Heyecanlı bir dedektiflik hikâyesi başlıyor!

Ekim 24, 2014

Heyecanlı bir dedektiflik hikâyesi başlıyor!

bay_jaromir_ve_calinan_elmaslar_kapak.inddHeinz Janisch’in yazdığı Bay Jaromir ve Çalınan Elmaslar, Genç Osman Yavaş’ın çevirisi ve Ute Krause’nin resimleriyle Can Çocuk Yayınları kitaplığında yerini aldı.

Dedektiflik mesleğini ilerleyen yaşına rağmen heyecanından ödün vermeden icra eden Lord Huber işlerinde kendisine eşlik edecek birini aramaktadır. Ve sıkı bir elemenin sonunda seçilen Bay Jaromir olur. Öyle ki o günden sonra Lord Huber’in profesyonel hayatının en büyük destekçisi ve tabii ki sadık dostu olacağından habersiz… Kahramanımız Bay Jaromir’in bu göreve seçilmesi elbette ki tesadüf değildir, çünkü o sıradan bir köpek değildir. Üzerine bir gün bir UFO’nun konmasıyla uyanmak gibi tuhaf korkulara sahip ve her sabah güne İngiliz gazeteleri okuyarak başlamak gibi bazı prensipleri olan gururlu bir köpektir.

İşte bu ikilimiz bir araya gelir gelmez kolları sıvadıkları gibi kendilerini çözülmeyi bekleyen iştah açıcı bir hırsızlık olayının içinde bulurlar. Göl kenarında eski bir otel ve içinde olay çözülene kadar polis tarafından alıkonulmuş konuklar: Sürekli kavga eden yaşlı bir çift, icatlarla meşgul bir baron ve yanında şık bir eşlikçisi olan güzellik kraliçesi köpek…

Kitap ilerledikçe gerçeğe yaklaşırken acaba mücevherlerin kim tarafından ve ne şekilde çalındığını tahmin edebilecek misiniz? Siz mi yoksa kahramanlarımız Lord Huber ve Bay Jaromir mi olayı daha önce çözebilecek?

Bay Jaromir ve Çalınan Elmaslar, dizinin ilk kitabı.

Heinz Janisch, 1989’dan beri çocuklar için yazan ve üretkenliğiyle dikkat çeken Avusturya’nın en önemli çocuk kitabı yazarlarından. Resimli kitaplarının yanı sıra şiir ve öyküleri de olan Janisch’in bugüne kadar yapıtları yirmiden fazla dile çevrildi. Yazar, 2009 yılında Astrid Lindgren ve 2010 yılında Hans Christian Andersen Ödülleri adayları arasında yer alırken 2006 yılında Bologna Ragazzio Award, 2008 yılında ise Avusturya Resimli Kitap Ödülü’nün sahibi olmuştur.

“Bay Jaromir yüksek sesle okumaya başladı: “Hemen işe başlayabilirsiniz. You are welcome. Sis meselesi biraz sorun olabilir. Onun dışında tüm istekleriniz yerine getirilecektir. Suya kıyısı olan bir yere seyahat birkaç hafta içinde gerçekleşecek. Siz yanınızda aklınızı getirin, diğer her şey çözülür. Acele edin. Çözmemiz gereken bir olay var. L.H.”

edebiyathaber.net (24 Ekim 2014)

Yorum yapın