Kreuzberg… ötekilerin ve daima öteki kalanların başkenti

Mart 14, 2023

Kreuzberg… ötekilerin ve daima öteki kalanların başkenti

Gökhan Duman’ın Ötekilerin Başkenti adlı kitabı Everest Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Göç hikâyeleri, genellikle “gurbet” ve “başarı” arasında sıkışıp kalır. Kreuzberg ise, bunun hep böyle olmadığını görmek, bu denklemi kırmak için yeryüzündeki en ideal seyir tepelerinden biri.

DiasporaTürk’ün kurucu Gökhan DumanÖtekilerin Başkenti’nde okuyucuyu, sıra dışı bir yerleşim yeri olan Kreuzberg sokaklarında uzun bir gezintiye çıkarıyor. İlhamını Kreuzberg’den alan Ötekilerin Başkenti, on beş farklı hikâye ve özel fotoğraflarla şimdiye kadar anlatılmayanın peşine düşüyor.

Duman, göç ettiği Berlin’de tarihi dönüm noktalarının bir parçası olmuş insanların farklı hikâyelerini anlatırken arka planda da güçlü bir ötekilik anlatısı kuruyor. Ötekilerin Başkenti, kâh göçmenlerin Berlin Duvarı’ndaki izlerini takip ediyor, kâh Berlin’in iki meleği Damiel ve Kasiel’le birlikte şehrin üzerinde dolaşıyor.

Ötekilerin Başkenti, David Bowie’yle aynı şarkıyı mırıldanıp Berlin Ulusal Müzesi’nden Almanya’nın en ünlü tablosunu  çalan Ulay’ın arkasından koşturuyor. Almanya’nın ilk göçmen kadın futbol takımı için tribünlerde tezahürat yaparken soluğu Tahran’da alıyor.

Bazen de Kreuzberg’in göçmen sokaklarına, cadde, dükkân ve evlerine konuk olurken, günün sonunda sokaktaki çocuklarla neşeli bir oyuna dalıyor.  

edebiyathaber.net (14 Mart 2023)

Yorum yapın