“Küçüğüm”ün çizeri Albertine, Hans Christian Andersen Ödülü’nün bu yılki sahibi

Mayıs 6, 2020

“Küçüğüm”ün çizeri Albertine, Hans Christian Andersen Ödülü’nün bu yılki sahibi

Can Çocuk Yayınları’ndan çıkan Küçüğüm’ün çizeri Albertine, çocuk edebiyatının Nobel’i olarak kabul edilen Hans Christian Andersen 2020 Ödülü’ne değer görüldü. Ödülün sahipleri bu yıl çevrimiçi gerçekleştirilen Bolonya Çocuk Kitapları Fuarı’nda açıklandı.

Kitap hakkında

Küçüğüm, sevgi, zamanın geçişi ve yaşam döngümüz hakkında şiirsel bir hikâye…

Bir annenin çocuğuna, bir çocuğunsa annesine olan sevgisinin, benzerine az rastlanır bir sadelikle anlatıldığı “Küçüğüm”, 2016 yılında kurmaca dalında Bologna Ragazzi Ödülü’nün de sahibi olmuştu.

“Sana her şeyi anlatmalıyım.

Her şeyi.

Sana her şeyi anlatmam gerek.

Başından sonuna dek…”

Bir anne, kucağında bebeğiyle kendi etrafında hafifçe dönüyor ve bebeğinin kulağına tatlı sözcükler fısıldıyor, kendi hikâyelerini anlatıyor. Bebek yavaş yavaş büyüyüp bir yetişkine dönüşürken, sevgileri de hep büyüyor, sonsuza dek…

Sayfaları çevirdikçe, karakalem illüstrasyonlara eşlik eden kısa cümlelerin, evrensel bir hikâyeyi şiirsel bir yalınlıkla anlattığına tanık olacaksınız.

Bu bizim hikâyemiz.

Ve sana anlattığım zaman…

Sana ait olacak.

Sonsuza dek.

Bebeğim, yavrum, küçüğüm.

Germano Zullo 1968’de Cenevre’de doğdu. Ticaret üzerine yaptığı yüksek öğrenimden sonra iki yıl Avrupa’yı dolaştı, ardından bir süre muhasebeci olarak çalıştı. 1996 yılı itibariyle Fransa’da, illüstratör Albertine’le hazırladığı, çocuklara yönelik pek çok hikâyesi yayımlandı. Yetişkinler için de öykü ve şiirler yazıyor, bugün yalnızca yazarlıkla uğraşıyor.

Albertine Bugüne dek çok sayıda ödül alan, İsviçre’de ve farklı ülkelerde pek çok sergiye katılan sanatçı, Cenevre’de Görsel Sanatlar Enstitüsünde ders veriyor. Bratislava’nın prestijli ödüllerinden “Golden Apple”ı kazanan ilk İsviçreli sanatçıdır. Yazar Germano Zullo’yla birlikte hazırladığı kitabı 2012’de “New York Times Book Review” tarafından yılın en iyi 10 kitabından bir seçildi. Küçüğüm, 2016 yılında kurmaca dalında Bologna Ragazzi Ödülü’nün sahibi oldu. 

Kitap: Küçüğüm

Yazar: Germano Zullo

Çeviren: Tuğçe Özdeniz

Resimleyen: Albertine

Dizi: Çağdaş Dünya Edebiyatı

Yaş aralığı: 7, 8, 9 +

Sayfa: 80

edebiyathaber.net (6 Mayıs 2020)

Yorum yapın