Mektupları ve dostlarıyla Bilge Karasu

Haziran 11, 2013

Mektupları ve dostlarıyla Bilge Karasu

Yapı Kredi Yayınları ve Fransız Kültür Merkezi‘nin ortaklaşa düzenlediği Mektupları ve Dostlarıyla Bilge Karasu söyleşisi ve Jean ve Gino’ya Mektuplar kitabının lansmanı, 13 Haziran Perşembe günü ANAMED’de gerçekleşecek.

Bilge Karasu’nun 1964-1994 yılları arasında dostları Jean Nicolas ve Gino Harsh’a gönderdiği, bazen elle bazen de daktiloyla yazdığı Fransızca mektupların yayımı dolayısıyla düzenlenen söyleşide mektuplara gömülü bir Bilge Karasu portresi çizilmeye çalışılacak.

Alain Mascarou tarafından hazırlanan, Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan “Jean ve Gino’ya Mektuplar”  kitabının lansmanının da yapılacağı etkinlikte yazar Güven Turan, yazar ve çevirmen Sevgi Sanlı, yazar Oruç Aruoba, edebiyat çevirmeni Alain Mascarou, İsmail Pelit ve oyuncu/çevirmen Serra Yılmaz konuşma yapacak.

Yazar Yiğit Bener’in moderatörlüğünü yapacağı etkinlik, 13 Haziran Perşembe günü, saat 18.00’de ANAMED’de (İstiklal Cad. No: 181 Merkez Han – Beyoğlu) yapılacak.

Alain Mascarou, hem Fransızca hem de Türkçe (sol sayfa Fransızca, sağ sayfa Türkçe) hazırlanan kitabın girişinde yazdığı yazısında “Pascal Quignard, Paris’in yedinci bölgesinin, fanatizmden uzak arkadaşlık ve sosyallik geliştirmek için en elverişli çevre olduğunu düşünür. Beaune ve Lille sokakları kavşağından geçen sokaklardan biri, bu önermeyi, şüphesiz, resmetmektedir. Bilge Karasu Hôtel de Lille’de, aynı adlı sokakta 40 numarada kiracıydı; 1963’ün karlı şubatında, Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı’nın ilk sayfalarını orada yazdı. Birkaç ay sonra, güneşli bir 14 Temmuz günü, aynı otelde kalan Amerikalı bir arkadaş aracılığıyla, Lille Sokağı no. 33’teki evlerinde, Jean ve Gino’yla tanıştı. Noel’de Bilge’nin Roma’dan gönderdiği kartpostal otuz yıla yayılacak bir mektuplaşmanın başlangıcı olacaktı” diyor.

11 Haziran 2013

Yorum yapın