Kısa Klasikler’de bu ay: “Siyasal Gövde” ve “Tembellik Hakkı”

Aralık 8, 2020

Kısa Klasikler’de bu ay: “Siyasal Gövde” ve “Tembellik Hakkı”

Jean Jacques Rousseau’dan “Siyasal Gövde” ve Paul Lafargue’dan “Tembellik Hakkı” Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bir oturuşta okunabilecek en çarpıcı Kısa Klasikler çağdaş illüstratörler tarafından özel olarak tasarlanan kapaklarıyla okurlarla buluşmaya devam ediyor.

Siyasal Gövde

Eşitlik yoksa kötülük vardır.

Rousseau’nun dört bölümden oluşan Toplum Sözleşmesi adlı eseri 1762’de yayımlandığında halk egemenliği ve genel irade ilkelerini gündeme getirerek yeni bir çığır açtı. Filozof, insanın özgür ve akıllı bir varlık olarak varoluşunu güvence altına alacak koşulları, onu türdeşlerinin zorbalığından koruyacak, bireyin doğal özgürlük kaybını daha yüksek bir özgürlük türüyle telafi edecek tedbirleri ünlü toplum sözleşmesi ve genel irade teorisiyle ortaya koydu.

Siyasal Gövde yazarın bu ünlü eserinin, toplumun bir sözleşme yoluyla doğduğundan bahseden ilk bölümünü ve yürütme gücü olarak çeşitli yönetim biçimlerini ele alan üçüncü bölümünü kapsıyor. Rousseau’nun kuramı yazılmasının üzerinden iki yüz elli yıl geçmiş olmasına rağmen, güncel siyasal tartışmalarımıza ışık tutmaya devam ediyor. 

#kısaklasikler #toplumsözleşmesi #halkegemenliği #birey #özgürlük #demokrasi

Çeviri: Tülin Ural

Tür: Düşünce

Sayfa sayısı: 96

Fiyat: 8,50 TL      

JEAN-JACQUES ROUSSEAU, 1712’de Cenevre’de dünyaya geldi. Cenevreli filozof ve yazar,  Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev’den Émile’e, İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı’ndan İtiraflar’a, insanlık tarihinde çığır açan Aydınlanma düşüncesinin en önemli Romantik düşünür-yazarıdır. Toplum Sözleşmesi ise 1762’de yayımlandığı günden bugüne toplumların bir arada yaşayışlarına ilişkin en temel düşünce yapıtlarından biri olma özelliğini sürdürmektedir. Rousseau 1778’de Ermenoville’de hayatını kaybetmiştir.

TÜLİN URAL, 1972 yılında doğdu. Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi’ni bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi sosyoloji bölümünde lisans, aynı üniversiteye bağlı Atatürk Enstitüsü’nde erken cumhuriyet dönemi romanlarında toplumsal cinsiyet inşasını incelediği teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mart 2008’de Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde, Prof. Meral Özbek danışmanlığında yazdığı “1930-1939 Arasında Türkiye’de Adab-ı Muaşeret, Toplumsal Değişme ve Gündelik Hayatın Dönüşümü” adlı tezi savunarak doktor unvanı aldı. Çeşitli üniversitelerde tarih ve sosyoloji alanında dersler verdi. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde öğretim görevlisidir.

Tembellik Hakkı

Tembellik Hakkı’nızı talep edin!

Paul Lafargue’ın Tembellik Hakkı adlı eseri 1883’te yayımlanmasının ardından Komünist Manifesto’dan sonra en çok dile çevrilen, en çok baskısı yapılan, en çok okunan, atıfta bulunulan, tartışılan başyapıtlardan biri oldu. Lenin Rusya’da 1905 Devrimi sürecinde çok sayıda baskı yapan Tembellik Hakkı’nı Ekim Devrimi üzerinde önemli etkiye sahip yapıtlardan biri olarak tanımlamıştı.

19. yüzyılın sonlarında on yedi saate varan çalışma saatleri üzerine kapitalizmin insanı köleleştiren, mutsuzlaştıran ve yoksullaştıran düzenini keskin bir ironiyle eleştiren Lafargue Tembellik Hakkı’nda bir yandan da aşırı üretimin büyük savaşlara, sömürgeciliğe yol açacağını vurguluyor. Vahşi kapitalizmin yanı sıra çalışmaya övgüler yağdıran Marksist ideolojiyi de eleştiren Lafargue aylaklığı, tembelliği övmekten çok insanların yaşamaya vakit ayırması gerektiğini savunuyor.

