Klaros Dergi’nin Yeni Sayısı ‘Sanat ve Kötülük’ ve ‘Hicran Aslan’ dosyasıyla raflarda.

Bültenden:
Klaros Dergi, son sayısında “Sanat ve Kötülük” ilişkisini masaya yatırıyor. Aynı sayıdaki Şair-Ressam Hicran Aslan dosyası da var.
Ahmet İlhan, “Kötülüğün Temsil Yeri Olarak Sanat” başlıklı yazısında meseleyi Platon’dan alarak kötülüğün sanatta temsil sorununun felsefe ve edebiyatta da izini sürerek şu sonuca bağlıyor:
“Kötülüğü kalıcı biçimde yenmenin en etkili yolu, sanatın iyicil, yaratıcı, üretici, aydınlatıcı gücünü kullanmaktır.”
Şair-Ressam Hicran Aslan, “Kötülüğün Ayartıcılığı ve Sanat” başlıklı modern sanatın dünyadaki durumunu ele aldığı yazısında “kötülüğün sıradanlığı” olgusuna değinerek her duyarlı aydın gibi “peki, bu durumda ne yapmalıyız?” sorusunu sorarak aşağıdaki cevaba erişiyor:
Her hassas aydının sorusu: “Ne yapmalı?”
“Peki, bu durumda ne yapmalıyız? Kahramanların değil, iyi fikirlerin peşine düşmeliyiz.”
Kıvanç Nalça, aynı dosyada William Blake’i konu ediniyor yazısında, Cennetle Cehennemin şairi olarak. Kıvanç Nalça’nın bir de şiir çevirisi var Blake’ten. Tutkulu bir Blakesever olan Nalça’nın çevirisi de okunmaya değer.
Halit Payza, teorik yönü ağır basan uzun yazısında felsefe, sanat, din, kültür, mitoloji ve edebiyat alanında antik dönemden postmodern çağa kadar devam eden bir kanal olarak kötülüğün estetik yolcuğunu irdeliyor: “Karanlık Sanatta Kötülüğün Estetik Yolculuğu”.
Dosya bağlamında Yapay Zekâ da konuya/soruna katkıda bulunmaktan geri kalmıyor: “Sanat ve Kötülük: Felsefi Bir Değerlendirme ve Edebiyattaki Yansımaları”.
Kurmacada kötülüğün yansımalarını ele aldığı yazısında Hülya Soyşekerci, “Bir Çağ Yangını”ndan okura ses veriyor ve umudunu yitirmiyor.
Nalan Çelik, “Sanat; Kötülüklerden Kötülük Beğen” başlıklı yazısında şiir ve edebiyatta suç, kötü, kötülük kavramlarının izini sürüyor.
Kötülüğün hükümferma olduğu bir çağda bir başka iyicil yazar, Aslıhan Tüylüoğlu’nun şiir sanatına umut yükleyen yazısı, “Kötülük Kazanmıştır”
Özlem Çınak, sanatta kötülüğün egemenlik kuran etkisine karşı bir çözüm önerisi sunan yazısı, bu zor çağda sanatın iyileştirici gücünü açığa çıkartıyor: “Sanatla Terapi”.
Kötülüğün ağırlık teşkil ettiği bir dünyaya ve insan anlayışına karşı teorik bağlamda bir başka çözüm önerisi de Kemal Çalğan’dan: “Kötülüğün Sanatına Karşı Sanatın Yaratıcılığı”.
Hakan Unutmaz, edebiyat ortamlarındaki övgü kötülüğü ve yüceltim acizliğine dair içeriden ve kişisel bir yazıyla dosyaya katkıda bulunuyor: “(S)övgü Edebiyatım”.
Kötülüğün sanattaki temsilini, sanatın kötülüğü yüceltmesi ve estetikleştirmesi bağlamında ele aldığı yazısında Mehmet Utku Şentürk, sorunu, insan doğasının içinden temel alarak iyilik ve kötülüğün yansımaları ekseninde teorize ediyor: “Sanat ve Kötülük: İyiliğin ve Kötülüğün Estetik Yansımaları”.
Böylece Klaros Dergi’de teorik/kuramsal yazıları okumayı seven okurların yolculuğu burada sona erip, yola öykü sanatıyla devam ediliyor…
Gündelik hayatın içinden öyküler yer alıyor
Klaros Dergi’nin bu sayısında yer alan öykülerde içinde yer aldığımız, soluk alıp verdiğimiz hayatın sorunları; gizemli konular, umut, yalnızlık, aşk, hayal kırıklığı, korku, kaygı, endişe, insan ilişkilerinin kırılganlığı vb. izlekleri eşliğinde güncel yaşam içinden enstantaneler ve durumlar aktarılarak anlatı formuna kavuşturulmuş.
Klaros’a öyküleriyle katkı sunan isimler ve öykü adları şu şekilde:
Dilek Şimşek, “Karlı Havalarda En Çok Yuvasını Özler İnsan”; Fulya Bayraktar, “Ya Dönerse”; Meliha Yıldırım, “Ya Senette İmza Yoksa”; Tuba Aksu, “Sahaf”.
Ahmet Günbaş, Müslüm Yücel’in OKB56’dan çıkan şiir kitabı Kahramanlık Komedyası’na değiniyor bu sayıda, sevgi dolu: “Müslüm Yücel’den Bir Kült Kitap: Kahramanlık Komedyası”.
Sırrı Süreyya Önder
Yakın zamanda kaybettiğimiz Senarist ve Yönetmen Sırrı Süreyya Önder’in İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde yaptığı konuşmanın çözüm metni yer alıyor Klaros’un bu sayısında. Sırrı Süreyya Önder, sinemada ‘sadakat’ konusuna dair konuşmasında çarpıcı konulara değiniyor.
Aytaç Çalık, Metin Fındıkçı ile “Mardin Kitabı” merkezinde söyleşiyor.
Derginin bir diğer söyleşisi Hatice Günday Şahman’ın Mediha Ünver ile Klaros Yayınları’ndan çıkan “Gülbahar” romanı etrafında gerçekleşiyor.
Derginin bir diğer söyleşi Fulya Bayraktar’la gerçekleşiyor, Çiğdem Ülker soruyor ve Fulya Bayraktar, OKB56 Yayınları’ndan çıkan “Ne Ayak” adlı öykü kitabı merkezinde yanıtlıyor.
Emine Aydoğdu, Beat Kuşağı’nı doğuşundan itibaren tarihsel süreç içinde gelişen serüvenini yapıt/şiir bazında ele alıyor ve bilgilendirici bir panorama ortaya koyuyor.
Bu sayının odak şairi: Hicran Aslan
Klaros Dergi, her sayı düzenli olarak bir şairi ve şiirini mercek alıyor. Bu sayının odağındaki isim, Şair-Ressam Hicran Aslan.
Hicran Aslan’ın şiirlerini sırasıyla Burcu Yalkın, Sevgi Elçin Suçin, Fahri Öz, Metin Çakmak ve Neslihan Yalman ince eleyip sık dokuyarak tematik ve teknik açıdan okumaya tâbi tutuyorlar.
Dosya bağlamında Burçin Laçin Altay, Hicran Aslan ile şiiri merkezinde bir söyleşi gerçekleştiriyor.
Klaros’un bu sayısında şiirler ve çeviri şiirler oldukça hacimli bir yer kaplıyor ve bireyselden toplumsala evrilen derinlikli şiirleriyle göz doldurucu bir duyuşsal yoğunluğun iklimini okuruna yaşatıyor.
edebiyathaber.net (20 Mayıs 2025)