“Göçmen Çocukların Okul Halleri”

Eylül 25, 2017

“Göçmen Çocukların Okul Halleri”

Richard Alba ve Jennifer Holdaway’in hazırladığı “Göçmen Çocukların Okul Halleri”, Menekşe Tokyay çevirisiyle İKÜ Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi; Ortadoğu’dan göç eden mültecilerle birlikte dünya gündeminin yakıcı konularından biri haline gelen “göç” olgusunu bu kez çocuklar açısından inceleyen bir kitabı okurlarla buluşturdu.

Göçmen Çocukların Okul Halleri, Batı’ya göç eden göçmen ailelerin çocuklarının yeni “yurt”larındaki eğitim hayatlarını sorguluyor. Kitap, göçmen ailelerin Avrupa ile Kuzey Amerika’daki bütünleşme ve uyum süreçlerini de karşılaştırıyor.

***

Göçmen çocuklar ev sahibi ülke için ne ifade ediyor?

Göç, hem göç eden hem de ev sahibi toplumlar için sonuçları kesin bir biçimde öngörülemeyen bir olgu. On yıllardan beri savaşlar, ekonomik ve siyasi krizler, etnik ayrımcılıklar ve daha birçok nedenden ötürü Afrika, Asya, Ortadoğu ya da Latin Amerika’dan Batı’nın özellikle varlıklı ülkelerine doğru gerçekleşen göçler, Kuzey Amerika ve Avrupa toplumlarına meydan okuyor. Refah seviyesi yüksek, gelişmiş toplumların geleceği; göçmenlerin genç ve dinamik nüfusundan nasıl etkilenecek? Göç eden ailelerin ‘yeni ülke’de büyüttüğü ya da dünyaya getirdiği çocukların eğitimleri, o geleceğin belirleyicisi olabilir mi? Peki ya, bu göçmen çocukların okul halleri nasıldır ve hatta nasıl olmalıdır?

Farklı ülkeler, farklı eğitim sistemleri

Yirminci yüzyılın ortasından bugüne kadar ciddi oranda göç almış altı ülkenin kıyaslanmasına dayanan bu kitapta Fransa, Birleşik Krallık, Hollanda, İspanya, İsveç ve ABD’deki göçmen ailelerin çocuklarının eğitim hayatları karşılaştırılıyor. Kitapta yer alan nitel ve nicel araştırmalar, farklı ülkelerdeki göçmen çocukların bulundukları ülkenin okullarında nasıl ilerleyebildiklerini ve nasıl meslek sahibi olabildiklerini ortaya koyuyor. Ayrıca bu ülkelerin eğitim sistemleri arasındaki benzerlik ve farkları da gözler önüne seriyor.

Yola nasıl devam ediyorlar?

Göçmen çocuklar farklı diller, kültürel değerler ve maddi koşullar karşısında ne gibi olay ve durumlarla karşılaşıyorlar? İsveç’teki ya da Fransa’daki bir sınıfta göçmen çocuk olmak ne demek? Bir çocuğun etnik geçmişi ya da kültürel değerleri ona nasıl davranılacağını belirlemeye yeter mi? Asyalı çocukların Ortadoğulu ya da Porto Rikolu çocuklardan ne gibi farklılıkları var? Peki ya, göçmen çocuklar yola nasıl devam ediyorlar?

Sosyal Bilimler Araştırma Konseyi, bu ve benzeri sorulardan yola çıkarak Atlantik’in iki yakasındaki toplam altı ülkede yürüttüğü karşılaştırmalı bir çalışma ile göçmen çocukların yerleştikleri ülkedeki eğitimleri ve topluma uyum süreçleri hakkında ayrıntılı ve çok yönlü veriler sunuyor. Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerindeki örnekleri ele alan bu çalışma, Ortadoğu’daki göçlerden etkilenen ülkemiz için de önemli bir başvuru kaynağı niteliğinde.

edebiyathaber.net (25 Eylül 2017)

Yorum yapın