Nürnberg’de 11. Türk-Alman Edebiyat Günleri başlıyor

Kasım 16, 2022

Nürnberg’de 11. Türk-Alman Edebiyat Günleri başlıyor

Nürnberg’de 18-20 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 11. kez Türk-Alman Edebiyat Günleri’nde iki dilde okumalar, kitap stantları, atölye çalışmaları ve bir çocuk programı yapılıyor.

Nürnberg’de 18-20 Kasım tarihleri arasında 11. kez Türk-Alman Edebiyat Günleri düzenlenecek. Her iki yılda bir Villa Leon-Kulturladen bir edebiyat cennetine dönüşüyor. İki dilde okumalar, kitap stantları, atölye çalışmaları ve bir çocuk programı yapılıyor. Edebiyat Günleri önceki yıllarda olduğu gibi DIDF-Jugend Nürnberg tarafından düzenleniyor ve şehir kütüphanesi, Kültür ve Eğlence Dairesi, Villa Leon, Verdi Migration ve Arvena Hotel tarafından destekleniyor.

Bu yıl okumaların teması “Erinnerungen / Hatıralar.” Mesut Bayraktar, “Aydın” kitabından bir okuma yaparak bizleri Almanya’daki ilk nesil Türk göçmenlerin, “misafir işçilerin”, geçmişine götürüyor ve amcasının hikayesini anlatıyor.

Ronya Othmann, “Die Sommer”da bizleri Alman bir anne ve Êzîdi Kürt kızı Leyla’nın hayatına ve dede ve ninesinin yanında Êzîdi köyünde yaz tatillinde yaşadıklarına götürüyor.

Ayşe Kulin, Nefes Nefese / İstanbul’a Son Tren’de Türk-Yahudi ailelerin Nazi işgali altındaki Fransa’dan kurtarılma hikayesini anlatıyor.

Klaus Thaler, Nürnberg işçi edebiyatı hakkında konuşacak, Şehbal Şenyurt Arınlı ise “Bavuldan Yaşamak, Sürgünde Yürüme Denemeleri” kitabından okuma yapacak. Ayşe Kulin, Can Dündar, Şehbal Şenyurt Arınlı ve Tuna Kiremitçi’nin okumaları çift dilli (Türkçe / Almanca) olacak.

Programa kokteyl resepsiyonu, kitap fuarı, gençler için şiir atölyesi, çocuklar için resimli kitap sineması ve edebiyat kahvaltısı eşlik edecek. Organizatörler, birçok insanın edebiyata erişmesini sağlamak istiyor. Bu nedenle programın büyük bir kısmı iki dilli olup okumalar ücretsiz.

Türk-Alman Edebiyat Günleri, birkaç kitap ve okumanın olduğu küçük bir etkinlik olarak başladı, ancak yıllar içinde Nürnberg’de büyük ve önemli bir etkinlik olarak kendini kanıtladı. Yüzlerce insan hafta sonuna yayılan okumalara katılıyor, kitapları tartışıyor, kitap stantlarına bakıyor ve en önemlisi iki yıldan fazla süren korona pandemisinden sonra tekrar bir araya geliyor. İlgilenenler programın tamamını www.jungestimme.de adresinde bulabilirler. Edebiyat günleri Tuna Kiremitçi’nin “Perinin Ölümü” okumasıyla kapanacak.

Kaynak: Evrensel.com (16 Kasım 2022)

Yorum yapın