Henüz okumayanlar için: “Yaz Evi”

Eylül 20, 2023

Henüz okumayanlar için: “Yaz Evi”

Mehmet Zaman Saçlıoğlu’nun “Yaz Evi” adlı öykü kitabının yeni baskısı Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Mehmet Zaman Saçlıoğlu, ‘Yaz Evi’ndeki yedi öyküsüyle önce “yayımlanmamış dosya” dalında 1993 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü, kitap çıktıktan sonra da 1994 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanmıştı.

“Siz bu dünyada aynı hızda dönen iki saat bulabilir misiniz? Tüm saatler bozuktur beyefendi. Şimdi sizin saatiniz üçü on geçeyi gösteriyor. Dün güneş tam bu saatte bir dakika daha gerideydi. Aynı yerde saat her gün değişiyor. Ya Çin’de saat şimdi kaç biliyor musunuz? Sonra, yanınızdaki güzel hanımın saatiyle sizinkinin arasında bile en azından birkaç saniye fark vardır. Tüm saatler bozuktur beyefendi, tüm saatler bozuk…”

“Saçlıoğlu, bir kültür birikiminden güç aldığı belli olan hikâyelerinde, alışılmış hikâye’nin sınırlarını zorluyor; zaman zaman gizemli, zaman zaman “humour”a dayanan hikâyelerinde hep yeninin ardında: yeni benzetmeler buluyor, yeni ruhsal durumlar yaratıyor; sıra dışı olayları, durumları seviyor, bunları sıra dışı bir anlatımla dile getiriyor. Amacı belli: Aleladeliğe düşmemek, dile dört elle sarılmak -hep edebiyat hazzı vererek… ‘Bir Yaz Evi’, ‘Pencere Önümün Yolcusu’, ‘Kızım’ gibi hikâyelerini okuduktan sonra (Ataç gibi söyleyeyim) zarımı Saçlıoğlu için atıyorum.”

Fethi Naci, Ekim 1994

Tadımlık>>>

Yazar hakkında

Mehmet Zaman Saçlıoğlu 1955 yılında Bursa’da doğdu, TED Ankara Koleji’nden 1973’te, Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’ndan 1977’de mezun oldu. Ege Üniversitesinde asistan olarak 4 yıl, daha sonra Marmara Üniversi­tesi Güzel Sanatlar Fakültesinde 26 yıl çalıştı. Bu arada, Belçika Gent Kraliyet Akademisi ve Avustralya Wollongong Üniversitelerinde kısa dönem öğretim üyeliği yaptı; sanat ve tasarım alanında çeşitli sergilere katıldı, konferanslar verdi, yazılar yazdı. 1985’ten bu yana birçok edebiyat dergisinde şiirleri, öykü­leri ve yazıları, yabancı antolojilerde öyküleri yer alan Saçlıoğlu’nun eserleri 1993’te Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne, 1994’te Sait Faik Hikâye Armağanı’na, 1998’de Milliyet Haldun Taner Öykü Ödülü’ne, 2014’te Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görüldü; dile gösterdiği özen nedeniyle 2012’de Dil Derneği Onur Ödülü verildi.

edebiyathaber.net (20 Eylül 2023)

Yorum yapın