“Mimarlık ve Edebiyat” buluşmasında konuk Ahmet Ümit

Ekim 18, 2016

“Mimarlık ve Edebiyat” buluşmasında konuk Ahmet Ümit

ismd_mimarlikveedebiyat_İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin Salt Galata’da düzenlediği “Mimarlık Ve…” buluşmaları üçüncü kez 31 Ekim Pazartesi günü 19.00’da “İstanbulSMD ve Kalebodur’la Pazartesi Buluşmaları – Mimarlık ve Edebiyat” başlığı altında gerçekleşiyor.

Etkinlik bülteninden

Ücretsiz olan “Mimarlık ve Edebiyat” buluşmasında, polisiye romanlarıyla tanınan Ahmet Ümit’i konuk ediyor. Mimarlık ve edebiyatın kent, mekân ve bellek üzerinden ortak özelliklerinin tartışılacağı panelde, gazeteci ve yayıncı Cem Erciyes ile Ahmet Ümit, edebiyatta mekân kurgularının kentsel mimari ile bağlantısı ve İstanbul’un mekânsal algısının edebiyat alanına katkısını birlikte konuşacak.

Ahmet Ümit’in romanlarında ön plana çıkan sosyolojik analizler ve tarihsel bilgiler aracılığıyla konumlandırdığı kent dili ile mimarlık disiplininden nasıl yararlandığı incelenirken, romanların kurgusunda ve roman karakterleri üzerinden yapılandırdığı, mekânın belirlediği, sınırlı ve özgür alanların edebiyat ile bağlantısı da tartışılacak.

Ahmet Ümit

1960 Gaziantep.1979’da Marmara Üniversitesi’nin Kamu Yönetimi bölümünde yükseköğrenimine başladı. 1980 darbesinin ardından profesyonel devrimci olarak çalıştı. 1982’de düzenlenen Anayasaya Hayır kampanyasına katıldı. Duvarlara afiş yapıştırırken yakalanan arkadaşları için öykü şeklinde yazdığı rapor, takma adı olan “K. Yalçın” imzası ile önce Atılım Dergisi’nde sonra Prag’da 40 dilde yayın yapan Barış ve Sosyalizm Sorunları Dergisi’nde yer aldı. Yazarlığa adımını bu rapor/öyküyle attı. 1983 yılında üniversite öğrenimini tamamladı. 1985-1986 yılları arasında Moskova Sosyal Bilimler Akademisi’nde eğitim gördü.1990 yılında bir grup edebiyat tutkunuyla birlikte Yine Hişt adlı kültür-sanat dergisini çıkardı. 1992 yılında yayınlanan ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece, aynı yıl Ferit Oğuz Bayır Düşün ve Sanat Ödülü’nü aldı.

“Bir Ses Böler Geceyi” (1994) adlı uzun hikâyesinin ardından “Masal Masal İçinde” (1995) yayımlandı. Annesinden dinlediği masalları düzenleyip yazdığı bu kitap çeşitli özel ilköğretim okulunda ve özel kolejlerde ders kitabı olarak okutuldu, Korece’ye çevrildi. Kitaplarının tümünde var olan gerilim duygusu “Sis ve Gece” (1996) adlı polisiye romanında kendisini tümüyle dışavurdu. “Sis ve Gece”‘yi “Kar Kokusu” (1998) adlı romanı, “Agatha’nın Anahtarı” (1999) adlı polisiye öykü kitabı takip etti. 2000’den itibaren “Patasana” (2000), “Kukla” (2002), “Şeytan Ayrıntıda Gizlidir” (2002), “Beyoğlu Rapsodisi” (2003), “Aşk Köpekliktir” (2004), “Ninatta’nın Bileziği” (2006), “Kavim” (2006) adlı kitaplarını ardı ardına yayımladı. 2007’de “İnsan Ruhunun Haritası” adlı denemesi yayımlandı. 2008’da yayınlanan “Bab-ı Esrar”‘da Şems-i Tebrizi cinayetini konu edindi. İstanbul hakkında çok detaylı bilgiler de içeren “İstanbul Hatırası” adlı polisiye romanı Haziran 2010’da okuyucularla buluştu. Yazarın “Başkomiser Nevzat, Çiçekçinin Ölümü” (2005) adlı bir de çizgi romanı vardır. Öykülerinden yola çıkılarak Uğur Yücel tarafından Karanlıkta Koşanlar ve Cevdet Mercan tarafından Şeytan Ayrıntıda Gizlidir dizileri yapılmış, “Sis ve Gece” adlı romanı 2007 yılında Turgut Yasalar tarafından sinemaya uyarlanmıştır. Ahmet Ümit’in, 2012 yılında “Sultanı Öldürmek”, 2013’te “Beyoğlu’nun En Güzel Abisi” ve 2015 yılında “Elveda Güzel Vatanım” kitapları yayımlanmıştır.

Cem Erciyes

Gazeteci, yayıncı. Mesleğe 1992’de Dünya Gazetesi’nde başladı. Dünya Kitap dergisi ve kültür sanat sayfalarında çalıştı. 1997 yılında Radikal’e geçti. Kültür Sanat Editörü olarak sanat sayfalarını yönetti, Radikal Kitap Eki’ni kurdu ve ayrıldığı tarihe kadar yönetti. Radika’le Ek Yayınlar Yönetmeni, Pazar Gazetesi Yayın Yönetmeni, internet Genel Yayın Yönetmeni görevlerini üstlendi. Radikal’in kapanmasının ardından Doğan Kitap’ta Yayın Direktörü olarak çalışmaya başladı. Haftalık yazıları internet gazetesi Duvar’da yayımlanıyor.

1971 doğumlu Cem Erciyes, İzmir Bornova Anadolu Lisesi’ni ve Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler dalında yüksek lisans yaptı. Çeşitli dergilerde yazıları yayımlandı. TRT’de kültür sanat ve tarih programları hazırladı, sundu.

edebiyathaber.net (18 Ekim 2016)

Yorum yapın