Nazê Nejla Yerlikaya’ya 6 soru | Can Öktemer

Mart 12, 2021

Nazê Nejla Yerlikaya’ya 6 soru | Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Elias Canetti’nin İnsanın Taşrası adlı kitabını okudum.  Yazarın 1942-1972 yılları arasında yazdığı notları içeriyor kitap.  Kendisi ve toplumla hesaplaşmasını kısa notlar halinde yazan Canetti’nin bu kitabı bir bireysel hesaplaşmadan başlıyor ve nihayetinde kitabı okuyan herkes bu hesaplaşmalara dahil olup kendini sorguluyor. Yazarların günlükleri ve notları beni hep etkilemiştir.  Bu notların yazarları daha iyi tanımamıza yardım ettiğini düşünüyorum. Bu yüzden Canetti’nin bu kitabı,  içinden geldiği gibi kaleme alındığından benim için değerli.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“İçinde yaşadığımız dünyanın durumunu görmeyenin o dünya üzerinde yazacak hemen hiçbir şeyi yoktur.”

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Daha çok arkadaşlarımdan tavsiye alırım. Kitap eklerinden de faydalandığım olur.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Severek okuduğum çoğu kitap için “keşke ben yazsaydım” demişimdir. Örnek vermek gerekirse; Haruki Murakami’nin  1Q84 romanı ve Albert Camus’nun “Yabancı”sı.

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz

İlkokul yıllarından beridir şiir yazarım.  Yazdıklarımı ilk olarak ablama okutmuştum.  Şiirlerimin yıllarca karanlıkta kaldığını söyleyebilirim. Bir dostumun ısrarıyla yıllar sonra Cemal Süreya şiir yarışmasına gönderdiğim şiirlerim 2011 yılında ödül alarak gün ışığına çıkmış oldu. Şiirlerimi daha sonra bazı dergilere gönderdim ve yayımlandı. Böylece karanlıkta nefes alan dizelerime güneş vurmuş oldu.

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Gürültülü ortamlarda asla yazamam.  Evde sessizliği yakaladığım zamanlarda odamda yazmayı tercih ediyorum. Bir de kahvesiz asla, diyorum.

edebiyathaber.net (12 Mart 2021)

Yorum yapın