#kısaklasikler #fransızklasikleri #kapitalizm #işçisınıfı #sömürü #marksizm #komünistmanifesto

Çeviri: Ebru Erbaş

Tür: Düşünce

Sayfa sayısı: 56

Fiyat: 8,50 TL

PAUL LA FARGUE,1842’de Küba’da doğdu. Fransız asıllı Marksist, iktisatçı, gazeteci ve yazar. Fransa’da tıp öğrenimi gördü. Üniversitede kralcı hükümet sistemine karşı gelerek gençlik devrimine katıldı. Siyasal etkinliklerinden dolayı akademiden uzaklaştırıldı. Yine aynı dönemde yoğun bir okuma uğraşına daldı. Londra’da Marx ve Engels’le tanıştı, Birinci Enternasyonal’e katıldı. 1868’de Karl Marx’ın kızı Laura’yla evlendi. Fransız Sosyalist Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı, işçilerin örgütlenmesine yazılarıyla katkıda bulundu. Lenin’in Marksizmin en yetenekli ideologlarından biri olarak andığı Lafargue, yaşlılığın zihin ve bedende yol açacağı yıkıma katlanmamak için 1911’de eşiyle birlikte intihar ederek hayatına son verdi.

EBRU ERBAŞ, İstanbul’da doğdu. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. 1991’den beri çevirmenlik ve editörlük yapıyor. Atiq Rahimi’nin Kahrolsun Dostoyevski isimli romanıyla 2014 NDS Edebiyat Ödülü’nü yazarla paylaştı. Türkçeye kazandırdığı diğer eserler arasında Irène Némirovsky’nin Pazar Günleri isimli öykü seçkisi, Romain Puertolas’ın Bir Ikea Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri’nin Olağanüstü Yolculuğu ve Eyfel Kulesi Kadar Kocaman Bir Bulutu Yutan Küçük Kız romanlarıyla, Goncourt Ödüllü yazar Mathias Énard’ın Mıntıka ve Pusula isimli yapıtları da bulunmaktadır. Mathias Énard’ın Can Yayınları tarafından yayımlanan Pusula adlı romanının çevirisiyle 2019 Talât Sait Halman Çeviri Ödülü’nü kazanmıştır. Ebru Erbaş aynı zamanda Kartal Belediye Plajı ve Mandalina Bahçeleri isimli çocuk kitabının da yazarıdır.

Kısa Klasikler serisinin diğer kitapları: Fyodor Dostoyevski: Uysal Kız; H.P. Lovecraft: Nyarlathotep;  Gustave Flaubert: Saf Bir Yürek; Lev Tolstoy: Polikuşka, İnsan Neyle Yaşar; John Stuart Mill: Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü Üzerine; Platon: Kriton ya da Görev Üstüne; Herman Melville: Kâtip Bartleby; Anton Çehov: Altıncı Koğuş, Öylesine Bir Hikâye; Alexis de Tocqueville: Demokratik Zorbalık; Çoğunluğun Zorbalığı; Henry David Thoreau: Yürümek; Émile Zola: Nasıl Ölünür; Arthur Schopenhauer: Mutlu Olma Sanatı; Edgar Allan Poe: Morgue Sokağı Cinayetleri; Jane Austen: Evlilik; Nikolay Gogol: Palto; Charles Dickens: İşaret Memuru; Oscar Wilde: Yalnız Sıkıcı İnsanlar Kahvaltıda Parıldar; Charles Darwin: Lapa Lapa Kelebek Yağıyordu; Desiderius Erasmus:  Tatlı Gelir Yaşamayana Savaş; Nikolay Gogol: Neva Bulvarı; Mark Twain: Hadleyburg’ü Yozlaştıran Adam; Jack London: Kızıl Veba; Sun Zi: Savaş Sanatı; Marcel Proust: Kıskançlık; İvan Turgenyev: Klara Miliç

edebiyathaber.net (8 Aralık 2020)

Yorum yapın