İzlenmesi gereken aksiyon filmleri

Mart 31, 2021

İzlenmesi gereken aksiyon filmleri

Aksiyon filmleri, sinemanın en olmazsa olmaz türleri arasında yer almaktadır. Oggusto sitesi, geçmişten bugüne sinema tarihine kazınan aksiyon filmlerini IMDb puanına göre sıraladı. İşte, her daim izlenmesi gereken aksiyon filmleri.

Edge of Tomorrow, Yarının Sınırında 

Tom Cruise’un başrolünde olduğu Edge of Tomorrow amatör bir askerin hayatını kaybettiğinde defalarca yeniden hayata başlamasını etrafında dönüyor. Dünyaya gelen uzaylılara karşı dünyadaki tüm askeri birlikler bir araya gelir ve onlara karşı savaşır. İlk defa savaşa katılan Cage ise deneyimsiz bir asker olduğu için kritik hata yaparak hayatını kaybeder. Ama Cage’in bu ölümü son değil onu güçlendiren bir demeyim olur ve her güne yeniden başlar. Ölmesine neden olan hatalarından ders çıkaran Cage yeniden hayata geldiği her gün daha da güçlenir ve sonunda savaşın gidişatında önemli rol oynar.

Alien, Yaratık 

Ridley Scott imzası taşıyan Alien ilk gösterime girdiği 1979 yılında o kadar beğenildi ki serinin devam filmleri geldi. Ama ilk filmi olan Alien hala hayran toplamayı başaran bir yapım. Uzayda, bilinmeyen bir gezegende geçen aksiyon filmi, dünyaya dönmekte olan mürettebatın aldığı yardım çağrısına kayıtsız kalmamasıyla başlıyor. Gittikleri gezegende korkunç yaratağın saldırısına uğrayan ve istemeden de onun güçlenmesine neden olan ekibi zor zamanlar beklemektedir.

Tango & Cash

Sylvester Stallone ve Kurt Russell’ın başrolünde olduğu film mutlaka izlenmesi gereken; aksiyon sahnelerini eğlenceli bir şekilde yorumlayan film. Los Angeles’ta görev yapmakta olan Tango ve Cash isimli iki başarılı polis bir şekilde tuzağa düşürülür ve işlemedikleri bir suç yüzünden hapse girerler. Suçsuz olduklarını kanıtlayıp kendilerini kurtarma görevi de yine ikisinin yapacağı plana bağlıdır.

Inception, Başlangıç

Leonardo DiCaprio’nun başrolünde olduğu film, yönetmen Christopher Nolan’ın kendini ve dehasını kanıtladığı yapımlardan biri. İnsanların rüya gördüğü sırada bilinç altındakileri çalmak gibi özel bir yeteneği olan Dom Cobb, bu sayede kirli işlere bulaşmıştır. Maddi olarak kazansa da özel hayatındaki her şeyi kaybeden Cobb, sevdiklerini yeniden kazanabilmek için imkansız bir görevi başarmak zorundadır.

Lethal Weapon, Cehennem Silahı

Replikleriyle yıllar boyu akıllarda kalmayı başaran Lethal Weapon, Mel Gibson ve Danny Glover’ı bir araya getiriyor. Emekli olmak üzereyken yeni bir görevi mecburen üzerine alan polis memuru Roger Murtaugh ve gözü korkusuz yeni ortağı Martin Riggs, araştırdıklarından çok daha fazlası çıkan bir görevde kendilerini bulurlar.

The Dark Knight, Kara Şövalye

Gotham City’i karanlık günler bekliyor! Film eleştirmenlerinin Batman filmleri arasında en beğenilen olarak yorumladığı The Dark Knight, Joker ile amansız mücadeleyi konu alıyor. Christopher Nolan’ın yönetmen koltuğunda oturduğu, Christian Bale’in Batman, Heath Ledger’ın Joker olduğu film aksiyon sahneleriyle göz dolduruyor.

Terminator 2: Judgment Day, Terminatör 2: Mahşer Günü

Yedi farklı filmi bulunan Terminatör serisinin en beğenileni 1991 yılında vizyona giren James Cameron’un yönetmenliğini yaptığı Terminator 2: Judgment Day. Gelecekten gönderilen siborg asker bu filmde eski hedefi Sarah Connor’ın oğlu John’u korumaya çalışmaktadır. Diğer siborglarla mücadeleye girmekse hiç kolay olmayacaktır. Arnold Schwarzenegger’in efsanevi bir oyuncu olduğunu kanıtlayan Terminatör filmlerinin her biri aksiyona doyuran türden.

