Gülten Dayıoğlu: “Yazarlık kolay bir çaba değil”

Haziran 13, 2019

Gülten Dayıoğlu: “Yazarlık kolay bir çaba değil”

Söyleşi: Sevgi Ak

Gülten Dayıoğlu olmak kolay değil. Üç kuşağı büyütmüş bir yazar, eğitimci ve dünya gezgini bir anne o! Yazdığı kitaplarla çocuklara ve gençlere kattıkları yadsınamaz. Bir yandan da her yıl “Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı” bünyesinde düzenlenen yarışmayla genç yeteneklere keşfedilme imkanı sunuyor. Ömrünü çocuklara adamış bir kere… Şehir şehir dolaşıp onlarla söyleşiler gerçekleştiriyor. Vakfı, projeleri ve çok daha fazlası, usta kalemle yaptığımız bu özel röportajımızda sizleri bekliyor.

Siz çocuk edebiyatının mihenk taşlarındansınız. Gülten Dayıoğlu bugünlere nasıl geldi? Hangi zorlukları atlattı?

Bugünlere gelebilmek için elli altı yıldır sürekli çalışıyorum. Kitaplarıma alt yapı hazırlamak için değişik konularda sürekli araştırma yapıyorum. Kendimi geliştirme bilincim, hep tetikte. Daha ayrıntılı bilgi için Altın Kitaplar Yayınevinde yayımlanan Yaşadıklarım ve Düşlediklerim adlı kitabın okunmasını öneriyorum.

Yıllarca öğretmenlik yapmış bir eğitimcisiniz. Yazarken bunun size ne gibi katkıları oldu?

Eğitimcilik Çocuk edebiyatı alanında çok önemli bir lisans alanı oldu benim için. O dalda kendimi yetiştirirken, Çocuk ve Gençlik Edebiyatı alanına tutkuyla bağlandım. Bu tutku sonucunda doksan kitap yazdım.

Yazarken zorlandığınız oluyor mu? Ya da en çok hangi kitabı yazarken zorlandınız?

Yazarlık kolay bir çaba değil. Bir kitabı yazmadan önce, hayal aşamasında  başlıyor yazma serüveni. Sonra plan, kurgu, içerik, roman kahramanlarının kişilikleriyle ilgili araştırma, empati, çocuğa görelik kaygısı, dil anlatım titizliği ile kuşatılıyorum. Yazma serüvenine giriştiğimde kendimi tümüyle kitaba adıyorum. Konuyla kahramanlarla bütünleşiyorum. Her kitabın zorluğunu yaşadım. Yaşadıklarım ve Düşlediklerim adlı biyografik eserimde bu konuda özgün bilgiler var.

Son kitabınız Altın Kitaplar’dan çıkan İz Sürücü Köpekler dizisi. Bu fikir nasıl ortaya çıktı? Nelerden bahsettiniz?

Her sayfası resimli kısa öyküler içeren, iki ya da üç formalık öykülerden  oluşan  on kitaplık İz sürücü köpekler dizisi Silivri’de bir köpek çiftliği sahibi olan arkadaşımın beni oraya davet etmesiyle başladı. Orada steril giysilere bürünüp doğumhaneye girdim.  Kitaba konu olan dokuz Alman Kurdunun dünyaya gelişine tanık oldum. İz Sürücü köpekler işte onlar. A-takımı olarak yetiştiler. Dünyanın dört bir yanında, gündemde olan merak ve heyecan  yüklü  olaylar yaşattım onlara. Bu öykülerle okurlarımı başta köpek- hayvan doğa –insan  sevgisi ile olmak üzere,  insanı  insan kılan  duygu ve düşüncelerle tanıştırdım. İlkokul Üçüncü sınıftan itibaren okunmasını önerdiğim bu kitaplarla çocuklarımızın, severek isteyerek okuma alışkanlığı edineceklerine inanıyorum.

Çocuklara fayda sağlayacak tüm projelerde bulunmaya gayret ediyorsunuz. Son olarak “Muğla’nın Minik Yazarları” projesinde söyleşi gerçekleştirmiştiniz. Bize bu projeden bahseder misiniz?

Kırk Yıldır, çocuklara kitap okuma bilinci edindirmek, okuma alışkanlığı, okuma sevgisi kazandırmak için KİTAP –OKUR- YAZAR  üçgeni içinde ülke çapında okul okul hizmet veriyorum. Geçen Hafta da aynı  amaçla gittiğim,  Muğla İlimizde yaşadık böyle bir görkemli buluşmayı. Orada Minik Yazarlar  projesine katıldım. İmza ve söyleşi programımız ve küçük yazarları yüreklendirip onurlandırma etkinlikleri gerçekleştirdik. Muğla Valisi ve İl Milli Eğitim Müdürü Hanımefendilerle bu anlamlı şenliği paylaştık.

Vakfınızda her yıl düzenlenen öykü yarışmasının kazananı geçtiğimiz günlerde belli oldu. Yarışmaya katılmak isteyenler dosyalarını hangi tarihler arasında gönderiyor?

Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı, 2007 yılında kuruldu. Vakfımızın amacı Çocuk ve Gençlik Edebiyatına Nitelikli eserler kazandırmaktır. Bu amaç doğrultusunda her yıl, seçici kurulun uygun bulduğu  bir esere, sekiz bin lira ödül veriliyor. Ödüllü kitap, yazar isterse Altın kitaplar Yayınevinde yayımlanıyor. Bu ödüle katılmak isteyenler: gültendayioglu.com ‘da yönetmeliği bulabilirler.

 Aynı zamanda bir dünya gezginisiniz. Tam 116 ülke görmüşsünüz, doğru mu?

Evet, ben bir dünya gezginiyim. 1971’den bu yana dünyayı geziyoruz eşimle. Yüz On altı ülke gördük. Buralarla ilgili on bir gezi kitabı yazdım. Yapı Kredi ve Altın Kitaplar Yayınevinde yayımlandı bu kitaplar. Kimisi Okullarda kaynak kitap olarak okunmakta…   

Önümüzdeki dönemde yeni bir projeniz var mı?

Yeni bir romanın düş ve plan aşamasındayım.

edebiyathaber.net (13 Haziran 2019)

Yorum yapın