Korona günlerinde dijital platformlarda okuma kültürü için neler yapılıyor?

Nisan 10, 2020

Korona günlerinde dijital platformlarda okuma kültürü için neler yapılıyor?

Evde zaman geçirmek zorunda olduğumuz şu günlerde OKUYAY’ın (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) derlediği okuma kültürüne ve evde öğrenmeye dair kaynak ve içerikler şöyle:

British Council

Türkiye’den ve Birleşik Krallık’tan yazarları bir araya getiren ‘Keşfet’ projesi kapsamında yazılan 6 yazardan, 6 yeni öyküyü okuyabilir veya dinleyebilirsiniz. Yazarlar arasında Türkiye’den Yekta Kopan, Seray Şahinler, Ayşegül Yazmacı ve Birleşik Krallık’tan Leone Ross, Nadine Aisha Jassat ve Sandra Alland bulunuyor. Dinlemek için tıklayınız.

Shakespeare Lives E-kitabı: Shakespeare’in ölümünün 400. yıldönümünde dünya çapında yapılan anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Passions in the Craft of Will: Shakespeare Lives’ başlıklı bir günlük Shakespeare Edebiyatı Konferansı’nı takiben hazırlanan ve Shakespeare’in oyunlarının dünya çapında adaptasyonlarını ve Şekspiryen dramada tutku ve müziğin rolünü inceleyen e-kitabı ücretsiz olarak indirebilirsiniz. E-kitabı indirmek için tıklayınız.

Aynı türde yazarak kendilerine has okuyucu kitleleri yaratabilen, içlerinde Murathan Mungan ve Hanif Kureishi gibi Türkiye ve Birleşik Krallık’tan yazarların olduğu ‘Yazarlar Buluşuyor’ etkinliklerinin tüm canlı yayın kayıtlarını izlemek için tıklayınız.

Creative England başkanı John Newbigin tarafından yayına hazırlanan ‘Yeni ve değişen dinamikler: Küresel yaratıcı ekonomi nasıl gelişiyor’ kitapçığıyla yaratıcı ekonomiler ve yaratıcı platformlar hakkında bilgi edilebilirsiniz. Kitapçık için tıklayınız.

Kendi yaratıcı işini kurmak isteyen girişimciler için rehber niteliğinde olan Yaratıcı İşletmeler için Eğitim Seti’yle beklentilerinize ve motivasyonlarınıza en uygun iş modelini kurarak kendi iş planınızı hazırlayabilirsiniz. Pdf için tıklayınız.

Çocuklar için İngilizce

‘Learning Time with Timmy’ YouTube serisi, çocuğunuz evde hem İngilizce öğrenip hem de eğlenmesine yardımcı olacak. Çocuğunuz yeni kelimeleri keşfedip, Timmy ve arkadaşlarıyla birlikte şarkılar söyleyip etkinliklere katılacak. İzlemek için tıklayınız. Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Tate Collective

İngiliz sanatını 16. yüzyıldan günümüze, uluslararası modern ve çağdaş sanattan zevk ve anlayışını arttırmak amacıyla kurulan Tate Collective ile çocuklarınız eğlenerek öğrenebilir. Etkinliklere ulaşmak için tıklayınız.

TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri e-arşiv’leri Ücretsiz Erişime Açıldı

TÜBİTAK değerli öğrencilere ve okurlarına araştırma yapma, soru sorma, merak etme ve okuma isteği uyandırmak için yayınlarını ücretsiz olarak sunuyor.

Bilim ve Teknik Dergisinin 1967, Bilim Çocuk Dergisinin 1998 ve Meraklı Minik Dergisi 2007’den bugüne oluşan arşivlerini ve güncel sayılarını PDF formatında okuyabilirsiniz.

TÜBİTAK’ın dijital ortamdaki popüler bilim yayını Bilim Genç’e ulaşmak için tıklayınız.

Penguin Random House

Penguin Random House internet sitesinde ailelere, eğitimcilere, kütüphanecilere ve kitapçılara, çocuklarla aktivite yapmak için ipuçları ve içerikler sunuyor. Instagram ve Facebook hesaplarında da sesli okuma etkinlikleri yayımlıyor.

Uzaktan Eğitim için Holiday House

Holiday House’un yeni başlatılan kaynaklar sayfası öğretmenler, ebeveynler, kütüphaneciler ve eğitimciler için öğretim ve okuma kaynakları sunuyor. Site 300’den fazla okuma kılavuzu, etkinlikler, hikaye kitleri, bilgi kartları ve benzeri kaynaklara ücretsiz erişim sağlıyor. Kaynaklar sayfası için tıklayınız.

DC Comics Çocuk Kampı

DC Comics 25 Mart tarihinde Twitter ve Instagram hesaplarından yayımladığı videolarla ilk Kids Camp dijital programına ev sahipliği yaptı. Programda çocuklar Minh Lê ile Yeşil Fener halkası yapmayı ve Gene Luen Yang ile Superman origamisi yapmayı öğrendiler.

DC Çocuk Kampı’yla çocuklar, en sevdikleri DC Süper Kahramanlarını nasıl çizeceklerini öğreniyor, kendi çizgi romanlarını yapmak için ilham ve beceri kazanıyorlar. Devam etmesi planlanan programlardan DC Aile Bültenine üye olarak haberdar olabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Tüm Çocuklar Bir Okurdur

ABD’de kâr amacı gütmeyen kuruluş Çocuk Kitapları KonseyiÇocuk Kitapları Haftası için ücretsiz dijital boyama kitabı sunuyor. 2020 Çocuk Kitapları Haftası kutlamaları kapsamında 23 sanatçının kitap çizimlerinin bulunabildiği sitede her bir resim ücretsiz olarak indirilebiliyor. Çocuklar için eğlenceli ve ilham verici bir etkinlik kaynağı. Coloring Book Pages için tıklayınız.

Literacy Trust Aile Alanı

İngiltere’de National Literacy Trust‘un okulların kapanmasıyla birlikte çocukların evde vakit geçirmelerine yardımcı olmak ve öğrenimlerini desteklemek için ailelere yönelik çevrimiçi oluşturduğu platform için tıklayınız.

Aşağıdaki yaş grubuna göre ayrılan içerikler çocuklarınızı evde meşgul edecek basit aktiviteler için fikir ve rehberlik sunuyor, aynı zamanda okuma, yazma ve dil gelişiminden de faydalanmanız için ideal.

Ücretsiz okuma ve yazma kaynaklarına, sesli kitaplara, videolara, yarışmalara ve okuma materyallerine ücretsiz olarak erişebiliyorsunuz. Ancak bazı kaynaklara erişmek için ücretsiz bir hesap oluşturmanız gerekebilir.

BookTrust Ev Aktiviteleri

Birbirinden ilginç kitap, video, hikâye, etkinlik ve fikre ücretsiz ulaşabildiğiniz sitedeki fikirler size farklı uyarlamalar yapmanız konusunda ilham verebilir. Çocukları okumaya yönlendirmek ve okumalarını sağlamak konusunda İngiltere’nin en büyük hayır kurumlarından biri olan Booktrust’ın ev aktiviteleri için özel kurguladığı bu bölümde çizim yapmaktan, hikâye ve kitap temalı yarışma ve testlere, çevrimiçi yazar ve çizer etkinliklerine varıncaya kadar oldukça zengin bir içerik sizi bekliyor. İçeriğe ulaşmak için tıklayınız.

edebiyathaber.net (10 Nisan 2020)

 

Yorum yapın