Michael Morpurgo’dan çocuklara: “Anya’yı Beklerken”

Mayıs 3, 2019

Michael Morpurgo’dan çocuklara: “Anya’yı Beklerken”

Michael Morpurgo‘nun “Anya’yı Beklerken” adlı romanı, Damla Kellecioğlu çevirisiyle 10 ve üzeri yaş grubu için Tudem Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Savaşa çocukların gözünden bakmak… 

Savaş Atı kitabından tanıdığımız İngiliz yazar Michael Morpurgo’nun kaleminden, hümanist değerlerle yoğrulmuş destansı bir dayanışma öyküsü: Anya’yı Beklerken.

On yaş ve üzeri her yaştan okurun yüreğini titretecek bu sürükleyici roman, savaş mağduru çocukların kaderini değiştirmek üzere seferber olan küçük bir kasaba halkının olağanüstü mücadelesini konu ediniyor.

Yakın gelecekte beyazperdede izleme fırsatı da bulacağımız Anya’yı Beklerken, yalnızca İkinci Dünya Savaşı’nı ve bu süreçte yaşanan çarpıcı bir kaçış serüvenini değil; sevgi, sadakat, cesaret ve kıvanç dolu, eşsiz bir dostluk hikâyesini anlatıyor.

Fransa-İspanya sınırındaki küçük Lescun kasabasında yaşayan Jo, savaşa uğurladığı babasının özlemiyle başa çıkmaya çalışırken, okuldan artakalan zamanlarını çobanlık yaparak geçirir. Günün birinde Jo, dağda bulduğu ayı yavrusuna bakan gizemli bir adamla karşılaşır. Daha önce bir yerlerde gördüğüne emin olduğu bu adamın izini sürmeye karar verince boyundan büyük işlere kalkışır. Savaşın yakıcı etkilerinden kaçmaya çalışan bir düzine çocuğun kaderi, artık tamamen onun ellerindedir. Çocukların düşünü kurduğu barış, kasaba sınırının yanı başındaki dağların eteklerinden geçmektedir. Ancak bu yol, bir grup rütbeli davetsiz misafir yüzünden her zamankinden çok daha tehlikeli bir hâl almıştır…

Sinematografik üslubuyla kitapseverlerin zihinlerinde canlanan bu sürükleyici roman, edebiyat otoritelerinin Morpurgo’nun alametifarikası olarak tescilledikleri doğa ve savaş temalı yapıtlarının en olgun meyvelerinden biri olarak anılıyor.

Savaş ve barış gibi, insanlığın yazgısına ve ülkelerin tarihine yön veren iki önemli kavramı son derece incelikli bir yaklaşımla ele alan Anya’yı Beklerken, gerçekçi anlatımının satır aralarında insan ilişkileri, eşitlik ve sınırlar hakkında da uzun uzun düşündürüyor.

***

“Baştan sona büyük bir gerilim ve beklenti yaratmayı başaran mükemmel bir Michael Morpurgo romanı daha…” Guardian

“Nazilere göğüs geren genç bir kahramanın öyküsünü anlatan bu roman, ustaca kurgulanmış, zekâ dolu bir anlatı…” Publishers Weekly

Tadımlık>>>

Michael Morpurgo Hakkında

Çocuk edebiyatının bol ödüllü yazarı Michael Morpurgo, 1943 yılında Londra yakınlarında doğdu. Çocukluğunun ilk yılları İkinci Dünya Savaşı’nın son yıllarının gölgesinde geçti. Londra Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra bir süre öğretmenlik yaptı, bu sırada kitap yazmaya başladı. 100’ün üzerinde eser üretti ve birçoğuyla önemli edebiyat ödüllerine layık görüldü. Kitaplarından beşi filme alındı, ikisi televizyon dizisine uyarlandı. Booktrust Okuma Teşvik Vakfı’nın Onursal Başkanı olan Morpurgo, 2003 yılında İngiliz Çocuk Edebiyatı Elçisi seçilmiştir.

edebiyathaber.net (3 Mayıs 2019)

Yorum yapın