaturg ve çevirmen Beliz Güçbilmez tarafından üç aşama olarak  tasarlanmış “yaratıcı yazarlık” atölyesinin ilk aşaması “Tersine Mühendislik: Yazmak için Okumak” 27 Mart akşamı başlıyor. İki hafta sonu cumartesi ve pazar günleri, 19:30-21:30 saatleri arasında buluşarak dört oturumla bir araya gelinecek atölyenin ilk aşaması, toplamda sekiz saatlik bir eğitimle tamamlanıyor.

“Tersine Mühendislik” terimi, halihazırda yazılmış kurmacaların nelerden yapıldığını görmek için sökülmesine işaret ederken, “yazmak için okumak” alt başlığı okuma etkinliğini hikâyeyi takip etmekten ziyade yapıyı görmek için okumanın ve bunu kişisel yazarlık deneyimine aktarmanın yollarının öğretilmesi hedefine odaklanıyor. Atölyeye özgü Manyetik Alan Metodu’nun aktarıldığı bu ilk aşamanın örnek metinleri olan beş Raymond Carver öyküsü,  ortak bir okuma dağarcığı oluşturarak metodun teorik çerçevesini uygulamada da sınayarak ilerliyor. 

Dersin derste öğrenildiği, ev ödevsiz bir zihinsel hazırlık süreci olan bu ilk aşama, okurların raflarında öylece duran  o çok sevilmiş kurmacalardan, kişiye özel yazarlık hocası yaratmanın, yazanların nasıl yazdığını, kuranların nasıl kurduğunu öğrenmenin, görmenin, nihayet fark etmenin heyecanını yaşatıyor. Bu da, nasıl bir altyapıdan gelirse gelsin, öğrenmekten heyecan duyan herkese açık bir program demek.

Atölyelerde neler olacağını ve katılımcıların tanıklıklarını www.belizgucbilmez.com’a tıklayarak okuyabilir, 27-28 Mart ve 3-4 Nisan tarihlerinde online gerçekleşecek atölyeye kendi kayıt sürecinizi başlatabilirsiniz. Sitede bulunamayan soruların yanıtları ve destek için  0530 474 73 80 numaralı atölye telefonuna whatsapp mesajı atabilirsiniz.

edebiyathaber.net (18 Mart 2021)

Yorum yapın