“Leydi Bright’ın Deliliği” Türkiye’de ilk kez sahneleniyor

Kasım 14, 2022

“Leydi Bright’ın Deliliği” Türkiye’de ilk kez sahneleniyor

Amerikalı oyun yazarı Lanford Wilson’ın “Leydi Bright’ın Deliliği” adlı yapıtı, Türkiye’de ilk kez sahneleniyor. 

Prömiyerini 13 Kasım’da Kadıköy Par Sahne’de yapan oyun, 18 Kasım’da Asmalı Sahne’de, 20 Kasım’da Kadıköy Boa Sahne’de izlenebilecek. 

Bora Çınar’ın yönetip oynadığı tek perdelik oyunda, yaşlanıp güzelliğini yitirmekte olan eşcinsel bir erkeğin yapayalnızlık ile delilik arasında gidip gelen yaşamından kesitler sunuluyor. Leslie Bright’ın yalnızlıkla verdiği şaşalı, acılı ve eğlenceli mücadelenin gözler önüne serildiği oyun, İstanbul’da sahneleniyor.

Oyunda, Leslie Bright adlı karakterin “yaşlanma”, “yaşlanma korkusu”, “güzelliğin yitişinden doğan mutsuzluk” gibi sorunları ve sevgisiz geçen yaşamı sonunda elinde kalan yalnızlığı anlatılıyor. Oyun boyunca geçmiş ilişkilerini anımsayan karakter, tek gecelik ilişkilerin getirdiği sevgisizliği sorguluyor.

Oyunda, Leslie Bright’ın tek odalı dairesinde yalnızlıktan deliliğe gidişine tanıklık ediliyor. Saplantılı kişiliğiyle Leslie, izleyicileri, güzel ve genç geçmişinden alıp şimdiki yalnızlığına ve sansasyonel bir sona götürüyor. 

Lanford Wilson kimdir? 

1937’de Missouri’de doğdu. Ozark’taki liseden sonra San Diego State College ve University of Chicago’dan mezun oldu. Yazmaya öyküyle başladı, oyun yazarlığına karar verip Chicago University’de dersler aldı. 1962’de taşındığı New York’ta Caffe Cino’da izlediği Ionesco’nun Ders oyunuyla birlikte komik oyunların aynı zamanda ciddi, ciddi oyunların aynı zamanda komik olabileceği düşüncesi, ilk kısa oyunları olan Home Free ve Leydi Bright’ın Deliliği oyunlarında etkili oldu. Güzelliğin ve gençliğin kaybından duyulan üzüntü, yalnızlık, toplumdan dışlanmışlık ve soyutlanmışlık, sevgisizlik, aidiyetten yoksun olma anlamında evsizlik gibi izleklere oyunlarında yer verdi. Karakterlerine, bulundukları zamanı daha yaşanabilir kılmak için geçmişi hatırlattı.

Lanford Wilson 1980’de Pulitzer Drama Ödülü’nü aldı, 2001’de Theatre Hall of Fame’e seçildi, 2004’te Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi’ne seçildi ve PEN’i aldı. 24 Mart 2011’de New Jersey’de yaşamını yitirdi. 

Bora Çınar kimdir? 

Bora Çınar, 2000 yılında İstanbul’da doğdu. Sadri Alışık Sanat Merkezi konservatuar bölümünde iki yıl burslu tiyatro eğitimi aldı. Son iki yıldır Bergama’da, Bergama Tiyatro Festivali ile tiyatro üretimi yapıyor. 2021 yılında “Psikoz 4.48” oyunuyla festivalin ses getiren isimlerinden olan Bora Çınar, 2022 yılında da karşımıza “Leydi Bright’ın Deliliği” oyunuyla çıkıyor.

Oyunun künyesi

Yazan: Lanford Wilson

Çevi̇ren: Ahu Sıla Bayer

Yöneten Ve Oynayan: Bora Çınar

Yardımcı Yönetmen: Evi̇n Acar

Sanat Yönetmeni̇: İdil Erdoğan

Koreograf: Ahu Sıla Bayer

Sahne Tasarımı: Bora Çınar

Kostüm Tasarımı: Efe Arslan

Işık Tasarımı: Demi̇rcan Güler

Müzi̇k: Ci̇han İncirligöz

Ses Düzenleme: Mert Kasap

Dış Ses: Evi̇n Acar

Ses Uygulama: Oytun Tez

Afi̇ş Fotoğrafı: Çağan Li̇znak

Afi̇ş Ve Grafi̇k Tasarımı: Murat Boyraz

Yapım: Motaperform

Süre: 50 dakika / Tek perde

Yaş Sınırı: +16

Instagram: @motaperform

Biletler: tiyatrolar.com.tr, biletinial.com

edebiyathaber.net (14 Kasım 2022)

Yorum yapın