“Hayat Zayıflarken de Güzel” kitabına uluslararası ödül

Kasım 30, 2018

“Hayat Zayıflarken de Güzel” kitabına uluslararası ödül

Emel Başdoğan’ın hep kitap’tan çıkan Hayat Zayıflarken de Güzel adlı resimli yemek kitabı; gastronominin Oscar’ı kabul edilen Gourmand Dünya Yemek Kitabı Ödülleri’nde, Türkiye’den başvuranlar arasında illüstrasyon dalında birinci oldu! Başdoğan’ın verdiği tariflere fotoğrafların değil kendi çizdiği suluboya desenlerinin eşlik ettiği kitap, dünya sıralamasında da finalistler arasında yer aldı. 

Edouard Cointreau tarafından 1995 yılında başlatılan Gourmand Dünya Yemek Kitabı Ödülleri (The Gourmand World Cookbook Awards), yıllardır yüzlerce ülkeden binlerce kitabın yarıştığı çok prestijli bir yarışma. Türkiye’den de pek çok kitabın başvurduğu Gourmand Dünya Yemek Kitabı Ödülleri’nde bu yıl, Başdoğan’ın yazdığı ve resimlediği Hayat Zayıflarken de Güzel adlı kitap, illüstrasyon kategorisinde Türkiye birincisi oldu. Kitap aynı zamanda, dünya sıralamasında da finalistler arasında yer alarak büyük bir başarıya imza attı.

 Yıllardır hem televizyonda yaptığı programlar hem de yazdığı kitaplar aracılığıyla bizi eşsiz tariflerle kavuşturan Emel Başdoğan’ın Hayat Zayıflarken de Güzel: Unsuz ve Şekersiz Lezzetler kitabında hem bitmeyen kalori hesaplarımıza bir son verecek hem de tadına doyamayacağımız pratik tarifler yer alıyor. hep kitap’ın yayımladığı ilk yemek kitabı olma özelliği de taşıyan kitapta, her tarife kendisinin çizdiği uçuş uçuş, içimizi bir günbatımı kadar ısıtan suluboya desenleri eşlik ediyor.

Emel Başdoğan hakkında:

Eğitimini İstanbul Alman Lisesi’nin ardından İstanbul Boğaziçi, Viyana, Paris Nanterre Üniversitelerinin biyoloji, sosyoloji ve felsefe bölümlerinde sürdürdü. Mehmet Güleryüz atölyesi ve Paris’te resim eğitimi aldı. İlgilendiği konular, “İyi, katkısız gıda” ve “kilo kontrolü”dür. Televizyonda “Lezzet, sağlık ve düşük kalori bir arada olabilir” anlayışıyla çeşitli yemek programları yaptı. Türkiye’nin ilk yemek dergisini çıkardı, ilk pastacılık ansiklopedisini yayımladı. Çeşitli dergilerde yazdığı beslenme makalelerinin yanı sıra on adet yemek ve pasta kitabının yazarıdır. Temalı pasta yapımını öğreten ilk Türkçe kitabı yazdı. Dünyadaki eğitimli ilk sekiz food stylist’ten biridir. 1997 yılında Türkiye’de ve dünyada hiçbir sanayi ürün kullanmadan üretim yapan ilk pasta butiğini kurdu. Obeziteyi sağlık ve lezzetle durduracak yenilikçi bir ürün yelpazesi geliştirdi. Eczacılara ve doktorlara yönelik kilo kontrolüyle ilgili konferanslar düzenledi. BBC’de yayımlanan The Great British Bake Off’un Türkiye versiyonunda jüri görevini üstlendi. Çok iyi seviyede Almanca, İngilizce ve Fransızca bilen Emel Başdoğan bir kız çocuk annesi.

Hayat Zayıflarken de Güzel hakkında:

Unsuz ve şekersiz olsun ama lezzetinden bir şey kaybetmesin. Önce gözümüzü doyursun. Şık davetlerimizde hem masada güzel dursun hem de misafirlerimiz tadına bayılsın. Eh, çok da zor olmasın, bütün günü mutfakta geçirtmesin. Çok mu fazla şey istiyoruz? Hepsi bir arada olabilir mi? Elbette! Hayat güzel. Fazlalıklardan kurtulmak, sağlığımızı korumak gerek. Bu da çoğu zaman en sevdiğimiz şeylerden uzak durmak demek. Neyse ki Emel Başdoğan’la Hayat Zayıflarken de Güzel!

edebiyathaber.net (30 Kasım 2018)

Yorum yapın