İlişkilerdeki yalnızlıklar ve yalnızlıklardaki ilişkiler…

Temmuz 27, 2020

İlişkilerdeki yalnızlıklar ve yalnızlıklardaki ilişkiler…

Neslihan Önderoğlu’nun Yakınlık Korkusu adlı öykü kitabı Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Neslihan Önderoğlu, diğer kitaplarında olduğu gibi Yakınlık Korkusu’nda da toplumun her kesiminden, her yaştan insanın dünyasına eğiliyor. Yeri geldiğinde oldukça çetin meseleleri irdelemesine karşın sadelikten ödün vermeyen üslubuyla, ince ince işlediği sahnelerle akıllardan çıkmayacak sert, sarsıcı öyküler anlatıyor.  

Tutkuyla bağlı olduğun bir şey var mı?

Nasıl yani?

Ne bileyim işte. Hani böyle peşinden gözünü kırpmadan gideceğin bir şey? Uğruna her şeyi göze alacağın…

Uzaktaki ağaçlara bakıp düşündüm.

Galiba yok.

O zaman için boş, dedi.

Neslihan Önderoğlu bu öykülerde günümüz insanının en büyük çelişkisini anlatıyor: İlişkilerdeki yalnızlıklar ve yalnızlıklardaki ilişkiler. Evliliklerde, işyerlerinde, ebeveyn-evlat ya da kardeş ilişkilerinde süregiden çatışmalar, rahat vermeyen dostluklar; çetin ıssızlıklar, münzevi haller… Sözgelimi bazı öykü kişileri bazen gündelik hayatın sıkıntılı rutinine bazen de sürüklendikleri çaresiz duruma isyan etseler de asla bir “ada” olamayacaklarını tecrübe ediyorlar; acı vermesine karşın kopamayan bağlarıyla, sırtlarından atamadıkları sorumluluklarla yüzleşiyorlar… Ve her şeye rağmen bazen en karanlık anlarda ortaya çıkan umudun, sevginin kora dönmüş ışığını keşfediyorlar.

#yalnızlık #korku #sıkışmışlık #iletişimsizlik #ailebağları #aldatma #sorumluluk #şiddet #tatminsizlik 

Yakınlık Korkusu’na  ilgi duyanlar için ek öneriler: Neslihan Önderoğlu: Mevsim Normalleri; Ahmet Büke: İzmir Postası’nın Adamları; Müge İplikçi: Kül ve Yel; Fadime Uslu: Yaz Korkuları; Hikmet Hükümenoğlu: Körburun; Yeşim Erdem: Sağım Solum Önüm Arkam

­NESLİHAN­ ÖNDEROĞLU,­ İstanbul’da­ doğdu.­ Boğaziçi­ Üniversitesi­ İşletme ­Bölümü’nden ­mezun ­oldu.Notos, Varlık, Kitap-lık, Sözcükler, Özgür Edebiyat, İzafi, Türk Dili, Öykü Teknesi, Ada­ gibi ­pek ­çok ­dergide öyküleri­ yayımlandı.­2012’de ­yayımlanan­ ilk­ öykü ­kitabı ­İçeri Girmez miydiniz? ­ile ­2013 ­Haldun­Taner­ Öykü Ödülü’nü ­aldı. ­2013’te ­ikinci ­öykü ­kitabı ­Mevsim Normalleri, 2014’te­ editörlüğünü ­yaptığı ­Karla Karışık Kış Öyküleri Seçkisi, ­2015’te­ Burada Öyle Biri Yok­ ve­ Geri Dön Hayat ­adlı ­seçkileri ­yayımlandı.­ Murathan Mungan’ın ­Merhaba Asker ­ve ­Kadınlar Arasında,­ çocuklar­ için­ Filiz­ Özdem­ tarafından ­derlenen­ Bir Masal Anlat,­ Haydar­ Ergülen­ tarafından ­derlenen­ Bu Sefer Mavi,­ Aslı ­Tohumcu­ ve ­Kutlukhan ­Kutlu­ tarafındanderlenen Güçoburlar ­isimli ­öykü­ seçkilerinde ­öyküleri ­yer­ aldı.­2015’te ­üçüncü ­öykü ­kitabı ­Filler ve Balıklar ­ve gençlik romanı­ Bana Sesini Bırak ­yayımlandı.­2016’da ­gençlik ­öyküleri­ kitabı­ Mutsuz Palyaçolar Örgütü,2017’de ­Ay Dolandı­ isimli­ romanı­ yayımlandı. ­2018’de­ Yeryüzü Yorgunları ­ve ­Tuhaf Şeyler Oluyor Bay Tarantino romanları ­yayımlandı. ­Yeryüzü Yorgunlar romanı ­Melih ­Cevdet ­Anday ­Edebiyat­ Ödülü’ne ­değerbulundu.­2019’da ­Sen Ne İstersen ­isimli ­gençlik ­öyküleri­ kitabı ­yayımlandı.­Sarnıç Öykü ­dergisinin­ editörlüğünü­ yaptı. ­Milliyet Sanat dergisindeki ­köşesinde ­bir ­süre ­yazılarını ­sürdürdü. ­Günışığı­ Kitaplığı’nın­ ON8 Blog ­isimli­ sitesinde­ öykülerini yazdı.­Halen ­Virüs dergisinin ­editörlerindendir.­Yazar ­İstanbul’da­ yaşamaktadır.­ Uğur ­ve­ Berfin­ Ada’nın­ annesidir.

edebiyathaber.net (27 Temmuz 2020)

Yorum yapın