Margaret Atwood 1 numaraya yükseldi

Mayıs 17, 2017

Margaret Atwood 1 numaraya yükseldi

damızlik_oMargaret Atwood’un Damızlık Kızın Öyküsü adlı romanı Amerika’da çoksatanlarda 1 numaraya yükseldi.

Distopyanın en güçlü kalemlerinden Margeret Atwood’un Damızlık Kızın Öyküsü adlı kitabı da Trump sonrası distopya merakından en fazla nasibini alan kitap oldu:  ABD’de tekrar popüler olan Damızlık Kızın Öyküsü The Newyork Times çoksatanlar listesinde bir numaraya yükseldi.

Nisan 2017’de Doğan Kitap etiketiyle yayımlanan Damızlık Kızın Öyküsü, Türkiyeli okurdan da büyük ilgi görüyor.

Damızlık Kızın Öyküsü’nün gördüğü ilgi yayıncılık dünyasıyla sınırlı değil. MGM tarafından gerçekleştirilen dizi uyarlaması bütün dünyada büyük ilgi uyandırdı; dizinin ikinci sezonu için şimdiden anlaşma yapıldı.

İlk olarak 1985’te yayımlanan Damızlık Kızın Öyküsü,  muhafazakârlığa ve muhafazakârlığın kadın bedeni üzerindeki politikalarına yaptığı vurguyla, günümüz dünyasını en iyi anlatan ve bu anlamda geleceğe dair en isabetli senaryoyu yazan distopya olarak görülüyor.

Kitap hakkında

Atwood, erkek egemen bir oligarşinin egemenliğindeki bir gelecekte, bir çevre felaketinden sonraki dünyayı anlatır. ABD, otokrasi ile yönetilmeye başlamıştır. Tüm hakları ellerinden alınan kadınlar, işlevlerine göre gruplara ayrılmıştır. Gayri-Kadın adı verilenler kolonilere gönderilmiş, üreme yeteneğine sahip olan az sayıdaki kadın ise Damızlık Kız olarak komutanların emrine verilmiştir. Üreme kabiliyeti, kadının sahip olduğu tek ayrıcalıktır. Kadın bu kabiliyeti sayesinde ayakta kalabilecektir ama ona arzu ve haz yasaklanmıştır.

Kadınlar ya arzuyu, düşünceyi, hatırlamayı, hissetmeyi unutacaklar ya da bedenlerini, ruhlarını ve geleceği muhafazakâr rejimin ellerinden kurtaracaklardır.

Yazar hakkında

Margaret Atwood: (1939, Ottowa) Kanadalı şair, yazar, eleştirmen, denemeci, feminist ve çevre aktivisti. Özellikle “ütopya” ve “distopya” kavramlarını birleştirerek “üstopya” adını verdiği kendine özgü bilimkurgu türündeki romanlarıyla tanındı. Kör Suikastçı (Booker Ödülü, 2000), Damızlık Kızın Öyküsü, Tufan Zamanı, Antilop ve Flurya gibi romanları Türkçede de yayımlandı.

edebiyathaber.net (17 Mayıs 2017)

Yorum yapın