“İklim Değil, İnsanlık Krizi” raflarda

Aralık 22, 2023

“İklim Değil, İnsanlık Krizi” raflarda

Arda Öztaşkın’ın İklim Değil, İnsanlık Krizi adlı kitabı Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

İnsanlık zor bir kıskacın içinde. Bir yanda artık kaynaklarının sonsuzcasına tüketilmesine tepki veren gezegenimiz, diğer yanda artan nüfus ve katlanan tüketme hırsıyla iyice sağlıksız noktaya gelen üretim ve tüketim pratiklerimiz, jeopolitik sorunlar, ekonomik sıkışma, çözemediğimiz temel insanlık konuları; toplumsal cinsiyet eşitliği, insanca yaşam, özgürlükler, farklı coğrafyalarda göz ardı edilen dramlar, bir de iyi ya da kötü tarafta tüm bunları kaldıraçlayan teknolojik gelişmeler.

Her şeyi insanların tercihleri belirliyor. Tercihlerinin sonucu olarak insanlık, belki de bugüne kadar hiç yaşamadığı keskinlikte sorunlarla mücadele ediyor ya da ediyormuş gibi yapıyor. Tüm bu sorunları kapsayan sürdürülebilirlik sadece iklim krizi konusunu içermiyor. Ekonomi, teknoloji, insanca yaşam, cinsiyet eşitliği, adalet gibi konular da sürdürülebilir bir gelecek için yaşamsal konular.

Bu doğrultuda Arda Öztaşkın’ın sürdürülebilir sağlıklı gelecek üzerine bir iletişimci olarak derlediği notları, “İklim Değil İnsanlık Krizi” kitabında okuyucularla buluşuyor. Kitap, karmaşık sürdürülebilirlik meselelerini insan, gezegen, ekonomi ve teknoloji boyutlarıyla bir iletişimcinin perspektifinden sade, şeffaf ve çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Ayrıca bireysel sorumlulukların önemine işaret ederek, alınacak basit önlemlerin sürdürülebilir dönüşümün anahtarı olduğunun da altını çiziyor.

Sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek için küçük adımlarla olsa da eyleme geçmekle ilgili daha fazla kişiye farkındalık tohumu atmayı amaçlayan ve Yeni İnsan Yayınevi tarafından basılan kitabın yazar telifinden doğan tüm geliri, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağışlanacak.

“Arda Öztaşkın bu kitapta, yaşanabilir bir dünya ve sürdürülebilir bir gelecek için birer bardak su tutuşturuyor elimize. Can suları bunlar. O can suyunu toprağa hep birlikte dökeceğiz.”

Yekta Kopan

“Hepimizin hayatında devasa olduğu için artık görmezden geldiğimiz sorunlar vardır. Sorunun varlığını kabul etseniz bile elinizden bir şey gelmeyeceğine inandığınız için yaşadığınız çaresizliği artık kanıksamışsınızdır. Bu kanıksama hali öyle bir noktaya gelir ki bir süre sonra biri size o sorunu hatırlattığında içinizden az da olsa bir öfke hissedersiniz. Ne alemi vardı şimdi bunu gündeme getirmenin? Elinizdeki kitap bu anlamda sizi öfkelendirmek için yazılmış.

Prof. Dr. Selçuk Şirin

edebiyathaber.net (22 Aralık 2023)

Yorum yapın