Kısa Modern’de Bu Ay: Yaratma Tehlikesi ve Bir Yöneticinin Çocukluğu

Ekim 21, 2021

Kısa Modern’de Bu Ay: Yaratma Tehlikesi ve Bir Yöneticinin Çocukluğu

Albert Camus’den “Yaratma Tehlikesi” ve Jean-Paul Sartre’dan “Bir Yöneticinin Çocukluğu” Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Toplumu şekillendirenler, kendini arayanlar

Camus’den Nobel Ödülü alırken yaptığı konuşmayı da içeren, toplumun şekillenmesinde sanatçının rolü üzerine bir deneme; Sartre’dan kendini bulmak için kendi varlığını reddederek, bile isteye kaybolan bir adamın hikâyesi bu ay Kısa Modern’de.

Yaratma Tehlikesi

Sanat salt estetik bir mesele değil, aynı zamanda bir direniştir.
 
Camus’nün 1957’de gerçekleştirdiği Nobel konuşması ile Uppsala Üniversitesi’nde verdiği konferansı bir araya getiren bu kitap, eserlerini 20. yüzyılın büyük tarihî değişimleri sırasında inşa eden sanatçıların karşı karşıya geldiği güçlükleri ve onların toplumdaki yerini tartışıyor. Yaratma Tehlikesi, “sanat için sanat” ve gerçekçi sanat yaklaşımlarını irdeleyen, her çağın sanatçısına yönelik yankı uyandırıcı bir direniş çağrısı.
 
#fransızmodernleri #sanat #sanatçınınrolü #yirminciyüzyıl #direniş
 
Çeviri: Alper Bakım
Dizi: Kısa Modern
Tür: Deneme
Sayfa sayısı: 48
Fiyat: 12,00 TL
 
ALBERT CAMUS, 1913 yılında Cezayir’de dünyaya geldi. Cezayir Üni­versitesi’nde sürdürdüğü felsefe öğrenimini sağlık nedenleriyle yarıda bıraktı. 1938’de Paris’e gitti, ilk yapıtları Tersi ve Yüzü ve Düğün bu dönemde yayımlandı. Edebiyat dünyasına asıl girişini, 1942’de yayımlanan Yabancı adlı romanı ve Sisifos Söyleni adlı felsefi denemesi belirledi. Birbirini tamamlayan bu iki yapıtta, varoluşçu izler taşıyan “saçma” felsefesini geliştirdi. Başkaldıran İnsan, Yaz, Sürgün ve Krallık isimli eserleriyle hem edebiyat hem de düşünce alanlarında yetkinliğini kanıtladı. Mutlu Ölüm ve İlk Adam adlı romanları ölümünden sonra yayımlandı. 1957’de Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen ve bugün 20. yüzyıl edebiyat ve düşünce dünyasının en önemli adlarından biri kabul edilen Albert Camus, 1960 yılında bir trafik kazasında yaşamını yitirdi.
 
ALPER BAKIM, Bursa’da doğdu. Koç Özel Lisesi’ni bitirdi. Sorbonne Nouvelle-Paris 3 Üniversitesi, Fransız Edebiyatı alanında lisans eğitimi aldıktan sonra, aynı üniversitede Karşılaştırmalı Edebiyat yüksek lisansı yaptı. İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve Koç Üniversitesi’nde Fransızca dersleri verdi. Doktora eğitimine ve kitap çevirileri yapmaya devam ediyor.

Bir Yöneticinin Çocukluğu

Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Lucien Fleurier, varoluşsal bir kriz yaşar ve hayatında bir anlam bulmak amacıyla arayışa koyulur. Önce bohem çevrelere girerek eşcinsel bir ilişki deneyimler, ardından aşırı sağcı bir gençlik örgütüne dahil olur. Nihayetinde kişiliğinin anahtarını, reddettiğini düşündüğü şeyin tam kalbinde bulur. Lucien’in öyküsü, bir çocuğun dört yaşından erken yetişkinliğine uzanan bir bildungsroman parodisi.
 
#fransızmodernleri #çocukluk #bildungsroman #varoluşçuluk #psikanaliz
 
Çeviri: Eray Canberk
Dizi: Kısa Modern
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 104
Fiyat: 15,00 TL
 
JEAN-PAUL SARTRE, 1905’te Paris’te doğdu. 1938 yılında, sonradan geliştireceği birçok felsefi konuya yer veren Bulantı adlı romanını yayımladı. Felsefe alanındaki asıl yeteneğini, 1943’te Varlık ve Hiçlik adlı kitabında ortaya koydu. 1945-1949 arasında Özgürlük Yolları adlı dört cilt olarak tasarladığı romanını kaleme aldı. İnsanı eylem içinde en iyi gösterecek türün tiyatro olduğuna karar vererek, Sinekler, Gizli Oturum, Kirli Eller, Şeytan ve Yüce Tanrı, Nekrasov ve Altona Mahpusları gibi oyunlar yazdı. Kendine özgü Marksizm anlayışını, 1960’ta Diyalektik Aklın Eleştirisi adlı yapıtında ortaya koydu. 1964’te değer görüldüğü Nobel Edebiyat Ödülü’nü reddetti. XX. yüzyılın en etkili düşünürlerinden biri olan Sartre, bireyin kökten özgürlüğünü vurgulayan varoluşçuluğun sözcülüğünü üstlendi, romanları ve oyunlarıyla dünya görüşünü çok geniş bir kitleye aktardı. 1980’de Paris’te ölen Sartre’ın cenazesine 25 binden fazla kişi katıldı.
 
ERAY CANBERK, 1940 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü ve İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’nda öğrenim gördü. Ansiklopedi ve sözlük maddeleri yazdı. Şiir, hikâye, deneme, inceleme, çeviri alanlarında ürün verdi. Troya Edebiyat Ödülü’ne (2010) ve Kent Kırgını adlı şiir kitabıyla 2012 Behçet Necatigil Şiir Ödülü’ne değer görüldü. Prévert’den, Desnos’tan, Mao’dan, Éluard’dan, Machado’dan, Tahar Ben Jelloun’dan, Césaire’den yaptığı şiir çevirileri kitap haline getirildi. Çeviri şiir seçkileri hazırladı. Ayrıca çok sayıda çocuk kitabı ve Red Kit‘in bütün albümlerini çevirdi.

edebiyathaber.net (21 Ekim 2021)

Yorum yapın