La Fontaine’in ölümsüz masalları Orhan Veli’nin dizeleriyle canlanıyor

Mart 19, 2021

La Fontaine’in ölümsüz masalları Orhan Veli’nin dizeleriyle canlanıyor

Orhan Veli’nin yazdığı, Sernur Işık’ın resimlediği
La Fontaine’in Masalları Doğan Egmont’tan yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

“Sevgili Çocuklar,

Bu kitapta okuyacağınız şiirleri gerçi sizler için tercüme ettim. Ama hiçbir zaman onları çocukça bulmadım. Zaten sizi de küçük görmüyorum. Güzel şeyleri siz de büyükler kadar seversiniz.

Elbette yaşınız ilerledikçe bilginiz de artacaktır. Ama bu, bilginiz artıncaya kadar kötü şeyler, basit şeyler okuyacaksınız demek değildir. Bilginizin, anlayışınızın artması, zevkinizin incelmesi ancak büyük eserler, kıymetli eserler okumakla olur.”

Sürpriz!

La Fontaine, tam adıyla Jean De La Fontaine’in 1600’lerde kaleme aldığı, bugün hala dilden dile dolaşan masalları Türkçe’nin en kıymetli şairlerinden Orhan Veli ile yeniden hayat buluyor. Yüzyıllar öncesinden günümüze uzanan hem eğlendiren hem öğüt veren fablları yeniden okumaya davet eden La Fontaine’in Masalları kitabıyla şiirin büyülü rengini ve ritmini kazanıyor.

Hindistan’dan İran’a, Anadolu’dan Avrupa’ya yayılan ve kahramanları çoğunlukla hayvanlardan oluşan bu öğüt verici masalları kendine has çevirisiyle dilimize kazandıran Orhan Veli, Türkçenin olanaklarını ve zenginliklerini de gözler önüne seriyor. Türkçeye kazandırdığı söyleyiş biçimi ve şiirsel yapı ile belleklerde yer eden bu çalışma, sadece çocuklar değil yetişkinler için de yeni bir keşif olanağı sunuyor.

Çocuk kitaplarının usta çizeri Sernur Işık’ın rengarenk desenleriyle boyut kazanarak okurun karşısına çıkan kitabın sonunda yer alan QR kod aracılığıyla okurlar Orhan Veli’nin şiir anlayışına ve diğer şiirlerine etkinliklerle yer veren bir Şiir Atölyesine davet ediliyor.”

edebiyathaber.net (19 Mart 2021)

Yorum yapın