Kadınların birbirine fısıldadıkları üzerine: “Aramızda Kalmasın”

Mart 25, 2019

Kadınların birbirine fısıldadıkları üzerine: “Aramızda Kalmasın”

Dilâra Gürcü’nün Aramızda Kalmasın adlı kitabı Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Mahremiyet, Kadınların Hapishanesi… 

Aramızda Kalmasın, “kadınların mahremiyet atlası”nı çıkarıyor.

Doğan Kitap tarafından yayımlanan kitap, bir feministin bireysel deneyimlerinden hareketle ataerkil dünyada kadınlığı irdelediği, özel bir çalışma.

Kadınların fısıltıyla, utangaçça dile getirdiği ya da dile getiremeyip bir sorun, bir eksiklik olarak yaşadığı deneyimleri kadınlar arası bir sohbetin sıcaklığı ve şeffaflığıyla sorguluyor Dilâra Gürcü.

  • Partnerimizi neden stalklıyoruz?
  • Kadınlar orgazmı neden talep edemiyorlar?
  • Kadın bedeninin haz noktaları nerelerde bulunuyor?
  • Annelik nedir? Neden annelik konusunda yarıştırılıyor ve kendimizi sürekli eksik hissediyoruz?
  • Kadının kendi bedeni üzerinde tasarruf hakkı ne demek?
  • Neden hep başkaları ne düşünür diye yaşıyoruz?
  • Kadın bedeni neden denetleniyor?
  • Regl bir hastalık, utanılacak bir durum mu?

Aramızda Kalmasın’da yazar, bu gibi sorularla kadınların mahremiyet alanını yırtıp özel olanın, mahrem olanın politik olduğunu, mahremiyetin kadınların hapishanesi haline getirildiğini vurguluyor. Kitap aynı zamanda, mahrem olmaya zorlandığı için psikolojik problemmiş gibi çözülmeye çalışılanların aslında sorun olmadığını da özenle gösteriyor.

“El âlem adlı örgütün tüzüğünde apaçık bir çifte standart uygulaması vardı. Bense bu çifte standartlara göre el âlemin kabul edilebilir gördüğü makul kadın değildim, olma ihtimalim dahi kalmamıştı. Aslında el âlemin adı ataerki, mahalle baskısının adı da eril tahakkümdü.”

Aramızda Kalmasın’da bir başka kadının çalışmalarını da görüyoruz. Kapak ve iç kapak tasarımı ve içinde sürpriz bir illüstürasyon ise mimar Çiğdem Yalırsu’ya ait.

Yazar Hakkında:

Dilâra Gürcü, 1986, İzmir doğumlu. Orta ve lise eğitimini İzmir Amerikan Koleji’nde okudu, lise öğrenimi sırasında bir yıl New York, Rochester’da eğitim gördü. Yeditepe Üniversitesi’nde Psikoloji lisansını tamamladıktan sonra beş yıl boyunca İstanbul’da psikolog olarak çalıştı.

2013-2014 yıllarında Radikal Blog’da feminizm, toplumsal hareketler ve azınlık hakları üzerine yazıları yayınlandı. 2015 yılında Türkiye’nin internet üzerinden cinsiyetçilikle mücadele eden ilk platformu olan erktolia’yı kurdu, 2017 yılında bu oluşumdan ayrıldı. Bu süre zarfında Türkiye ve Fransa’da aktivizm alanında projelere dahil oldu, internet üzerinden bağış kampanyaları düzenledi.

Dilâra Gürcü, 2014’ten bu yana T24 internet gazetesinde feminizm üzerine yazıyor. 2013’ten beri Paris’te yaşıyor. Teknoloji sektöründe yönetici olarak çalışıyor. Aramızda Kalsın, Dilâra Gürcü’nün yayınlanan ilk kitabı.

edebiyathaber.net (25 Mart 2019)

Yorum yapın