“Patrick Melrose” roman dizisi Türkçede

Ekim 11, 2018

“Patrick Melrose” roman dizisi Türkçede

Edward St. Aubyn’in beş kitaplık “Patrick Melrose” roman dizisinin ilk üç kitabı Unut Gitsin, Kötü Haber ve Biraz Umut, Suat Ertüzün çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Patrick Melrose” roman dizisinin ilki Unut Gitsin’de, soylu bir ailenin çocuğu olan Patrick, yazları kaldıkları Güney Fransa’daki aile evinde günlerini bahçede koşup oynayarak geçirir. Ancak akıllı ve duyarlı küçük Patrick’in etrafındaki yetişkinler pek de dengeli değildirler. Babası David aileyi zorbaca yönetirken annesi Eleanor içkiye sığınmıştır. Akşam yemeğinde konuk ağırlayacakları bir gün yazın diğer günlerinden oldukça farklı olacaktır. Zira konukların gelmesiyle birbirini izleyen şoke edici gelişmeler, Patrick’in dünyasının şiddetle ikiye bölünmesine yol açar…

Dizinin ikinci kitabı Kötü Haber’de, yirmi iki yaşında, ileri derecede uyuşturucu bağımlısı olan Patrick, babasının küllerini teslim almak için New York’a uçmak zorunda kalır. Hafta sonu için geldiği bu şehrin sokaklarında uyuşturucu peşinde koşarken bir yandan da önüne çıkan tanıdıkların, yakasını bırakmayan içseslerin, hatta halüsinasyonların neden olduğu karabasanlı bir sarmalın içine sürüklenir. Sonunda bedensel ve zihinsel olarak yıkımın eşiğine gelen Patrick, geçmişine teslim olmamak için elinden geleni yapacaktır.

“Patrick Melrose” roman dizisinin üçüncü kitabı Biraz Umut’ta ise, uyuşturucu bağımlılığından kurtulmuş, ancak otuzlu yaşlarında olmasına karşın yaşam yorgunu olan Patrick, toplumsal statüsünün dayattığı kimliğinden kurtulma arayışındadır. Arınmak ve affetme yetisi kazanmak için çevresindeki acımasızlıkları dikkatle gözlemleyen Patrick, sivri zekâsı, yeni edindiği hayata açıklığı ve en uç deneyimleri tecrübe etmenin verdiği güvenle, çocukluğunda yaşadığı vahşeti geride bırakmak için amansız bir mücadele verecektir.

Edward St. Aubyn’in dizi filme de uyarlanan çok ödüllü, yarı otobiyografik “Patrick Melrose” romanları, hem incelikli üslubu ve ironisi hem de insancıl duyarlılığıyla dikkat çekiyor. 1960’larda başlayan romanlar Melrose’ un travmatik çocukluğunu, 1980’lerin New York’undaki bunalımlı gençlik günlerini ve 2000’li yılların İngiltere’sindeki olgunluk dönemini anlatarak bir kuşağın panoramasını sergiliyor.

Kuşağının en parlak İngiliz romancılarından biri.

 Alan Hollinghurst

“Patrick Melrose” romanlarını çok sevdim. Bir an evvel hepsi okunmalı.

David Nicholls

En büyük üslupçularımızdan biri Melrose romanlarıyla yirmi birinci yüzyılın başyapıtlarını verdi.

Alice Sebold 

#aileiçişiddet  #travma #uyuşturucu #depresyon #bağımlılık  #yükseksosyete

EDWARD ST. AUBYN, 1960’ta Londra’da doğdu. Yazar ve gazeteci St. Aubyn, Oxford Üniversitesi’ne bağlı Keble College’da yükseköğrenim gördü. Büyük ölçüde otobiyografik temele oturan Unut GitsinKötü HaberBiraz UmutAnne Sütü ve En Sonunda adlı “Patrick Melrose” romanlarının dördüncüsü olan Anne Sütü 2006 Man Booker Ödülü’ne aday gösterildi ve 2007 Prix Femina étranger Ödülü’nü aldı; 2011’de filme çekildi. Dizinin ilk romanı olan Unut Gitsin 1992 Betty Trask Ödülü’ne layık görüldü. “Patrick Melrose” romanları İngiltere’de beş bölümlük dizi olarak televizyona da uyarlandı ve Patrick rolünü Benedict Cumberbatch canlandırdı. Edward St. Aubyn’in A Clue to the Exit (Çıkış Yolu) ve On the Edge (Diken Üzerinde) adlı iki romanı daha var. İki çocuğu olan Edward St. Aubyn Londra’da yaşıyor.

edebiyathaber.net (11 Ekim 2018)

Yorum yapın