Macar edebiyatının en önemli modern klasiklerinden “Tarlakuşu” Türkçede

Eylül 5, 2019

Macar edebiyatının en önemli modern klasiklerinden “Tarlakuşu” Türkçede

Dezső Kosztolányi’nin “Tarlakuşu” adlı romanı Nebula Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Kosztolányi 20. yüzyılda birbirinden önemli eserler veren Macar edebiyatının önde gelen isimlerinden biri, dilde reform yapmış bir şair ve dünya çapında bir romancıydı.”
The Guardian

1900’ler, kendilerine Anne ve Baba diye hitap eden Vajkaylar Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun ücra bir kasabası olan Sárszeg’de yaşamaktadırlar. Emekli Baba, ailelerin soyağaçlarını araştırmakla oyalanırken, Anne ev işleriyle ilgilenir. Fakat ikisinin de gözbebeği, hayatlarını etrafına kurdukları kızları nam-ı diğer Tarlakuşu’dur. Pek zeki, pek yaratıcı pek güzel ve de evli olmayan Tarlakuşu günlerini anne babası için tatsız tuzsuz yemekler pişirip örgü örerek geçirmektedir.

Tarlakuşu küçük bir tatil için akrabalarının yanına gittiğinde Vajkaylar önceleri ne yapacaklarını bilemez. Ama bu tereddütlü hal çok sürmeyecek, karı koca kendilerini birdenbire restoranlarda lezzetli yemeklerin tadına varır, eski arkadaşlarla gezip tozarken bulacaktır. Fakat hiçbir şey sonsuza dek sürmez, Tarlakuşu elbette geri dönecektir ve onunla beraber hayattaki kaçıp kurtulması imkânsız görünen hayal kırıklıkları da…

Kosztolányi’nin berrak üslubu, mükemmel zamanlaması, karakterlerindeki canlılık bir araya gelerek akıllardan çıkmayacak bir modern klasiğe dönüşüyor. Tarlakuşu Macar edebiyatının en usta kalemleri arasında gelen yazardan, büyüleyici bir kitap.

Yazar hakkında

Dezső Kosztolányi 1885’te Subotica’da doğdu. Burada, babasının da müdürlük yaptığı liseye, itaatsizlik sebebiyle atılana kadar devam etti. Daha sonra Szeged (Osmanlı’da Segedin) şehrinde başka bir okuldan mezun olacaktı. Kosztolányi, üç yıl devam ettiği Budapeşte Üniversitesi’nden 1906 yılında hayat boyu sürdüreceği gazeteciliğe yönelmeye karar verip ayrıldı.1908’de efsanevi edebiyat dergisi Nyugat’a katkıda bulunan ilk isimlerden biriydi; 1910’da yayınlanan şiir seçkisi, Zavallı Küçük Bir Çocuğun Şikayetleri ülke çapında edebi ün kazanmasına sebep oldu. Kosztolányi,1920’lerde kurmacaya yöneldi ve Nero, (Almanca edisyonunda önsözünü Thomas Mann’ın yazdığı) Kanlı Şair, Tarlakuşu ve Anna Edès gibi eserler verdi. Etkili bir eleştirmen ve 1931 yılında Macaristan PEN Kulübü’nün ilk başkanı olan Kosztolányi ayrıca Shakespeare, Lewis Carroll, Oscar Wilde, Verlaine, Baudelaire, Goethe ve Rilke gibi yazarlardan Macarcaya yaptığı çevirilerle takdir gören bir çevirmendi. Evli ve bir oğlu olan yazar,1936’da öldü.

edebiyathaber.net (5 Eylül 2019)

Yorum yapın