küçük İskender’den Bir Çift Siyah Deri Eldiven ve Cangüncem yeni baskılarıyla raflarda

Mart 8, 2022

küçük İskender’den Bir Çift Siyah Deri Eldiven ve Cangüncem yeni baskılarıyla raflarda

küçük İskender’in “Bir Çift Siyah Deri Eldiven” ve “Cangüncem” adlı şiir kitaplarının yeni baskıları Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bir Çift Siyah Deri Eldiven

İlk kez 2000 yılında yayımlanan Bir Çift Siyah Deri Eldiven, küçük İskender’in şiir toplamı içerisinde “şiir”e özel bir vurgu yaptığı kitaplarından. Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü’nü alan kitap yeni baskısıyla raflardaki yerini alıyor.

#iz #yara #ceset #çürüme #lacivert #özgürleşme #arayış #nilüfer #aşk #ölüm

Yayınevi: Can Yayınları
Yazar: küçük İskender
Dizi: Can Çağdaş
Tür: Şiir
Sayfa sayısı: 128
Fiyat: 31,00 TL          

Cangüncem

Cangüncem küçük İskender’in 1984 Şubat’ından 1993 sonuna kadar yirmi defterde doğaçlama tuttuğu aforizmalar, şiirseller, değinmeler ve notlardan seçerek bir araya getirdiği 648 günce yazısından oluşuyor.

Enis Batur’a göre ‘sarsıcı’, ‘tanıklıklar’ içeren Cangüncem’de ‘Bir tür doğaçlama kendiliğinden yazı ile içini döküyor küçük İskender: Yapısına, özelliklerine, huyuna eldiven gibi uyan bir üslup ve teknik ile. (…) Dünyasını karşılayan bir dil’ ile. İskender’in dili bıçkın, küfürlü, ironik ve eleştireldir. Anarşizan ruhu, onun şiddet dilinde de yansımalarını bulur. ‘Hırçınlıktır kimliğimiz,’ der. Şiirlerinde ve düzyazı metinlerinde olduğu gibi güncelerinde de toplumdaki ve özellikle altkültürdeki anarşi, cinsellik, şiddet eğiliminin yansımaları görülür.”

Gonca Özmen

#isyan #altkültür #anarşi #cinsellik #şiddet #günce #şiir #ironi #doğaçlama #kimlik

Yayınevi: Can Yayınları
Yazar: küçük İskender
Dizi: Can Çağdaş
Tür: Şiir
Sayfa sayısı: 304
Fiyat: 64,00 TL

küçük İskender (Derman İskender Över), 28 Mayıs 1964’te İstan­bul’da dünyaya geldi. Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde beş yıl eğitim gördü. Tıp eğitimini de, peşinden girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nü de yarıda bıraktı. Şiir, roman, deneme, günlük gibi pek çok edebî türde eserler verdi. Yurtdışında yayımlanan antolojilerde şiirleriyle yer aldı. 2000 yılında Orhon Murat Arıburnu, 2006 yılında Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü’nü kazandı. 2014’te Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü, 2017’de Necatigil Şiir Ödülü’nü aldı. Avrupa’da, ABD’de şiir okumalarına, panellere, sempozyumlara katıldı. Kürtçe ve Almancada kitapları basıldı. Şiir performansları yaptı, Ağır Roman,O Şimdi Asker gibi sinema filmlerinde rol aldı. küçük İskender 3 Temmuz 2019’da aramızdan ayrıldı.

edebiyathaber.net (8 Mart 2022)

Yorum yapın