OKUYAY Buluşmaları’nın yedincisinde “Popüler Dergilerin Okuma Kültürüne Etkisi” konuşuldu

Şubat 14, 2020

OKUYAY Buluşmaları’nın yedincisinde “Popüler Dergilerin Okuma Kültürüne Etkisi” konuşuldu

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı hibesiyle hayata geçirdiği OKUYAY Platformu (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) kapsamında düzenlenen OKUYAY Buluşmaları’nın yedincisi gerçekleşti. “Popüler Dergilerin Okuma Kültürüne Etkisi”nin tartışıldığı buluşmada; dergilerin özellikle de gençlerin okuma kültürü edinmesindeki katkısı, dergi okurunun basılı ve dijital ortamda okuma alışkanlığı ve bu alışkanlığın değişimi konuşuldu. 

Okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere ve gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefleyen OKUYAY Platformu; düzenlediği etkinliklerle de okuma kültürünün gelişimine destek olmayı amaçlıyor. Bu amaçla OKUYAY Platformu’nun İstanbul Taksim’deki çalışma ofisinde 11 Şubat 2020’dedüzenlenen OKUYAY Buluşmaları’nın yedincisi Popüler Dergilerin Okuma Kültürüne Etkisi” başlığıyla ve konuyla ilgili alanlardan temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.

Farklı alanlarda yayın yapan dergilerin yayın yönetmenlerinin bir araya geldiği Popüler Dergilerin Okuma Kültürüne Etkisi” başlıklı toplantı “Popüler dergiler, okuma kültürü kazandırmada ne kadar etkili?” sorusuyla açıldı. Özellikle gençlerin dergiler aracılığıyla yeni yazarlar ve konularla tanışarak okuma alışkanlıklarını geliştirdikleri vurgulandı.

OKUYAY Platformu’nun hazırladığı Türkiye Okuma Kültürü araştırmasındaki “Dergi okuma” verilerinin değerlendirilmesinin ardından, dergilerin basılı ve dijital kitap okumaya etkisi üzerinde duruldu. Dergilerin eleştirel okumaya ve düşünmeye katkısının ele alındığı toplantıda dergilerin okurla buluşmasındaki engeller de konuşuldu. Dergilerin kütüphanelerde daha çok yer alması, dergi fuarlarının açılması gibi önerilerin getirildiği toplantıda, okuma kültürü araştırmasında “okuyabilir” olarak belirlenen kitlenin okuma kültürü kazanmasında, dergilerin önemli olduğu vurgusu yapıldı. Buluşmada, dergilerin görsel olarak zenginleştirilmiş içerikleriyle kişileri okumaya özendirdiği, özellikle de çocuklar ve gençler için bu teşvikin önemi de konuşulanlar arasındaydı.

Sevengül Sönmez’in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya Ot dergisinden Dündar Hızal, Kafa dergisinden Ayça Derin Karabulut, Sokrates dergisinden Caner Eler, Ons dergiden Mesut Varlık, Psychologies dergisinden Deniz Çakmakkaya, Kitap Eki İnfo dergisinden Gün Aydın Çağ, TYB Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kocatürk, TYB Genel Koordinatörü ve OKUYAY Projesi koordinatörü Ebru Şenol ile proje ekibi katıldı.

OKUYAY PLATFORMU HAKKINDA

OKUYAY-Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu, ülkemizde okuma kültürünün yaygınlaştırılmasını çalışma konularından biri haline getiren Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın yürüttüğü Sivil Toplum Sektörünün Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında alınan hibeyle kuruldu. OKUYAY Platformu, okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere, gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.

Çalışmalarını, Türk Kütüphanecileri Derneği (TKD), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Kadıköy Belediyesi ve Kingston Üniversitesi (Birleşik Krallık) ortaklığıyla gerçekleştirecek olan OKUYAY Platformu; okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin seçilecek 4 bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek pilot uygulamalar yapacak. Proje sonunda hazırlanacak olan “Okuma Kültürünü Geliştirmeye Yardımcı Kılavuz”un ise bu alanda önemli bir başvuru kaynağı olması ön görülüyor.

OKUYAY Platformu, İstanbul Taksim’deki çalışma ofisinde düzenlediği toplantılar ve etkinliklerle, okuma kültürünü geliştirmeye destek olabilecek STK, aktivist ve gönüllüleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda platform bünyesinde kurulacak “Okuma Kültürü” konulu kitaplık ise araştırmacıların kullanımına açık olacak. 2 yıl sürecek projenin tamamlanmasının ardından OKUYAY Platformu’nun Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından sürdürülmesi hedefleniyor.

Bilgi için:    okuyayplatformu.com

facebook.com/okuyayplatformu

instagram.com/okuyayplatformu

twitter.com/okuyayplatformu

edebiyathaber.net (14 Şubat 2020)

Yorum yapın