Minik gurmelere tarifler | Serkan Parlak

Nisan 1, 2022

Minik gurmelere tarifler | Serkan Parlak

Bebeğimizin doğumundan sonra üç temel endişem vardı; anne sütü, uyku ve altıncı ayın sonunda ek gıdaya geçiş. Uyku konusunda zor durumlarda bulaşık makinesi, elektrik süpürgesi, teras ve evdeki bilumum musluklar imdadımıza yetişti. Ameliyat olan eşimin sütü de iki günün sonunda normale döndü. Haziran ayı geldiğinde ufak ufak ek gıdaya geçiş heyecanına kapıldık.

Bu dönemde elime geçen Oğlak Yayınları tarafından yayımlanan “Bebeler ve Püreler” kitabı dört-sekiz aylık bebekler için basitten karmaşığa, yasaktan yenebilire doğru üretilen pürelerden oluşuyor. Pürelerde temel besin grupları -et, yumurta, baklagiller, süt, yağlı tohumlar, sebze-meyve, tahıllar ve buna bağlı mineral, vitamin, su dengesi başarılı bir biçimde gözetilmiş. Pürenin yapılış biçimine ek olarak, ilgili besinin içeriği de tek sayfada verilmiş. Bölüm girişlerinde konuyla ilgili kitaplarda daha ayrıntılı olarak bulunabilecek bebeğin içinde bulunduğu ayın özellikleri, bölüm sonlarında ise “mini püfler” başlığı altında ek gıdaya geçiş süreciyle ilgili öğretici öneriler eklenmiş. Kitabın sonunda ise günlük menüler ve kaynakça bulunuyor.

Babamın yıllarca neden sofradan bir kase çorba içerek ya da bir tabak yemek yiyerek kalkmasını, meyve sebzeyle arasının hiç iyi olmamasını hep merak etmiştim. Yıllar sonra öğrendim ki babaannem son çocuğu olduğu için kıyamayarak babamı yaklaşık beş yaşına kadar emzirmiş. Günümüzde bebekler için altı aydan sonra ek gıdaya geçiş ve iki yaşında ise anne sütünü tamamen bırakma öneriliyor. Bunun temel nedeni temel besinlerin ek gıda olarak bebeklere yedirilmesinden hareketle damak zevkinin oluşması, ileride ise sağlıklı beslenme alışkanlıklarının gelişmesi.

Kitap üzerine konuşurken arkadaşlarımızdan biri “Canım pürenin de kitabı mı olurmuş, elimizin altında ne varsa hazırlarız işte bir şeyler olur biter, hele mevsim yazsa” demişti. Kitabın bilimsel bir bakış açısıyla yazılmış olması, günlük hayatın karmaşıklığı ve yoruculuğunda basit çözümler önermesi bence bu eleştiriyi haksız çıkarıyor.

Yazımı kitaptan bir püre tarifiyle bitiriyorum: “Salatalık püresi: 1 küçük salatalık, 1 küçük armut, 3 yaprak taze nane, yarım bardak yoğurt. Salatalık ve armudu iyice yıkayın, kabuklarını soyun. Armudun çekirdeklerini çıkarın. Her ikisini de cam rende de rendeleyin. Bebeğinizin damağına yapışmaması için taze naneyi çok minik doğramaya dikkat edin. İsterseniz taze nane yerine bir çay kaşığının ucuyla kuru nane de koyabilirsiniz. Daha sonra bütün malzemeyi karıştırın.”

Kaynak: Bebeler ve Püreler, Çiğdem Bakırcıoğlu Arslan, Oğlak Yayınları

edebiyathaber.net


Yorum yapın