Die Hard, Zor Ölüm

Bruce Willis’in en akılda kalan oyunculuklarından biri olan Die Hard’ın üç farklı filmi bulunuyor. 1988’de çekilen ilk film ise izleyicilerden en çok beğeni alan yapım. New Yorklu polis memuru John McClane, eski eşiyle yılbaşını geçirmek için geldiği Los Angeles’ta kendini Alman teröristlerin saldırısının ortasında bulur. Yılbaşı gecesi gerçekleşen saldırıda tüm yeteneklerini kullanarak insanları kurtarmaksa John’un yeni görevi olur.

The Mummy, Mumya

Gizemli Antik Mısır’ı araştırmaya giden Rick O’Connell’ın yolu araştırmacı ve maceracı iki İngiliz kardeş Carnahan’larla kesişir. Araştırma yapıp eski bir şehri keşfetmeye çalıştıkları sırada okumamaları gereken bir metni okurlar ve yanlışlıkla intikam peşinde olan bir mumyayı uyandırırlar. Yüzyıllar önce yaşadığı haksızlığın sinirini hala taşıyan mumyanın uyanışı hiç kimse için iyi olmaz. İntikam almak için tüm gücünü kullanan mumyanın yeniden uyumasını başarmaktan başka çareleri yoktur. Çok beğenilen The Mummy’nin The Mummy Returns ve The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor ismiyle bol aksiyonlu toplam üç farklı filmi bulunuyor.

RoboCop

Gelecek zamanda suç örgütlerinin çoğaldığı bir zamanda geçen RoboCop için bir nesli büyüten film diyebiliriz. Bir çatışmada ağır yaralanan polis memuru Murphy’nin bedeni, üstün yetenekleri olan robotla birleştirilir. Hafızası silinse de insan olduğunu ve yaşadıklarını hatırlayan RoboCop, kötülerle savaşırken intikam duygusuna da engel olamayacaktır. 1987 yapımı RoboCop’un RoboCop 2 ve 3 adıyla devam filmlerinin yanı sıra 2014’te yeniden yorumlanan versiyonu da bulunuyor.

The Matrix

Sinema dünyasının dahilerinden kabul edilen Wachowski Kardeşler’in senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği The Matrix sanal dünyayı farklı bir aldatmacayla karşımıza getiriyor. Sanallığın tüm insanlığı ve yaşamı ele geçirdiği bir zamanda geçen The Matrix, kendine Neo adını takan yazılımcının aldatmaca olduğunu fark ettiği döngüyü kırma macerası konu alınıyor.

Mad Max Fury Road

Mel Gibson’ın başrolünde olduğu, 1980’lerde çekilen Mad Max filmlerinin yenisi Charlize Theron’la birlikte yeniden çekildi. Yönetmenliğini ilk üçlemedeki gibi George Miller’ın üstlendiği aksiyon dolu film, heyecan dolu sahneleriyle izleyenlerden tam not almayı başardı. Yok olmaya doğru giden ve insanlığın sonunun yaklaştığı dünyada geçen Mad Max: Fury Road, yaşamla ölüm arasında gidip gelen İmparator Furiosa ve Max Rockatansky’nin karşılaşmasını konu alıyor. Herkese hükmeden Ölümsüz Joe’ya karşı savaşan ikiliyi zor günler beklemektedir.

True Lies, Gerçek Yalanlar

Kimliğini herkesten gizleyen Harry kendini pazarlama elemanı olarak tanıtsa da aslında Amerika için çalışan tehlikeli işler alan bir ajandır. Bir yandan kimliğini çevresindekilerden saklamaya çalışırken bir yandan da dünyayı tehdit eden bombaları olduğu iddia eden teröristlerle savaşmak zorundadır. Arnold Schwarzenegger’in başrolünde olduğu filmin  yönetmen koltuğunda ise Oscar ödüllü yönetmen James Cameron var.

Avengers: Infinity War, Avengers: Sonsuzluk Savaşı

Avengers’ın olmadığı bir aksiyon filmi listesi düşünülemez değil mi? Marvel’ın çok sevilen karakterleri Iron Man, Thor, Hulk, Captain america, Black Widow, Black Panther, Spider Man’in olduğu Avengers: Infinity War, aksiyon sahneleri eşliğinde akıp giden bir film. Dünyayı tehdit eden kötülüğe sahip Thanos’a karşı güçlerini birleştiren kahramanlar insanlığı kurtarmak için ellerinden geleni yapacaklardır.

