Nazlı Başaran’ın ‘Çocuklar İçin Tiyatro oyunları’ okuyucuyla buluştu

Mart 26, 2024

Nazlı Başaran’ın ‘Çocuklar İçin Tiyatro oyunları’ okuyucuyla buluştu

Nazlı Başaran’ın Çocuklar İçin Tiyatro Oyunları adlı kitabı Dinozor Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Yaratıcı drama ve tiyatro dersleri veren Nazlı Başaran’ın çocukların dünya sahnesindeki rolünü yeniden şekillendirmek için kaleme aldığı Çocuklar İçin Tiyatro Oyunları adlı kitabı Dinozor Çocuk’tan çıktı! Başaran’ın toplumsal cinsiyet, iklim değişikliği, farklı olanı kapsama ve değişime ön ayak olma gibi konuları ele aldığı tiyatro oyunları, eğitimciler ve çocuk tiyatrosu çalışmaları yapanlar için olduğu kadar ebeveynler için de önemli bir kaynak sunuyor. Yaratıcı dramayı ve tiyatro oyunlarını, çocukların saf ve özgür dünyasında bir araya getiren Çocuklar İçin Tiyatro Oyunları, onların hayal güçlerini, ifade becerilerini ve sosyal duyarlılıklarını geliştirmeye katkı sağlamayı hedefliyor.

Ayrıntı Yayınları’nın çocuk kitapları markası Dinozor Çocuk, uzun yıllardır tiyatro alanında özellikle çocuklarla atölyeler yürüten, tiyatro oyunları kaleme alan ve aynı zamanda yazdığı oyunları yöneten Nazlı Başaran’ın kaleme aldığı metinlerden oluşan Çocuklar İçin Tiyatro Oyunları kitabını okurlarla buluşturdu.

Yaratıcılık, eleştirel düşünme, kendini ifade etme ve dünyaya başka pencerelerden bakma çocuklarımızın kazanmasını istediğimiz, onları hayata hazırlayan özelliklerdir. Birey olarak yaşamsal konulara dahil olma ve sözünü söyleme becerileri ise çok erken yaşlarda çeşitli yaratıcı yollarla kazandırılır. Bunlardan biri de tiyatro sanatının açtığı sonsuz yaratıcı alandır.

Nazlı Başaran’ın toplumsal cinsiyet, iklim değişikliği, farklı olanı kapsama ve değişime ön ayak olma gibi oldukça meydan okuyan konularda kaleme aldığı Çocuklar İçin Tiyatro Oyunları bu alanda metin arayışında olan eğitimciler ve çocuk tiyatrosu çalışmaları yapan herkes için harika bir kaynak. Başaran’ın çocuklarla yürüttüğü drama çalışmalarından doğan bu tiyatro oyunlarının çocukları keyifle ve farkındalıkla sahne ışıklarının altına davet edeceğini umuyoruz.

NAZLI BAŞARAN HAKKINDA

1990 yılında İzmir’de doğdu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nde eğitimine devam ediyor. Çok küçük yaşlardan itibaren dans etmeye başladı. Modern dans ve Kafkas halk dansları alanlarında eğitim gördü ve projelerde yer aldı. Çocukluğunda kısa öyküler ve şiirler yazmaya başladı. Lise yıllarında edebiyata ve tiyatroya ilgisi gün geçtikçe arttı. Üniversiteye başladığı sırada Tiyatro Araştırma Laboratuvarı (TAL) kurucularından Ayla Algan ile tanıştı. 2011 yılında TAL’de eğitim almaya ve profesyonel oyuncu olarak çalışmaya başladı. Bu yapı içinde oyunculuk üzerine kapsamlı bir eğitim al­masının yanı sıra uzun yıllar ekibin oyunlarında ve araştırmalarında yer aldı. Laboratuvar öğrencisi tekniğine uygun olarak süreç içinde kendi yolunu çizdi ve birçok ekip için tiyatro metinleri yazdı, bağımsız projelerde yönetmenlikler yaptı. 2015 yılında diğer sanatçı arkadaşlarıyla eğitime destek amaçlı sosyal sorum­luluk projesi olan “Abısta” ekibinin kurulma aşamasına dahil oldu. ABISTA ile hayallerinden biri olan “kültür ve kimliğin sanata etkileri” araştırmasını başlattı. 2013 yılından itibaren “Yaratıcı Drama Lideri” olarak birçok kolej, devlet okulu, sanat akademisi başta olmak üzere göçmen çocuklarla, dezavantajlı gruplarla, çocuk esirgeme kurumlarında yaratıcı drama atölyeleri yaptı. Uzun yıllar Kafkaokur dergisinde şiirler yazdı. Aynı zamanda kendi yönettiği oyunların metinlerini yazmaya devam etti. 2021 yılında Güzeşte adlı şiir kitabı çıktı. Bugün hâlâ aktif olarak yaratıcı drama, tiyatro dersleri veriyor ve sahne çalış­malarına devam ediyor.

edebiyathaber.net (26 Mart 2024)

Yorum yapın