Harf’ten ve Nota’dan yeni dinleti dizisi 21 Ocak’ta başlıyor

Ocak 6, 2023

Harf’ten ve Nota’dan yeni dinleti dizisi 21 Ocak’ta başlıyor

Yapı Kredi Kültür Sanat Loca’da beş yıldır yapılan Harf’ten ve Nota’dan dinleti dizisinin sanatçıları, “Orada bir musıki var uzakta” isimli beş bölümden oluşan bir klasik Türk/ Osmanlı müziği dinleti dizisi hazırladı.

Adını Cem Behar’ın bir kitabından alan “Orada bir musıki var uzakta” dizisinde klasik Türk/Osmanlı müziğinin hayat hikâyesi her ay farklı bir tema altında anlatılacak ve seçili eserler yorumlanacak.

Dinletinin ilki “Kökler”, 21 Ocak Cumartesi günü 17.00’de Loca’da yapılacak.

“Orada bir musıki var uzakta” beş bölümden oluşan bir klasik Türk/ Osmanlı müziği dinleti dizisi. Cem Behar’ın YKY’den yayımlanan monografik külliyatı kaynak alınarak hazırlandı. Behar’ın söz konusu külliyatı Türk/ Osmanlı Müziği’nin hayat hikâyesidir. Yüzlerce yıl boyunca içinden çıktığı toplumda derin izler bırakmış ve o toplumun siyasal, kültürel ve sosyal atmosferinden derinden etkilenmiş bir sanatın hikâyesi… Padişahlar, besteciler, icracılar, el yazmaları, zamanla değişen form ve icra şekilleri, meşk zinciri, besteler,  yitik şarkılar, efsaneler, saraylar, konaklar, kahvehaneler, Mevlevihaneler, minyatürler, şehir tarihi, yasaklar, didaktik müdahaleler ile dinamik ve sürükleyici bir hikâye anlatır Behar. Müziğin tarihinin sadece müziğin kendisiyle yazılamayacağının da ispatı olan bu külliyat, Osmanlı/ Türk Müziği hakkında alışılagelmiş  “nostaljik hamaset” ve “ideolojik inkâr” sarkacının dışında duran bir üçüncü bakışın eseridir. Tabiri caizse, bir tür “hazine-i esrar-ı musıki” niteliğindedir. 

Yapı Kredi Kültür Sanat’ın beş yıldır süregelen ve büyük ilgi gören Harf’ten ve Nota’dan dinleti dizisinin sanatçıları, adını Behar’ın bir kitabından alan “Orada bir musıki var uzakta” dizisinde klasik Türk/Osmanlı müziğinin hayat hikâyesini her ay farklı bir tema altında anlatacaklar ve seçili eserleri yorumlayacaklar. 

Konuk: Prof. Dr. Cem Behar

Solist: Güzin Değişmez

Tanbur: Birol Yayla

Kemençe: Lütfiye Özer

Kanun: Taner Sayacıoğlu

Viyolonsel: Volkan Ertem

Ritm: Ferruh Yarkın

Koordinatör: Ahsen Erdoğan

Hazırlayan/ Sunan: Nurinisa Eroğlu 

Tarihler

1.Bölüm: Kökler, 21 Ocak 2023, saat 17:00

2.Bölüm: Hafızaya Saygı 18 Şubat 2023, saat 17:00

3.Bölüm: Sarayda Bir Sihirbaz 18 Mart 2023, saat 17:00

4.Bölüm: Derviş İsmail 15 Nisan 2023, saat 17:00

5.Bölüm: Yeni ufuklar 20 Mayıs 2023, saat 17:00

Etkinliğin biletleri Biletix’te

edebiyathaber.net (19 Ocak 2023)

Yorum yapın