Hürriyet Gösteri yeni sayısında 80 Kuşağı Şiiri’ni odağına alıyor

Ağustos 14, 2023

Hürriyet Gösteri yeni sayısında 80 Kuşağı Şiiri’ni odağına alıyor

Sanat ve edebiyatın dergisi Hürriyet Gösteri’nin 80 Kuşağı şiirlerini odağına aldığı 343. sayısı yayımlandı.

Çeşitli kuşaklardan yazarların imzası ve farklı sanat dallarını inceleyen geniş yelpazesiyle Hürriyet Gösteri dergisi, kültür sanat dünyasına bilginin ötesinde içerikler sunuyor.

Derginin yeni sayısındaki incelemeler yalnız okurun değil araştırmacıların da yararlandığı kaynak yazılar olma özelliğini taşıyor.  343. Sayı ilk sayfalarında Enis Batur’un ‘Kulübe’ yazısına yer veriyor. Ali Günvar ise yazısında 80’li yılların Türk Dili ve Şiiri açısından ne anlama geldiğini inceliyor. 1980 sonrası üstüne düşüncelerini dile getiren Metin Cengiz, “Türk Şiirinin bu geniş arayış ve birikimi sonucu modernist bir atılım gerçekleşiyor.  Herkesin kendisini bulacağı yeni bir şiir. İşte 1980’ler şiiri bu” diye aktarıyor. Yazısında 80’li yıllara yer veren bir diğer isim Tuğrul Tanyol, o dönemin atmosferini kendi anıları ışığında geniş bir perspektifle aktarıyor.

İlk sayısını 1980’de yayınlayan Hürriyet Gösteri’ye değinen Turgay Kantürk, “Gösteri dergisi dönemin yeni şiirine ve yeni şairlerine, ustaların yanı sıra yer açmayı ihmal etmedi. Bugün 80 kuşağı olarak adlandırıla gelen kuşağa mensup oldukları söylenebilecek ya da bu kuşakla yakınlık kuran kimi imzaları yan yana getirdi” diye aktardı. ‘Hami Çağdaş İçin Pembe Birkaç Hamiş’ yazısında Vural Bahadır Bayrıl, “Doğan Hızlan’ın patronajı ve paratonerliği (ki bu önemlidir) altında yayın hayatına başlayan Gösteri, kırk yılı aşmaya hazırlanan tarihiyle başlı başına incelenmeyi hak ediyor” diyor.

Edebiyat dünyasındaki bağlantılar ve farklılıkları ele alan Hürriyet Gösteri bu yeni sayısında ayrıca; Haydar Ergülen’in ‘Hami Çağdaş için 7 Kederli 7 Cümle’ yazısına ve Selçuk Altun’un ‘Muz(dar)ip Umberto Eco’ adlı arkeolojik kazısına yer yer veriyor.

Sanat sayfalarında ise iki önemli eleştirmenin, Oğuz Demiralp ve Mehmet Ergüven’in resim sanatına katkı yapacak yazıları yer alıyor.

Şiirler ve öyküler ise bu sayının tuzu biberi oluyor.

edebiyathaber.net (14 Ağustos 2023)

“Hürriyet Gösteri yeni sayısında 80 Kuşağı Şiiri’ni odağına alıyor” üzerine bir yorum

Yorum yapın