Jurassic Park

Vizyona girmesinin üzerinden neredeyse 30 yıl geçmesine hala dillerde kalmayı başaran Jurassic Park dinozorların kaza sonucu yeniden dünyaya dönmesini konu alıyor. Çağlar öncesinden kalan fosillerden aldıkları parçaları laboratuvar ortamında başka canlılarla birleştiren bilim adamları dinozorların yeniden dünyaya gelmesine neden olurlar. Dinozorların tuttukları bölgeden kaçmasıyla başlayan kaos ortamını düzeltmekse kolay olmayacaktır. Steven Spielberg’ün yönettiği Jurassic Park’ın sahneleri bugün bile izlediğinde etkileyiciliğini koruyor.

Leon: The Professional, Sevginin Gücü

Natalie Portman’ın 13 yaşındayken Jean Reno ve Gary Oldman ile rol aldığı Leon, sıra dışı bir aile olma, sevgiyi yaşama hikayesini konu alıyor. Soğukkanlı katil olan Leon, tüm ailesi öldürülen ve cinayetten son anda kurtulan Mathilda’ya sahip çıkmak zorunda kalır. Oldukça yalnız ve sevgiden uzak geçen hayatına Mathilda ile bir nevi babalık duygusunu tadan Leon için hayata karşı yeni bir pencere açılacaktır.

The Good the Bad and the Ugly, İyi Kötü Çirkin

Eğer aksiyon filmleri kadar Western filmleri de seviyorsanız bu kült filmi mutlaka görmelisiniz. Clint Eastwood’un başrolünde olduğu filmde, gömülü olan bir hazineyi bulma yolculuğunda başlarından geçen olaylar konu alınmaktadır. İyi, kötü ve bir de çirkin olarak tanımlanan kovboyların para kazanmak için kanunsuz yollardan birbirleriyle verdikleri mücadele her şeye başka bir açıdan bakmalarını sağlayacaktır.

Scarface, Yaralı Yüz

Kült filmler arasında yer almayı başaran Scarface’in başrolünde mükemmel oyunculuğuyla Al Pacino yer alıyor. Küba’dan Amerika’ya göç eden Tony, kendi ülkesinde bulaştığı tehlikeli işlere Miami’de de devam eder. Para kazanmak ve kendi tabiriyle güçlü bir adam olmak için her şeyi yapmaya hazır olan Tony kısa sürede yeraltı dünyasında tanınan biri olacaktır.   

Jaws

En sığ denizde bile yüzerken köpek balığı korkusu yaşıyorsanız nedeni büyük olasılıkla Jaws filmi olabilir. Küçük ve turistik bir sahilde kendini göstermeye başlayan köpek balığı birkaç can almasına rağmen turisti kaybetmemek için yerel yönetim tarafından örtbas edilir. Ama küçük bir çocuğa saldırdıktan sonra saldırı duyulur ve herkes köpek balığı korkusu yaşamaya başlar.

Raiders of the Lost Ark, Kutsal Hazine Avcıları

Tüm zamanların en havalı profesörü Indiana Jones’la tanıştığımız film Raiders of the Lost Ark, her aksiyon filmi tutkununun izlemesi gereken yapımlardan biri. Ark of the Covenant’ı bulması için Amerikan hükümeti tarafından görevlendirilen Indiana Jones, Hitler’in askerlerinden önce bu kayıp hazineyi bulmak zorundadır. Harrison Ford’un Indiana Jones rolünde olduğu 1981 yapımı filmi, Steven Spielberg yönetiyor.

The Old Guard, Ölümsüzlük 

Charlize Theron’un İskitli Andromache olarak karşımıza çıktığı The Old Guard Netflix’te yayınlandığı ilk günden itibaren büyük ilgi çekti. Ölümsüz olan ve yüzyıllar boyunca farklı coğrafyalarda, farklı toplumlarda yaşayan ölümsüz askerler, üzerlerinde araştırma yapmak için onları ele geçirmek isteyen ilaç firmasıyla mücadele etmek zorundadır. Andy’nin aklının ve kalbinin de kaldığı arkadaşı, çok sıra dışı hikayesi olan Quynh’in hikayesinin olacağı yeni bir The Old Guard devam filminin gelmesi de bekleniyor.

Kill Bill

Uma Thurman’ın başrolünde, Quentin Tarantino’nun ise yönetmen koltuğunda olduğu Kill Bill senaryonun anlatılışı kadar sahneleriyle de akıllarda kalan bir film. Düğün gününde saldırıya uğrayan gelin, dört yıl kaldığı komadan uyanır ve kendisine bunu yaşatanlardan intikam almak için her birini sırayla öldürür. Sarı kıyafetiyle mükemmel dövüş sahnelerine imza atan Uma Thurman kesinlikle izlemeye değer. Kill Bill’in ikinci bir devam filmi de bulunuyor.

