“Hep Buradayız” sergisine paralel konuşma serisi 4 Ekim’de başlıyor

Ekim 3, 2023

“Hep Buradayız” sergisine paralel konuşma serisi 4 Ekim’de başlıyor

stanbul Modern’de 4 Ekim’de düzenlenecek “Hep Buradayız” sergisinin ilk kamusal etkinliği “Kadın Sanatçının Bakışı” adlı konuşma olacak. Etkinliğe sanat tarihçi Prof. Dr. Esra Aliçavuşoğlu ile İstanbul Modern Şef Küratörü Öykü Özsoy Sağnak konuşmacı olarak katılacak.

Esra Aliçavuşoğlu & Öykü Özsoy

Türkiye’deki kadın sanatçıların üretimlerini desteklemek, bilinirliğini artırmak ve müze koleksiyonuna yeni yapıtlar kazandırarak kadın sanatçıların temsillerini güçlendirmek amacıyla İstanbul Modern çatısı altında 2016’da kurulan Kadın Sanatçılar Fonu’nun desteğiyle koleksiyona dahil edilen yapıtlardan oluşan “Hep Buradayız” adlı sergi kapsamında bir konuşma serisi düzenleniyor.  

Prof. Dr. Esra Aliçavuşoğlu ile serginin küratörü Öykü Özsoy Sağnak’ın konuşmacı olarak katılacağı serinin ilk etkinliği “Kadın Sanatçının Bakışı” adını taşıyor. Küratör Deniz Pehlivaner’in moderatörlüğünü yapacağı konuşmada Prof. Dr. Esra Aliçavuşoğlu, tarihsel süreçten ve yapıtlardan örnekler verip sözü edilen olguları tartışmaya açarken, serginin küratörü Öykü Özsoy Sağnak ise “Hep Buradayız”ın kavramsal çerçevesini, katılımcı sanatçılar ve yapıtları üzerinden aktarıyor. 

Prof. Dr. Esra Aliçavuşoğlu, güncel Türkiye sanatının en önemli olgularından birinin kadın sanatçıların sanatı mücadele alanı olarak görmeleri ve bunu gerçekleştirirken yıkıcı, agresif bir tondan ziyade gözlem yeteneklerini, sezgi ve algılama güçlerini kullanarak toplumsal cinsiyet kodlarını yerle bir etmelerinin oluşturduğunu belirtiyor. Aliçavuşoğlu, kadın sanatçının bakışının hem içeriye kendine hem de dışarıya ötekine daha kolay yöneldiğini ve kendinin de dahil olduğu bir eleştiri, sorgulama ve analiz taşıdığına dikkat çekiyor. Türkiye’de kadın sanatçıların mücadelesinin sınırlayıcı ve dışlayıcı kanonun tek cephesinde geçmediğini, hemen hepsinde feminist bir bilinç, cinsiyet politikalarına ilişkin beden olumlayıcı bir tavır, politik, ideolojik, çevreci, kısaca çoğul, çok katmanlı bir anlatımın izlerini sürmenin olası olduğunu aktarıyor. 

Öykü Özsoy Sağnak ise sanatsal üretimlerindeki konuların farklılığı, kullandıkları tekniklerin ve malzemelerin çeşitliliği ve kendilerine has sanatsal dil yaratmadaki özenleri, cesaretleriyle “Hep Buradayız” sergisinde yer alan sanatçıların bugünün sanatından güçlü örnekleri bizlerle paylaştığına dikkat çekiyor. Yaşadıkları çağa tanıklık eden bu sanatçıların, her türlü ayrımcılığa, eşitsizliğe karşı seslerini yükseltirken, göç ve bunun sonucu ortaya çıkan sorunları, güç ve aidiyet gibi kavramları, bellek, mekân ve tarih yazımı arasındaki ilişkileri, ekolojik felaketlerin yarattığı yıkımları yapıtlarına aktardıklarını vurguluyor.

Prof. Dr. Esra Aliçavuşoğlu kimdir?

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesidir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı kurumdan yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. 2000’de University of The Arts London Central Saint Martins’de “Curatorial Studies” alanında kurslara katıldı, 2016’da TÜBİTAK bursu ile New York’ta çağdaş sanat müzeleri üzerine araştırmalar gerçekleştirdi. 2022 yılında yine TÜBİTAK bursu ile New York Pratt Institute History of Art and Design Bölümü’nün davetlisi olarak misafir araştırmacı olarak çalışmalar yaptı. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) üyesi olan Aliçavuşoğlu’nun ulusal ve uluslararası birçok akademik yayında makaleleri, eleştiri yazıları ve sanatçılar üzerine monografileri bulunmaktadır. Can Yayınları’nın “Tellekt” serisinden yayımlanan “Türkiye’de Sanatın Tarihi” dizisinin editörlüğünü Ayşe Köksal ile birlikte üstlenmektedir. Serinin ilk kitabı Müze 2023’te yayımlanmıştır.  Bauhaus: Modernleşmenin Tasarımı (2009) başlıklı kitabın editörlüğünü ise Ali Artun ile birlikte üstlenmiştir.

Söyleşi: Kadın Sanatçının Bakışı

Tarih : 4 Ekim 2023, Çarşamba

Saat : 18.00 

Mekân: İstanbul Modern Oditoryum

Moderatör: Deniz Pehlivaner

Konuşmacılar: Esra Aliçavuşoğlu, Öykü Özsoy Sağnak

edebiyathaber.net (3 Ekim 2023)

Yorum yapın