Karin Karakaşlı’dan yeni öyküler

Ocak 19, 2015

Karin Karakaşlı’dan yeni öyküler

?????????????????????????Karin Karakaşlı’nın yeni öykü kitabı Yetersiz Bakiye Can Yayınları’ndan çıktı.

“Ah be Sabiha… Böyle yazasım varmış sana. Mekânındayım, göğün ve yerin ortasında. Adınla bilinen şu havaalanında. (…) İşte karşımda duruyorsun. Siyah beyaz ölümsüzlüğünün içinde, en ışıltılı halinle duruyorsun hem de. Ölümlüler acıların çizgileriyle kaplanırken sen inadına parlıyorsun. Başında beyaz pilot kasketin, yüzünde o ışıklı gülümseyiş. Genç, güzel bir kadın olarak duruyorsun karşımda. Derken elinde, boyuna yakın bombayla görüyorum seni. Fransa yapımı hafif bombardıman uçağı Breguet 19’muş tayyaren. Onun önünde, sevdiğin birine sarılır gibi poz vermişin bombayla.”

Karin Karakaşlı, Yetersiz Bakiye’de 2002 ile 2014 yılları arasında yazdığı on iki öyküyü bir araya getiriyor. Aşk ve erk mücadelelerinden kitlesel cinayetlere, ruhsuzlaştırılan kentlerden yok edilen toplumsal değerlere geniş bir güzergâhta yol alırken kendi elleriyle, bile isteye küçülttüğü dünyasına sıkışan insanlığın dramını anlatıyor.

Yetersiz Bakiye, kimlikleri sınırlayan çizgilerin, farklı açılardan bakıldığında bazen ne kadar zavallıca görünebildiğini fark ettiren bir yapıt.

Karin Karakaşlı, 1972’de İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü’nün ardından Yeditepe Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1998’de öykü dalında Varlık dergisinin Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü’nü kazandı. Agos genel yayın yönetmen yardımcısı olan ve kapanana kadar Radikal 2’de düzenli olarak yazan Karakaşlı’nın eserleri şunlardır: Başka Dillerin Şarkısı (öykü, 1999), Can Kırıkları (öykü, 2002), Müsait Bir Yerde İnebilir miyim? (roman, 2005), Ay Denizle Buluşunca (gençlik romanı, 2008), Cumba (deneme, 2009), Türkiye’de Ermeniler: Cemaat, Birey, Yurttaş (inceleme, Günay Göksu Özdoğan, Füsun Üstel ve Ferhat Kentel ile, 2009), Benim Gönlüm Gümüş (şiir, 2009), Gece Güneşi (çocuk kitabı, 2011), Her Kimsen Sana (şiir, 2012), Dört Kozalak (gençlik romanı, 2014).

edebiyathaber.net (19 Ocak 2015)

Yorum yapın