Sherlock Holmes

Tüm zamanların en amansız dedektifi Sherlock Holmes aksiyon ve gizem sevenlerin büyülenerek izlediği bir film. Dedektif Sherlock Holmes ve ortağının tüm ülkeyi tehdit eden düşmana karşı köşe kapmaca oynadıkları filmin yönetmen koltuğunda Guy Ritchie oturuyor. Filmin başrolünde ise Robert Downey Jr. ve Jude Law var.

Godzilla 

Sinema sektörünün ve dünyanın en ünlü canavarı Godzilla, insanlar için sanıldığı kadar korkunç olmayabilir! Laboratuvar ortamında etik dışı çalışmalarla üretilen canavarlardan insanlığı korumak için ortaya çıkan Godzilla tüm korkunç görüntüsüne rağmen kurtarıcı oluyor. Eğer Godzilla filmini beğendiyseniz bir diğer dev Kong ile birlikte devam filmlerinin geleceğinin de müjdesini verelim.

Wonder Woman

Gal Gadot’nun Wonder Woman olarak harika bir performans sergilediği film her saniyesinde aksiyon dolu. Amazon Prensesi Diana’nın üstün dövüş yeteneklerini sergilemesiyle başlayan film ülkeye düşen savaş uçağı ve yaralı olarak kurtulan pilotun yardıma ihtiyaç duymasıyla devam ediyor. Pilotla birlikte savaşın hüküm sürdüğü dünyaya giden Wonder Woman yetenekleri kullanarak dünyanın daha iyi bir yer olması için savaşırken insanların bu kadar acımasız olmasıyla da baş etmek zorunda kalacaktır.

The Day After Tomorrow, Yarından Sonra

Ani iklim değişikliğinde dünyayı bekleyen tehlikenin neler olabileceğini konu alan The Day After Tomorrow, gösterime girdiği 2004 yılında oldukça dikkat çekmişti. Ani gelen bir fırtınayla dünyanın yeni bir buz devrine girmesini konu alan filmde kuzey yarım küre yaşanamayacak şekilde buzla kaplanıyor ve insanlar yaşamlarına devam edebilmek için güneye gitmeye çalışırken büyük bir kaos oluşuyor.

Mission Impossible, Görevimiz Tehlike

Tom Cruise’un başrolünde olduğu Mission: Impossible serisinin her biri bol aksiyonlu ve nefes kesici sahnelerle dolu. Ama serinin 1996 yılında çekilen ilk filmi için en beğenilen diyebiliriz. Amerikalı ajan Ethan Hunt’ın kimliğini çok kez değiştirerek birbirinden heyecanlı anlar yaşadığı Mission: Impossible’ı bu kadar etkili yapan unsurlardan biri hiç şüphesiz Tom Cruise’un dublör ya da yeşil ekran kullanmaması.

The Shallows, Karanlık Sular

Bir sörfçünün derin sularda geçirdiği korku ve aksiyon dolu dakikalara eşlik etmek isterseniz The Shallows’u izleyebilirsiniz. Blake Lively’i başrolde izlediğimiz filmde her şey kanserden kaybettiği annesinin ardından Nancy’nin annesini anmak için onun çok sevdiği Meksika’daki ıssız bir koya gitmesiyle başlıyor. Sadece birkaç kişinin olduğu sularda sörf yapan Nancy büyük beyaz köpek balığının saldırısına uğrayınca etrafında onu kurtarmak için kimse olmuyor. Nancy için hiç kimsenin kalmadığı denizden kurtulmak bundan sonra mucize olacaktır.

Tenet

Christopher Nolan’ın zamanla oynadığı filmlerine 2020’de Tenet de eklendi. John David Washington ve Robert Pattinson’ı izlediğimiz filmde, kafa karıştırıcı ve bir o kadar da ilginç bir senaryo var. Farklı zamanda yaşayan baş karakter, dünyayı yaklaşmakta olan tehlikelerden korumak için kilit isimleri hedef alıyor ve onların güçlerine karşı kafa tutuyor.

Deadpool

Ordu zor zamanlar yaşadıktan sonra hayatını düzene koymaya çalışan Wade, kanser olduğunu ve tedavi edilemez noktada olduğunu öğrenir. Hayatının devam edebilmesi için tek şansı ise deneme sürecinde olan ve henüz duyurulmayan bir tedaviye katılmaktır. Tedavi sonrasında ise Wade sıra dışı bir süper kahramana dönüşür. Üstün yetenekleri ve diğer süper kahramanlardan farklı olarak espri anlayışı gelişen Wade, artık hayatına Deadpool olarak devam edecek ve geçmişindekilerden intikam almak için çalışacaktır.

Kaynak: Oggusto.com (31 Mart 2021)





Yorum yapın