Gülseli İnal’dan yeni kitap: “Hayalet Yeşeriyor”

Haziran 25, 2021

Gülseli İnal’dan yeni kitap: “Hayalet Yeşeriyor”

Şair Gülseli İnal’ın yeni kitabı “Hayalet Yeşeriyor” Ve Yayınevi’den yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Şiirlerinde insanın varoluşsal sorunlarını, felsefi, mitolojik ve metafizik düzlemde ele alan, kendine özgü görkemli, fantastik bir dil evreni kuran, 1985’te yayımladığı ilk şiir kitabı Sulara Gömülü Çağrı‘dan bugüne şiirini ayrı bir hat olarak belirginleştiren, Türk şiirinin önemli şairlerinden Gülseli İnal Hayalet Yeşeriyor adlı yeni şiir kitabıyla okuru benzersiz şiir dünyasına davet ediyor.
Şiirlere ressam Ergin İnan’ın desenleri eşlik ediyor.

“Gülseli İnal; sezgiler dünyasında şiir dilinin olgunluğunda, apayrı bir ince duyarlılıkta gezinen ve bizleri gezdiren yeni bir kişiliğin eşiğine varmış bir şairdir.” Vedat Günyol

“Gülseli İnal’ın şiiri ilginç olmayı sürdürüyor. İlginç çünkü günümüzde yazılan şiirin oldukça dışında seyrediyor… Bereketli bir kaynaktan kalkarak imkânlı bir şiir geliştirmiş İnal.” Haydar Ergülen

“Bir yanıyla doğayla, mitolojiye uzanan, varoluş sorunlarını araştıran, bir yanıyla ise doğal insani tutkuların peşinde mistisizmde uç veren bağımsız bir şiir yazıyor.”  Mehmet H. Doğan

“Her Gülseli İnal dizesi, gitgide şiirini daha çok kaybeden yaşama yakılan ağıtın birer yapıtaşıdır. Onun şiirlerini kurarken kullandığı bu yapıtaşları adeta birer karanlık mücevherdirler. ‘Güneşin genç olduğu yıllar’dan bu yana biriktirilmiş hüznün birer imgesidirler. Birer karadeliktirler. Çekim gücüne dayanılmaz birer sözel evrendirler. Sadece felsefenin şiir kılığına girmiş birer yansısı değil, aynı zamanda antik söylemden, kozmik varoluşa kadar uzanan başı sonu belirsiz bir imler evreninin ifadelendirildiği balladlar bütünüdürler…” (Melek Kolonisi, arka kapak yazısı)

Kitaptan tadımlık bir alıntı:

Dinmek bilmeyen fırtınanın baş rüzgârıydım
yeşil çayırlara sindim
mezarlardan fırlayan kemiklerle
bereketini paylaştığım yerkürenin
nimetlerini yaşayan ben
Logos’un mantığıyla yere çakılmıştım

Verev geçişlerle esen fırtına
topladı bir süre
ölülerin anılarını
ayakları yerden kesen ayin
kara sözün elçisi oldu
toprağa sinen lanetin erki

Delik deşik olmuştu yer ve gök
hasetler gözlerini bırakmıştı
eski kuyuya
dallardan ah çeken dudaklar sarktı
ifrit dans ediyordu

Günseli İnan

1947’de İstanbul’da doğdu. Atatürk Kız Lisesi’ni (1965) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü bitirdi (1974). İki yıl öğretmenlik yaptı (1975-1977). Aydınlık gazetesinin kültür sanat sayfasında çalıştı (1977-1979). İlk yazısı Aydınlık gazetesinin sanat sayfasında, ilk şiiri Yazko Edebiyat’ta yayımlandı (1980).
Şiirleri, yazıları ve söyleşileri birçok dergide, gazetede yayımlandı. Şiirleri on bir dile çevrildi, İngiltere, Amerika, Fransa, Hollanda, Almanya, İtalya, Malezya, İran, Romanya, Arnavutluk, Bulgaristan ve Azerbaycan’da şiir antolojilerinde yer aldı. Hermes Sahrası (Pustinyata Na Hermes) adlı şiir kitabı Bulgaristan’da (2013), seçilmiş şiirleri Romanya ve İran’da yayımlandı.
Dolunay adlı romanı Şahin Kaygun tarafından filme çekildi (1987). Sulara Gömülü Çağrı kitabında yer alan “Yapayalnızsındır” adlı şiiri Selman Ada tarafından bestelendi. Nilgün Marmara’nın güncelerini ölümünden sonra Kırmızı Kahverengi Defter adıyla yayıma hazırladı (1993). Türk ressamlarıyla ilgili monografik çalışmalar yaptı. İstanbul’da yaşıyor.

Kitapları
Öykü: Gelincikler Sürgünde, 1981.
Roman: Kalypso (Dolunay), 1988; Lady Lazarus, 2014.
Şiir: Sulara Gömülü Çağrı (Burhan Uygur’un desenleriyle), 1985; Lale Sesiydiler ve Yoktular, 1987; Letoon, 1989; Dans Natura, 1990; Bakkaris, 1991; Sif ve Gula, 1992; Saklanmış Levha – Korku Metinleri, 1995; Chöd Raksları, 1998; Kayıp Bağlantı, 2000; Melek Kolonisi, 2004; Elektra Uçurumu, 2006; Çocukluğun Son Günü (Burhan Uygur’un desenleriyle), 2007; Rüya Divanı (Komet’in desenleriyle), 2009; Toplu Şiirler (4 cilt), 2009; Kap Kario (Şahin Paksoy’un desenleriyle), 2011; Pan (Bubi’nin tasarımıyla), 2013; Güneş Öncesi, 2015; Ruhların Gardiyanı, 2018; Hayalet Yeşeriyor (Ergin İnan’ın desenleriyle), Ve Yay., 2021.

edebiyathaber.net (25 Haziran 2021)

Yorum yapın