İşte, Bilgi Yayınevi’ne göre mutlaka okunması gereken 9 klasik!

Mart 19, 2023

İşte, Bilgi Yayınevi’ne göre mutlaka okunması gereken 9 klasik!

Bilgi Yayınevi, mutlaka okunması gereken 9 klasiği seçti:

1- Madam Bovary / G. Flaubert: Madam Bovary, lüks ve zevk düşkünü bir kadın trajedisinin ötesinde, pek çok konuda insan ilişkilerini kurcalayarak Emma ve diğer karakterler üzerinden bugün dahi içinde yaşam savaşı verdiğimiz “derin toplumun” dinamikleri üzerine gerçekçi ve açıklayıcı bir panorama sunuyor.

Tüm zamanların en önemli başyapıtlarından birisi olarak kabul edilen Madam Bovary’yi satın almak için tıklayın.

 2- Çanlar Kimin İçin Çalıyor / E. Hemingway:

“Bir kişi bile ölse eksilirim ben

Tüm insanlığın parçasıyım dedim ya

Sorma her seferinde

Çanlar kimin için çalıyor diye”

Hemingway’in filmlere, tiyatrolara, şarkılara konu olan ünlü romanı İspanya İç Savaşı‘nda bir köprüyü uçurmak için görevlendirilen bir gerilla grubunun dört günlük hikâyesini anlatır. Dağda ölümle yaşam, cesaretle korku, çaresizlikle umut kol koladır. Faşizme karşı birleşen köylüler, çingeneler, öğretmenler kendilerinden çok güçlü bir orduya karşı inançla, umutla savaşırlar. Kahramanlık, savaş, mücadele. Ve aşk: Romandaki kahramanlardan birisi olan Pilar’ın söylediği gibi, “Çünkü tüm yiğitliğine karşın yapayalnız kalabilir insan”.

Fidel Castro’nun esin kaynağım olarak nitelendirdiği Çanlar Kimin İçin Çalıyor’u satın almak için tıklayın.

3- Dorian Gray’in Portresi / O. Wilde: Dorian Gray’in Portresi, İrlandalı roman ve oyun yazarı Oscar Wilde‘ın 1891 tarihli tek romanıdır. İlk olarak Lippincot’s Monthly Magazine dergisinde tefrika olarak yayımlanan hikâye, editörler tarafından “ahlaksızca” bulunmuş, basılmadan önce Wilde’ın bilgisi olmaksızın beş yüz kelimesi sansürlenmiştir. Sansüre rağmen Dorian Gray’in Portresi İngiliz kitap eleştirmenleri tarafından ahlaki değerleri zedelemekle suçlanmış, yazarına yönelik ahlakçı eleştirilerin sebebi olmuştur. Wilde ise roman olarak basılmasından önce hikâyeyi gözden geçirip geliştirmiş, bir de roman sanatıyla ilgili veciz bir önsöz eklemiştir. Elinizdeki bu metin, hikâyenin sansürsüz ve özgün halidir.

Dorian Gray’in Portresi’ni satın almak için tıklayın.

 4- İnsan – Üstüninsan / George Bernard Shaw: Bernard Shaw’un, “Hem Komedya, Hem Felsefe” olarak adlandırdığı İnsan / Üstüninsan, Shaw’un eşsiz zekâsı, alaycı üslubu ve düzene başkaldırısının bütün izlerini taşıyan ünlü bir komedisi.

1903 yılında, Man And Superman adıyla yayımlanıp 1949 yılında Halikarnas Balıkçısı tarafından İnsan / Üstüninsan olarak Türkçeye çevrilen oyun, Bernard Shaw’un modern çağa ışık tutan en önemli yapıtlarından birisi. Felsefe, siyaset, kadın hakları, sosyalizm gibi konulara değinen kitabın her sayfasından Bernard Shaw’un zekâ pırıltıları yansıyor.

Kitabı okurken oyunun ana karakterlerinden devrimci Tanner’ın, tutucu Ramsden ve uçarı Ann ile diyalogları, yaşananlar günümüzde geçiyormuş gibi düşünmenize neden olacak. Kitapta geçen kadın-erkek, insan doğası, sanat, ahlak, evlilik, cennet-cehennem konularındaki konuşmalar, başka yazarlar tarafından bugüne dek yüzlerce kez alıntılanmış olduğundan size çok tanıdık gelecek.

1925 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü, 1938’de En İyi Yazar Oscarı’nı kazanan Bernard Shaw’un kaleminden, yirminci yüzyılın en önemli kitapları arasında gösterilen İnsan / Üstüninsan’ı -eğer bugüne kadar okumadıysanız- mutlaka okumalısınız. Sosyalizm, kadın hakları, sanat konularında çığır açan, devrimci düşünceleriyle yirminci yüzyıla yön veren, “Ben dostlarımı yemem” diyerek vejetaryenliği seçen İrlandalı büyük yazara merhaba demek için çok güzel bir fırsat.

