Gabriel García Márquez’in dünyasına yolculuk

Mayıs 22, 2017

Gabriel García Márquez’in dünyasına yolculuk

gabriel marquez'e giris_kapakGerald Martin’in “Gabriel García Márquez’e Giriş” adlı kitabı, Emrah İmre çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“İnsanın yalnızca bir hayatı vardır. Bunun anlamı, doğduğumuz andan itibaren adaleti hak ettiğimiz ve hem kendimiz hem başkaları için onun uğruna mücadele etmemiz gerektiğidir; ama bir yandan da her fırsatı değerlendirerek hayatın tadını çıkarmamız lazımdır. Kariyerinin başındaki eserlerde davayı açıkça savunmadığı için García Márquez’i lanetleyen solcu eleştirmenler, Bahtinci karnavalesk görüşü de, aynı şekilde, daima lanetlemişlerdir. Bu görüşe göre karnaval, insanların baskıdan (ya da iktidardan) kısa bir süre de olsa kaçarak hayatın şiddetini, parlaklığını, hatta (en çok da aşk ile vücuda gelen) geçiciliğini kutlamalarının bir yoludur. Hiçbir yazar bu kavramları García Márquez kadar etkili biçimde aktarmamıştır, onu bu yüzden okuruz ve elbette bizden çok sonraki nesillerin dünyadaki tek şanslarını değerlendirdikleri gelecekte de okunmaya devam edecektir.”

Gabriel García Márquez’e Giriş, yirminci yüzyılın en önemli yazarlarından  Gabriel García Márquez’in yaşamındaki dönüm noktalarına, kariyerine, eserlerine ve siyasi görüşlerine ışık tutan bir çalışma.

Latin Amerika edebiyatının önde gelen eleştirmenlerinden Gerald Martin, Cambridge Üniversitesi yayını olarak basılan Gabriel García Márquez’e Giriş adlı bu kitabında, Márquez’i ve yapıtlarını hem tanıtıyor, analiz ediyor hem yer yer sertçe eleştiriyor. Ama tüm sert eleştirilerine rağmen García Márquez’in usta yazarlığı önünde şapka çıkarmadan da yapamıyor.  Gerald Martin, Nobel ödüllü yazarın iktidar ve aşk eksenli edebî eserleriyle yaşam deneyimleri arasında köprüler kurarak  samimi bir “Gabo” portresi çiziyor.

Gabriel García Márquez’e Giriş, Nobel Ödüllü yazarın külliyatının yanında durmayı hak eden, önemli bir eser.

GERALD MARTIN

GERALD MARTIN, 1944’te Londra’da doğdu. Latin Amerika edebiyatının önde gelen eleştirmenlerinden biridir. Bu alandaki en önemli çalışmaları her ikisi de Nobel Ödülü sahibi olan Guatemalalı Miguel Ángel Asturias ile Kolombiyalı Gabriel García Márquez hakkındadır. Gerald Martin 1965’te Bristol Üniversitesi’nde İspanyolca, Fransızca ve Portekizce öğrenimi gördükten sonra 1970’te Edinburgh Üniversitesi’nde Latin Amerika edebiyatı üzerine doktorasını tamamladı. Akademik çalışmalarını Meksika’daki UNAM’da ve ABD’nin Stanford Üniversitesi’nde sürdürdü. Uzun süre ders verdiği Portsmouth Polytechnic’te Latin Amerika Çalışmaları alanında dünyanın ilk lisans bölümünü kurdu. 1992’den 2007’ye dek Pittsburgh Üniversitesi’nde, Andrew W. Mellon kürsüsünde Modern Diller profesörü olarak görev yaptı. Araştırma, akademik yayın ve çevirilerinde Latin Amerika romanına odaklandı. Hazırladığı Gabriel García Márquez biyografisi 2008’de, Gabriel García Márquez’e Giriş kitabıysa 2012’de okuyucuyla buluştu. Son yıllarda Mario Vargas Llosa’nın biyografisini yayına hazırlamaktadır.

edebiyathaber.net (22 Mayıs 2017)

Yorum yapın