Prestijli şiir ödülü sahibini buldu

Mayıs 15, 2018

Prestijli şiir ödülü sahibini buldu

2018 Ruth Lilly Şiir Ödülü’nü çağdaş Amerikan şiirinin önemli ve çok okunan şairlerinden Martin Espada kazandı. 100.000 dolar değerindeki ödül ömür boyu başarı sahiplerine veriliyor. Espada “Şairin Paltosu” adlı kitabıyla Türkiye’de de tanınan, sevilen bir şair.

Amerikan şairlerine verilen en prestijli ve Amerika’nın en büyük edebiyat ödüllerinden biri olan Ruth Lilly Şiir Ödülü, her yıl, yaşayan Amerikalı bir şaire ömür boyu üstün başarısı nedeniyle veriliyor. Martin Espada, şiire katkıları bakımından bu onur ödülüne layık görüldü. Aynı zamanda, ilk kez verildiği 1986 yılından beri ödülü alan Latin kökenli ilk şair oldu. Ödül, Poetry dergisinin yayıncısı Poetry Foundation tarafından düzenleniyor. Espada, 100.000 dolar değerindeki ödülünü 11 Haziran Pazartesi günü Poetry Foundation’da yapılacak bir törenle alacak.

Martin Espada çağdaş Amerikan şiirinin en önemli ve en çok okunan şairlerinden. Walt Whitman geleneğinden gelen şair, “Kuzey Amerikalı şairlerin Neruda’sı” olarak tanınmaktadır.

Martin Espada Şairin Paltosu (Ve Yayınevi, 2016) adlı seçilmiş şiirlerinden oluşan kitabıyla Türkiye’de de şiir okurları tarafından yakından tanınan, sevilen bir şair. Espada’nın şiirlerini Türkçeye kazandıran İlyas Tunç Espada’yı ve şiirini şöyle anlatıyor: “Onu lirizmin doruklarında dolaştıran şey, zengin içsel sesidir. Bireysel insanın sorunlarına yaklaşırken içten, doğal, duygudaş bir tutum sergiler. Yoksullarla, işçilerle, ezilenlerle dayanışma duygularını her fırsatta açığa vurur. Etkilendiği her şey şiirinin malzemesine dönüşür. Politik imgelemin şairidir Espada. Savsözlerden, polemiklerden kaçınır. Zaman zaman kırılgan, buruk bir sesin tınılarını yansıtır. Yine de, her durumda sorgulayıcı, çocuk­su bir şair kimliğini korumaktan yanadır. Kültür sömürgeciliğine, sömürgeleşmiş akla karşı koymanın yollarını arar. Espada, özgürlüklerden, insan haklarından, emekten yana bir şa­irdir.”

Poetry dergisinin editörü Don Share:

“Martin Espada’nın işi ve hayatı, şiirin saygınlığıyla yasal hakların el ele yürüdüğü Amerika’nın gerçek ve yaşanmış hikâyesini anlatıyor. Ünlü ve parlak bir şair olmadan önce kiracı hakları avukatlığı yapan Espada’nın tutkuları, duyarlılıkları kadar zorlu ve mümkündür – ama şimdi ikisi her zamankinden daha fazla birbiriyle örtüşüyor.”

Martin Espada:

“Ruth Lilly Şiir Ödülü çerçevesinde ömür boyu başarı ödülünü almak, benim için görkemli bir onurdur. Ödül, dört yıl önce vefat eden, bir aktivist ve sanatçı olan babamı, ilk tanıştığım şair Jack Agüeros’ı, mahkeme salonları dışında oturup not defterlerine şiirler karaladığım günleri, şiirlerini yazdığım insanları; yani ‘bilinen büyük kahramanlarla aynı düzeydeki Whitman’ın bilinmeyen sayısız kahramanlarını’ daha derinlemesine düşünmeme vesile olmuştur.”

edebiyathaber.net (15 Mayıs 2018)

Yorum yapın