Kayıp Ermeni şairlerin şiirleri yayımlandı

Temmuz 9, 2014

Kayıp Ermeni şairlerin şiirleri yayımlandı

balkisTaraf gazetesinin haberine göre, Ermeni şairler Garbis Cancikyan ile Haygazun Kalustyan’ın 1942’de yayımlanan şiir kitabı “Balkıs” yeniden basıldı. Kitap, unutulan iki şairin eserlerine ışık tutacak.

Garip akımından etkilenen Ermeni şairler Garbis Cancikyan ve Haygazun Kalustyan’ın şiirleri yeniden yayımlandı. İş Bankası Kültür Yayınları, bir dönem hatırı sayılır eserler üretmiş ama geniş kitlelere ulaşamamış değerli şairlerle buluşturduğu Kayıp Şairler dizisine bir yenisini daha ekledi. Cancikyan ve Kalustyan’ın 1942’de yayımladıkları “Balkıs”, serinin beşinci kitabı olarak raflardaki yerini aldı.
Şairler, sıradan insan hikâyelerine odaklandıkları şiirlerinde realist bir yaklaşım benimsemişlerdi. Kitap, Ahmet Oktay’ın danışmanlığında, Rûken Kızıler’in editörlüğünde İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle yeniden gün yüzüne çıkarıldı.
1920’de Samatya’da dünyaya gelen Garbis Cancikyan, Galata’daki Getronagan’da ve İtalyan Okulu’nda eğitim gördü ancak liseyi bitirmeden vereme yakalandı. Küçük yaşta şiirler yazmaya başlayan şair, Haygazun Kalustyan ile tanıştı.
İlk şiiri Ore Or/ Günden Güne, Araksi Soğomon mahlasıyla 1939’da, Pakarat Tevyan’ın çıkardığı “Badger” adlı dergide yayınlandı. 1942’de Kalustyan ile “alacakaranlık” anlamına gelen “Balkıs” şiir kitabını Türkçe olarak yayımladı. tarafından bastırılan “Ore Or” (Günden Güne) isimli şiir kitabından elde edilen gelirle yaptırıldı.
Aynı tarihte Gedikpaşa’da doğan Haygazun Kalustyan ise ilk şiirlerini Ermeni yayın dünyasında çeşitli mahlaslarla yayımlamıştı.

9 Temmuz 2014

Yorum yapın