Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl iki kez verilecek

Mart 6, 2019

Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl iki kez verilecek

Euro News Tr’den Tuğba Altunkaya’nın haberine göre geçtiğimiz yıl cinsel taciz skandalı nedeniyle verilemeyen Nobel Edebiyat ödülü,  2019 yılı ödülleriyle beraber verileceği Nobel Vakfı tarafından teyit edildi. Nobel Vakfı, edebiyat ödülü sahiplerini belirleyen İsveç Edebiyat Akademisi’nin, cinsel taciz skandalının ardından güveni yeniden inşa etmek için yeterli adımları attığını kaydetti. 

Vakıf Başkanı Lars Heikensten, daha önceki açıklamalarında ödülü seçme görevinin 233 yıllık akademiden çekilebileceğini duyurmuştu.

Skandalın patlak vermesinin ardından bazı isimler komite üyeliğinden istifa etmişti.

Üyelerinin ömür boyu göreve getirildiği ve istifa edemediği İsveç Akademisi’nin varlığını sürdürebilmesi için İsveç Kralı Karl 16. Gustav, üyelerin yenilenmesinin önünü açacak düzenlemeleri yapmayı kabul etmişti.

Ödüle gölge düşüren skandalda ne olmuştu?

Skandal, İsveç Akademisi’nin desteğiyle projeler yürüten Fransız fotoğrafçının, 18 kadın tarafından cinsel taciz ve saldırı ile suçlanmasıyla patlak vermişti. Söz konusu olayların İsveç Akademisi’nin binasında gerçekleştiği öne sürülmüştü.

İddialar üzerine Arnault’un eşi Frostenson ve Akademi’nin başkanı ile birlikte dört üye istifa etmiş, 2018 yılı Edebiyat Ödülü’nün 2019 yılı ödülleriyle beraber verileceği duyurulmuştu.

2011 yılında Stockholm’de yaşanan iki tecavüz olayından suçlu bulunan Arnault’a yönelik diğer cinsel taciz suçlamaları delil yetersizliği ya da zaman aşımı gibi nedenlerle düşmüştü.

edebiyathaber.net (6 Mart 2019)

Yorum yapın