Pinhan Edebiyat Serisi’nin ilk kitabı yayımlandı

Nisan 26, 2016

Pinhan Edebiyat Serisi’nin ilk kitabı yayımlandı

nehirdePinhan Yayıncılık Edebiyat Serisi’nin ilk kitabı Haroldo Conti’nin kaleme aldığı Nehirde, İdil Dündar çevirisi ile yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

2011 yılından bu yana yayın programında felsefe, psikoloji, mitoloji gibi alanlarda eserlere yer veren Pinhan Yayıncılık, çizgisini zenginleştirerek yepyeni bir edebiyat dizisi başlatıyor. Dizinin ilk kitabı Nehirde, Arjantin’in en iyi nesir yazarlarından Haroldo Conti’nin 1962 yılında kaleme aldığı ilk roman olmasının yanı sıra 20. yüzyıl Güney Amerika edebiyatının en önemli klasikleri arasında sayılmaktadır.

Bütün bir mevsim boyunca Boga ile İhtiyar, Paraná Deltası’nın sığ kumluklarında birlikte çalışarak kestikleri sazları pazardaki sepetçilere satarak geçinirler. Ne Boga, ne de İhtiyar gereğinden fazla konuşur, buna rağmen birbirlerini çok iyi anlarlar. Arkadaşı ve işvereni olan İhtiyar’ın “zamanı gelince” ölmesinin ardından Boga, her zaman arzuladığının bilincine vardığı hayatı yaşamak üzere hiçbir plan yapmadan, eski bir kayıkla, yalnız başına nehre açılır.

Hayat, nehir gibi üzerinden akıp geçiyordu. Acı ve zevk beklenmedik bir şekilde birbirini izliyordu; biri öbürünü getiriyordu, her şey diğerini getiriyordu. Öyle ki iyi bakılırsa temelde her şey birdi; sonu gelmez bir şekilde akan karanlık ve taşkın bir su. O, her şeyi kabul ediyordu, bir nevi her şey kendisiydi. Hiçbir şeye isyan etmesi ya da hayatı, nehri en ufak ölçüde bile zorlaması mümkün değildi.

Conti, Arjantin’in en iyi yazarlarından biri.
Gabriel García Márquez

Haroldo Conti bir nehir, adaları kucaklayan dereleri ile bir delta. Onun edebiyatı, ötekilerin yalnızlığına odaklanıyor ve tıpkı nehrin yaptığı gibi onları içtenlikle kucaklıyor.
Eduardo Galeano

Conti’nin Paraná Deltası masalında Hemingway ile Camus buluşuyor.
Melissa Harrison, Financial Times

Haroldo Conti

1925’te Buenos Aires’te doğdu. Buenos Aires Üniversitesi’nde felsefe bölümünden mezun olmadan önce Papaz Okulu’nda öğrenim gördü. Meslek hayatı boyunca, aktörlük, banka memurluğu, Latince öğretmenliği ve senaristlik gibi çeşitli işler yaptı. 1962’de Nehirde‘nin yayınlanmasının ardından üç roman ve pek çok öykü kaleme aldı.
Casa de las Americas dahil olmak üzere birçok edebiyat ödülüne değer görüldü. Conti, Arjantin’deki 1976 darbesinin ardından evinde tutuklandı, ismi gözaltında kaybolanlar listesinde yer almaktadır.

edebiyathaber.net (26 Nisan 2016)

Yorum yapın