Halet Çambel’in iham verici hikâyesi

Mart 11, 2020

Halet Çambel’in iham verici hikâyesi

Nacide Berber’in yazdığı, Deniz Üçbaşaran’ın resimlediği “Halet Çambel” Final Kültür Sanat Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Halet Çambel, Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil eden iki kadın sporcudan biriydi. Bir bilim insanıydı, arkeoloji profesörüydü. Türkiye’nin ilk açık hava müzesini yine o kurdu. Bir insan ömrüne pek çok ilki sığdırmayı başardı.

Halet, çağının ötesindeki bakış açısıyla yüz yıla yakın ömrüne bir koca tarihe sığacak deneyim ve miras biriktirmeyi başardı. Sporcu, eğitmen, çevreci, arkeolog, dilbilimci ve etnograf gibi çok farklı kimliklerle tanındı ve her birinde büyük bir gayretle çalıştı ve üretti. Eskrim dalında katıldığı 1936 Berlin Olimpiyatları Halet’in iradesinin ve kararlılığının simgesi oldu. Genç kadın, müsabakalarda Hitler’le tanıştırılmak istendi, ancak karşısına çıkmayı kesinlikle reddetti. Böylece Halet gencecik yaşında bir efsaneye dönüştü, ilham verici hikâyesi böylece başladı. Google, Halet Çambel’in 99. doğum günü için bir doodle hazırladı ve bütün dünya bu cesur kadına bir kez daha saygılarını sundu.

Tadımlık>>>

Nacide Berber, 1980 yılında Muğla’da doğdu. Lisansını İ.Ü. İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde; yüksek lisansını İ.Ü. Kadın Sorunları ve Araştırmaları Merkezi’nde yaptı. Halihazırda, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü doktora öğrencisidir. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nda çalıştı ve halen gönüllüsüdür. Çeşitli kitap, dergi, gazete ve web sitelerinde yazı ve röportajları yayımlandı. 2012 Dicle Koğacıoğlu Toplumsal Cinsiyet Makale Yarışması’nda üçüncülük ödülü aldı. 2015 itibariyle NTV Radyo bünyesinde “Yol Açan Kadınlar” adlı radyo belgeseli programını hazırlamaya başladı ve bu program aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Radyo Programı dalında ödül aldı. Halen NTV Radyo’da kadınlar, doğa, gastronomi, ritüeller vb konular üzerine radyo programı yapımcılığına devam ediyor. 2016-2018 yılları arasında Kemerburgaz/Altınbaş Üniversitesi’nde Toplumsal Cinsiyet dersleri verdi.

Deniz Üçbaşaran, İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını aynı kentte tamamladı. Uzun süre İstanbul ve İzmir’de reklamcılık sektöründe çalıştı. Resimlediği ilk çocuk kitabı 2003 yılında yayımlandı. Deniz Üçbaşaran’ın farklı yayınevlerinden yayımlanmış onlarca çocuk kitabı bulunuyor. Piraye’nin Bir Günü isimli kitabı Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından, 2014’ün En İyi Resimli Öykü Kitabı seçildi. 2016 IBBY Onur Listesi’ne girdi. Şapkadaki Balık kitabıyla Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından 2020 IBBY Onur Listesi’ne aday gösterildi.

edebiyathaber.net (11 Mart 2020)

Yorum yapın