Dünya edebiyatının en önemli yapıtlarından olan İnsan / Üstüninsan‘ı,  edebiyatımızın ustalarından Halikarnas Balıkçısı’nın çevirisiyle sunuyoruz.

George Bernard Shaw’un İnsan / Üstüninsan kitabını satın almak için tıklayın.

5- Silahlara Veda / E. Hemingway: Romalı ozan Horatius, “Bir insanın vatanı için ölmesi güzel bir şey” diye yazmış. Hemingway ise Horatius’un adını anmadan şöyle diyor: “Eski çağ ozanları, vatanı için ölmenin güzel bir şey olduğunu söylemiş. Modern çağın savaşlarında ölmekse ne onur kazandırır insana ne asalet getirir; bir hiç uğruna geberir gidersin.”

Ernest Hemingway’in bir solukta okunan savaş karşıtı romanı Silahlara Veda’yı satın almak için tıklayın.

 6- Nostromo / Joseph Conrad: Charles Gould‘a babasından miras kalan San Tome’deki gümüş madeni, çevredeki tüm insanların ihtiraslı bir mücadele içine girmesine neden olur. Ülkenin politik gündemi, bireysel ilişkiler ve insanların hayatları bu gümüş madeniyle kaçınılmaz biçimde değişecektir.

Modernizmin öncülerinden biri sayılan Joseph Conrad, hayali bir Güney Amerika ülkesinde geçen bu hikâyeyle bir toplumsal yapıyı ve siyasi ortama etki eden faktörleri ayrıntılarıyla ele alır.

İngiliz edebiyat eleştirmeni Walter Allen’ın, “Yirminci yüzyılda İngilizce yazılmış en büyük roman” diye tanımladığı bu başyapıtı, usta yazarımız Halikarnas Balıkçısı’nın çevirisiyle sunuyoruz.

Joseph Conrad’ın Nostromo kitabını satın almak için tıklayın.

 7- Milena’ya Mektuplar / F. Kafka: Franz Kafka, Milena’yla 1920 yılının başlarında tanışmıştır. Aralarında çok samimi bir arkadaşlık oluşmuştur. Kafka’nın günlükleri de arkadaşlıklarının derinliğini gözler önüne sermiştir. Ancak günlükler değil, mektupların ilk kez yayımlanmasıyla duygular gerçek anlamda açığa vurulmuştur: Bir aşk romanı, duyguların çaresizliği, mutluluk, kendini yok etmek ve alçaltmak.

“Bu korkunç ama korkunçluğuyla bir o kadar derinlere kadar inmeyen mektubu okuduktan sonra, gelişiyle bana verdiği mutluluk için teşekkür etmek çok da kolay değil. Bugün tatil günü, sıradan bir mektup gelmezdi; yarın, yani cuma günü de sizden bir mektubun gelip gelmeyeceği meçhuldü. Yani bir tür boğucu sessizlik vardı ama sizle ilgili olduğu sürece üzüntü vermiyordu. Son mektubunuzda, şezlongda uzanmış bulunduğum yerden karlı tepedeki dağ tırmanıcılarını izlediğim gibi, ne kadar güçlü olduğunuzu izledim. Ve şimdi öğle yemeğinden hemen önce mektubunuz geldi, onu yanıma alabildim, çantadan çıkartabildim, masanın üzerine koyabildim, yeniden çantaya yerleştirebildim; ellerin bir mektupla oynama isteği gibi, insan onları izler ve çocuklar için sevinir.”

Milena’ya Mektuplar’ı satın almak için tıklayın.

8- İki Şehrin Hikâyesi / C. Dickens: Charles Dickens, eşsiz romanı İki Şehrin Hikâyesi‘nde, Fransız Devrimi sırasında Londra ve Paris’te geçen hazin bir aşk hikâyesini, insanların maruz kaldığı haksızlıklar ve Fransız aristokrasinin insanlara reva gördüğü zulüm ile birlikte ustalıkla işler. Hikâyenin kahramanlarının hayatları bu baskı, zulüm ve savaş ortamında büyük sınavlardan geçecektir.

Aşk, ihanet, sadakat ve mücadelenin iç içe geçtiği olağanüstü bir destan, mutlaka okunması gereken bir başyapıt…

Charles Dickens’ın İki Şehrin Hikâyesi kitabını satın almak için tıklayın.

9- Martin Eden / J. London: “Ancak ben, benim; kendi zevklerimi insanoğlunun ortak hükümlerinin yanında geri plana atmayacağım.”

Otobiyografik özellikler taşıyan Martin EdenJack London‘ın en önemli ve özgün karakterlerinden biri sayılabilir. San Francisco’da geçen bu roman, sıradan bir denizciyken edebiyata ve aşka dair hayallerinin peşine düşerek yepyeni bir hayata yelken açan genç bir adamın hikâyesini anlatır. Peki, Martin Eden, hayal ettiği her şeye sahip olduğunda gerçek mutluluğa da erişebilecek midir?

Martin Eden’i satın almak için tıklayın.

edebiyathaber.net

Yorum yapın