Orhan Pamuk’a Tabernakul Edebiyat Ödülü

Aralık 26, 2013

Orhan Pamuk’a Tabernakul Edebiyat Ödülü

1d1a0d66a384ac4238994fa1afc9845d_XLGeçtiğimiz yıl Milan Kundera’ya verilen Makedonya’nın en prestijli ödüllerinden “Uluslararası 2013 Tabernakul Edebiyat Ödülü” bu yıl, Nobelli yazarımız Orhan Pamuk’a verildi.

Üsküp Yeni Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Pamuk, “Kafamda Bir Tuhaflık” adını taşıyan yeni romanının müjdesini de vererek Türkiye’deki düşünce özgürlüğünün sınırlı oluşuna değindi. Gazeteciler üzerinde baskı olduğunu söyleyen Pamuk şunları kaydetti: “Yazarsanız başınız derde girebilir, hapse girebilirsiniz, toplum dışına itilebilirsiniz. Baskı daha çok gazeteciler, gazetecilik yapanlar, toplumu bilgilendirenler, olup bitenleri yazanlar üzerinedir. Burada da mahkemeler, hukuk üzerinden baskılar vardır. Bir de büyük gazete patronları üzerinden baskı vardır. İşten atılırsınız. Ben Türkiye’de hiçbir yazıhanede, hiçbir gazetede çalışmadığım için yalnızca kendi başıma romancılık yaptığım için işten atılma korkum yoktur. Ama tekrar altını çizeyim. Ülkemde düşünce özgürlüğü çok kötü vaziyette, yerlerde sürünüyor. Şunu da ekleyelim, eskiden daha iyi değildi.”

Orhan Pamuk’un, “Sessiz Ev”, “Saf ve Düşünceli Romancı”, “Benim Adım Kırımızı” ve “Masumiyet Müzesi” kitapları Makedonca’ya çevrilmişti.

edebiyathaber.net (26 Aralık 2013)

Yorum yapın